Futbolun mahalleleri, şehirleri ve ülkeleri "barışçıl" biçimde birbirine yaklaştıran gücü, endüstriyel futbolun ve ekonomik aktivitenin başat aktörü haline gelişiyle birlikte yeni bir baskı alanının zorlaması altına girdi.
1996 yılında İngiltere'de yayınlanan ve ardından tüm dünyada ses getiren Simon Kuper'in "Futbol Asla Sadece Futbol Değildir" isimli kitabı, futbol tutkusunun yalnızca bir "oyun olmadığını" ve "sosyal bağlamdan" kopartılamayacağını ifade eden özlü bir söz haline geldi. Geçtiğimiz senelerde kaybettiğimiz,"Gölgede Güneşte Futbol" ve Aşkın ve Savaşın Gündüz ve Geceleri isimli kitaplarının yazarı Eduardo Galeano'nun hisli öyküleriyle birlikte Kuper'in anlatıları, 12 Eylül'ün "ne sağcıyım ne solcu futbolcuyum futbolcu" şeklinde özetlenen resmi ideolojisinin Türkiye gibi bir futbol ülkesindeki ucubeliğini görmemizi kolaylaştırmak gibi bir işlev de üstledi. Bir yönüyle, dünyanın sorunlarıyla ilgilenen insanların, "futbol" ilgilerinin yarattığı gizli utançtan çabucak sıyrılmasını sağladı.
Cuntacılardan entelektüellere "futbola" baskı nasıl aşılır?
Futbolun yaşamın sorunlarına ve siyasete yabancı bir uğraş olarak nitelenme çabası Türkiye'de yaşanan cunta yönetiminin eseriydi. Filozof Leibniz'in "olası dünyaların en iyisi" sözünü hatırlatırcasına, cunta yönetimi de olası dünyaların en kötüsünü, işi siyasetçi olmayanların siyasetle uğraşması olarak belirlemişti. "Ne sağcıyım, ne solcu" ile başlayan tümceler, belki de referans olarak Portekiz diktatörü Salazar'ı almıştı. Salazar, ülkeyi 3 F ile yönettiğini açıklamıştı; bunlardan birisi de futboldu. Bir uyuşturucu, kitlesel bir heyecan ve tatmin aracı olarak düşlemişti Salazar futbolu. Bizim cuntacıların da futboldan anladığı buydu ve sorunsuz bir toplum yapısı oluşturmada futbol açıkça bir araç olarak kullanıldı.
İlgi çekici olan, futbolu küçümsemeyi ve futbolla ilgilenenleri aşağılamayı, "aydınlanma" adına yapan entelektüellerin bu tuzağa düşmesi oldu. Çünkü aslında Salazar'ın ve Evren'in ideolojileri, futbolun siyasetten dışlanması değil, "cunta siyasetine" alet edilmesiydi. Futbolu bir yalnızca bir oyun olarak görmek de, onu çapsız yığınların uğraşı olarak nitelemek de aynı kapıya çıktı. İnsanları birleştiren, ırk, renk ve dil gözetmeksizin aynı heyecanlar çerçevesinde buluşturan ortak aktivite olarak futbol, bu karşı çıkışlara rağmen direnişini sürdürdü.
Endüstriyel futbol ve turizm aktivitesi olarak futbol
Futbolun mahalleleri, şehirleri ve ülkeleri "barışçıl" biçimde birbirine yaklaştıran gücü, endüstriyel futbolun ve ekonomik aktivitenin başat aktörü haline gelişiyle birlikte yeni bir baskı alanının zorlaması altına girdi. Dünya Kupası'na ev sahipliği yapan Brezilya'nın arka sokaklarındaki yoksulluğa aldırış etmeyen maskara Pele'nin pek bir hevesle tanıtımlarına katıldığı dev organizasyonların, bireylerin zengin, ünlü ve güçlü olma hayallerini süsleyen bir aktivite haline dönüşümü, gerçek anlamın bütünüyle yitimine neden oldu.
Artık geri dönülmesi mümkün olmayan bir yola girilmişti...
Çok daha ilgi çekici olan, futbolun geleneksel değer ve anlamlarının yarattığı dev finans akışından beslenen iş kollarının doğmasıydı. Futbol turizmi, bugün dünyanın hiç azımsanamayacak sektörü haline geldi. Dev stadyum projelerinden, milyarlarca dolara varan sponsorluk anlaşmalarına kadar, yeterince parası olanlar, "futbol ülkelerinin cazibesine" dayanamaz hale geldi.
Dünyanın en büyük futbol ülkeleri
İlgi çekici seyahat bilgilerini derleyen Prontotourblog'un mutlaka görülmesi gereken futbol ülkeleri listesi de gelir adaletsizliğinin giderek büyüdüğü bir dünyada, "parası olan" futbol severler için ilgi çekici bilgiler içeriyor. Listenin neredeyse tümü ise Avrupa'nın en önemli ülkelerinden oluşuyor.
Futbolun beşiği İngiltere'den İspanya'ya
Listenin ilk sırasında İngiltere yer alıyor. Wembley, Old Trafford, Emirates, St. James’ Park ve Stadium of Light gibi dev spor yatırımları içeren İngiltere'yi, son yıllardaki yükselişiyle İspanya izliyor. Modern ve görülmeye değer spor komplekslerinin öte yanında İspanya, özellikle son yıllardaki futbol başarılarıyla dikkatleri üzerine çekiyor.
İtalya, Almanya ve Brezilya
Listede Avrupalı olmayan tek ülke Brezilya'da önemli stadyumlarıyla dikkat çekiyor. Maracana Stadyum'u gibi dev spor komplekslerinin ötesinde Brezilya, eğlenceli gece yaşamı ve saha şovlarıyla da futbolseverlerin en çok ilgi gösterdiği ülkelerden biri konumunda. Listenin son iki sırasındaki iki Avrupa ülkesi ise Giuseppe Meazza ve Stadio Olimpico gibi statlara sahip İtalya ve Allianz Arena München Stadion, Signal Iduna Park ve Berlin Olimpiyat Stadyumu gibi komplekslere sahip Almanya bulunuyor.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde