Fiyapı iflas erteleme için mahkemeye başvurdu, şirket yönetimini kayyum devraldı. Peki, FiYapı projelerinden daire alanlar şimdi ne yapacak?
23 Eylül 2012
İflas erteleme isteğiyle mahkemeye başvuran Fiyapı’nın akıbeti binlerce aileyi yakından ilgilendiriyor. Fiyapı’nın yönetimini kayyum devralırken, şirketin başkanı olan Fikret İnan hiçbir şekilde şirketten ödeme yapamayacak ya da borçlanamayacak.
Milliyet Gazetesi’nden Yavuz Karaman’ın haberine göre, Fiyapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan’a şehir dışında olduğu için ulaşılamazken, Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, süreçle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
İflas erteleme talebinin iflastan önceki son aşama olduğunu belirten Kiraz, “Borçlarını ödeyemeyenler iflas ertelemeyle ‘bunları ödeyebilirim ve ticari faaliyetlerime devem edebilirim’ diyor. Bazıları bu durumu zaman kazanıp kaçmak için kullanabiliyor ama genelde iflas erteleme talepleri iyi niyetli bir şekilde gerçekleştiriliyor” dedi.
Borçlar yeniden yapılandırılacak
Fikret İnan’ın mahkemeye ‘benim alacağım var ve bunlar benim borçlarımı ödemeye yeter. Bana kayyum atayın ve şirketi yönetsin’ talebiyle başvuru yaptığını anlatan Kiraz, bu sayede şirket aleyhine başlatılan icra takipleri ve kamu borçlarının durdurulduğunu söyledi.
Mahkemenin verdiği 27 aylık süre içinde şirketin hiçbir şekilde borçlarına karşılık ödeme yapmayacağını anlatan Kiraz, “Fikret İnan da kayyumun onayı olmadan bir kuruş bile harcayamaz.” dedi.
Kiraz, bundan sonraki süreçte kayyumun şirketten alacaklı olanların borçlarını yapılandıracağını belirterek, bu sayede ödemeleri belli bir sürece yayacağını söyledi.
Kayyum atandıktan sonra Fiyapı’dan senetle daire alanların da bu ödemelerini yapmak zorunda kalacağını vurgulayan Kiraz şunları söyledi:
“Fiyapı, mahkemeye ‘benim şu kadar senet karşılığı alacağım var’ diye taahhüt ediyor. Halihazırda bazı vatandaşlar yaşana sorunlar nedeniyle Fiyapı’ya senetlerini ödemiyor olabilir. Fakat kayyum bunları isteyecek. Ödemesini yapmayanlar için de hukuki takip başlatacak. Çünkü Fiyapı, bu alacaklarını öne sürerek ‘düzlüğe çıkarım’ iddiasında bulunuyor.”
Projeler bekliyor
Fiyapı’nın İstanbul’un yanı sıra Gebze, Sakarya ve Kırıkkale’de de projeleri bulunuyor. İstanbul’daki 6 projeyi tamamlayan şirket bu projelerde yaklaşık 2.250 konutu teslim etti.
Beylikdüzü’ndeki Fi Tower’da 1.725 konut bulunurken, bu projenin yüzde 90’ı tamamlandı.Bahçeşehir’deki Fi Side projesinde ise 3.223 konut bulunurken, bu proje de yüzde 70 oranında bitti ama inşaatlar durdu. Firma, 1048 konutluk Filife projesini ise iptal etti. Bu projeden daire alanların ödemelerin kasım ayında yapılacağı belirtiliyor. Fiyapı, Kırıkkale’de 7 bin konutluk, Sakarya’da da 4 bin konutluk proje yapıyordu.
Fiyapı iflas ederse ne olur?
İflas erteleme kararıyla belirlenen sürede şirketin düzlüğe çıkamaması durumunda iflas edeceğini vurgulayan Kiraz, “Fikret İnan verdiği taahhütleri yerine getiremezse iflas eder. O zaman herkes alacağını ister ve bunlar bölüşülür. Eskiden kamu borçlarına öncelik verilirdi ama şimdi alacaklar eşit olarak dağıtılıyor. Fakat firmadan konut alan binlerce kişi mağdur olur” dedi.
Projelerin tamamlanması için yeni kaynak gerekiyor
Şirketin yarım kalan projelerini tamamlaması hiç de kolay görünmüyor. Bunun için büyük bir kaynağa ihtiyaç duyuluyor. Özellikle Esenyurt’taki ruhsat iptalleri bölgedeki ve durgun seyreden satışlar firmanın konut satarak sermaye oluşturmasını engelleyecek gibi görünüyor.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde