Bakan Erdoğan Bayraktar ada bazında dönüşümlerde sağlam binaların yıkılıp yeniden yapılması sürecinde vergi ve harçlardan muaf tutulmasını doğru bulmadığını söyledi. “Bu tür yıkımlar vergiye tabi” dedi
08.11.2013 / Posta Gazetesi
Samsun’da Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen Gelişen Kentler Zirvesi’ne katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar kentsel dönüşüm yasasının bazı uyanık inşaat firmaları tarafından kendi lehlerine uygulandığını ve bu noktada devletin vergisel zarara uğratıldığını söyledi. Özellikle İstanbul’da ada bazında dönüşüm gerçekleştirmek isteyen firmalar olduğuna dikkat çeken Bakan Bayraktar; “Bu tür dönüşümlerde ada içindeki bir bina riskli ilan ediliyor. Yasa riskli binanın yıkılıp yeniden yapılmasında vergi ve harçlardan muafiyet sağlıyor. Ancak inşaat firması ada içindeki diğer sağlam binaları da bu kapsamda değerlendirerek belediyelere vergi ve harç ödemiyor. Bu kesinlikle doğru bir uygulama değil. Yönetmelikte değişiklik yaparak bu tür vergisel kayıpların önüne geçeceğiz” bilgisini verdi.
‘Mağduriyete izin yok’
Zirve’de konuşan Bakan Bayraktar yasada oluşan boşluklardan bir diğerinin de üçte iki çoğunluk konusunda yaşandığını dile getirdi. Bazı müteahhitlerin özellikle yalnız ve yaşlı kişileri mağdur edecek şekilde anlaşmalara imza attığını ifade eden Bayraktar; “Bu tür mağduriyetlere de asla izin vermeyeceğiz. Bu tür kişilerin haklarını gerekirse biz koruyacağız” dedi. Bakan Bayraktar önümüzdeki dönemde imar haklarının menkulleştirilmesi konusunda da fırtınalar kopacağını aktararak burada da Bakanlık olarak mağduriyet oluşmaması için yoğun bir çaba sarf edeceklerini aktardı.
‘Balon ihtimalı sıfır’
Konutta balon iddialarına da karşı çıkan Bakan Bayraktar, Türkiye'de insanların ekonomik durumları geliştikçe ev değiştirme taleplerinin de oluştuğunu belirterek, "Konuta talep bitmez" dedi. Hane halkı sayısını küçülmesi ve şehirleşmenin artmasıyla konuta olan ihtiyacın tırmandığını belirten Erdoğan Bayraktar, "Ülke genelinde konut arz fazlası yok. Ancak işini bilmeyen lokal çavuşların balonu patlayabilir. Konutta balon riski sıfır" ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin petrolü gayrimenkul
GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, gayrimenkulün Türkiye’nin ihraç ürünü olarak değerlendirmesi gerektiğinin altını çizdi. Aziz Torun, “Kimi ülkelerin petrolü ve enerji kaynakları var. Bu ürünleri ihraç ederek ülke ekonomilerinin omurgasını oluşturuyorlar. Türkiye ekonomisinin omurgası da gayrimenkul sektörü olmalıdır. Gayrimenkul sektörü stratejik bir sektör olarak ele alınmalıdır. Türkiye petrol ve enerji kaynakları gibi, gayrimenkulü fırsata çevirmeli. Türkiye’nin altın değeri olarak değerlendirilerek bir ihraç ürünü haline getirilmelidir. Yüzde 95 yerli hammadde ile ortaya çıkan gayrimenkul, GYO’ların hisse senetleri, menkul kıymet, Sukuk gibi finansal enstrümanlarla ihraç edilebilir” diye konuştu.
Samsun’da 120 bin konut yenilenecek
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun’da 6306 sayısı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü hakkındaki yasa kapsamında Samsun’da 120 bin konutun yenilenmesi gerektiğini kaydetti. Yusuf Ziya Yılmaz, “Türkiye’de 20 milyon konut stoku var. Bunun yaklaşık 7 milyonu riski yapılardan oluşuyor. Bu yapıların yaklaşık 1,5 milyonu İstanbul’da. Samsundaki konut stokunun 400 bininin de yüzde 30’unun yani 120 bininin riskli ve yenilenmesi gerekiyor. Bu rakam ortalama 12 milyar dolarlık bir ekonomi anlamına geliyor. Geçtiğimiz yıl samsunda 1 milyar dolarlık inşaat yapıldığı dikkate alındığında. Bu rakamın Samsun’a katkısı ortaya çıkıyor” diye konuştu.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde