Bakan Bayraktar: “Fikirtepe’de devam eden projelerin hız kazanması için bir atılım yaptık ve bu bölgedeki mevcut projelerin yeniden düzenlenmesi söz konusu”
22 mayıs 2013 / emlakwebtv
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Uluslararası Katı Atık Su ve Atıksu Kongresi’nde yaptığı konuşmasında, nüfus artışına ve teknolojik ilerleyeme bağlı olarak atık sorununun ortaya çıktığını söyledi. Bakan Erdoğan Bayraktar; “ Artan nüfusa paralel olarak, sanayileşme ve şehirleşmeyle birlikte atıklar daha da çoğalıyor. Atıklar; çevre ve insan sağlığına olumsuz etkileriyle, günümüzde de en önemli çevre sorunlarından biri olarak görülüyor. Atık türlerinde ve miktarında görülen artış, tüm atıkları içine alan entegre bir yaklaşımı zorunlu kılıyor” dedi.
Bayraktar: “Geri kazanımda sağlanan katma değer 1 milyar TL’yi aştı”
Geri dönüşüm ve katı atıkla ilgili, geçmişle günümüzü rakamlarla kıyaslayan Bayraktar, atık yönetiminde istihdam edilen iş gücü sayısı, 60 bin kişiyi; sağlanan katma değer ise yıllık 1 Milyar TL’yi aştığını söyledi. Erdoğan Bayraktar; 2012 yılı sonu itibarı ile; 706 adet ambalaj atığı toplama ve geri dönüşüm tesisi ile yılda 2,250 milyon tonun üzerinde ambalaj atığı, 26 adet bitkisel atık yağ geri kazanım tesisi ile 100 bin ton bitkisel atık yağ, 38 geri kazanım ve 35 ek yakıt tesisi ile 45 bin ton madeni atık yağ, 19 geri kazanım tesisi ile 59 bin 500 ton atık akü, 19 adet geri kazanım tesisinde 50 bin 795 ton ve 21 enerji geri kazanım tesisinde 40 bin 350 ton ömrünü tamamlamış lastik, ve 201 adet geri kazanım tesisinde 610 bin 770 ton tehlikeli atığın geri kazanımı sağlandığını dile getirdi.
Bakan Bayraktar, dünyadaki birçok ülkenin atıkları ve atık yönetimini ihmal ettiği konuların başında geldiğini ifade etti. Bayraktar, ekonomik kalkınmayı çevreyle barıştıran bir yol izlediklerini ve bu yoldan devam edeceklerini söyledi. Bakan Bayraktar; “2003 yılında 15 düzenli depolama tesisiyle 23 milyon nüfusa hizmet verilirken; bugün 70 katı atık düzenli depolama tesisi ile 903 belediyede yaklaşık 45 milyon bir nüfusa hizmet veriyoruz” dedi.
Erdoğan Bayraktar: ‘Su ve atık su sektörü, çevre yatırımlarımızda en fazla paya sahip sektördür’
Çevre yönetimi ve kirliliğin önlenmesinde en önemli konuların başında suyun geldiğini söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar; “Çevre yönetimi ve kirliliğin önlenmesi hususunda, en önemli konuların başında; su geliyor. Çevre yatırım maliyetlerine bakıldığında en fazla paya sahip sektör ise su ve atık su sektörü olarak ön plana çıkıyor. AB uyum sürecinde çevre sektörü için tahmin edilen toplam maliyetinin 59 milyar Avro, su sektörü için ise 34 milyar Avro’dur. Atık su arıtma tesisleri ve şebeke yatırımları için ihtiyaç duyulan toplam maliyet ise 18 Milyar Avro ’dur” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının su ve toprak kirliliğinin önlenmesi amacıyla, AB uyum sürecine paralel olarak çevresel yatırım ve düzenlemelere hız verdiklerini söyleyen Erdoğan Bayraktar; “Bakanlığımız tarafından, atık su arıtma tesislerinin daha verimli işletilmesi gayesiyle kurum, kuruluş ve işletmeler teşvik edilmiştir. Bu kapsamda; atık su arıtma tesislerinde kullanılan elektrik enerjisi gideri için 2011 yılında 22,8 Milyon TL, 2012 yılında ise 26,6 Milyon TL geri ödeme yapılmıştır. Bu kapsamda 2002 yılından bugüne kadar, yaklaşık 694 milyon TL hibe desteği sağlanmıştır” diye konuştu.
Fikirtepe’deki emsal oranları ile ilgili çalışmalar devam ediyor
Konferans sonrasında gündemdeki konulara ilişkin basın mensuplarından gelen sorularla ilgili olarak ise Erdoğan Bayraktar şu açıklamalarda bulundu; “Kanal İstanbul Projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın konusu değil, Kanal İstanbul su ve ulaşım işidir. Dolayısıyla Ulaştırma Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ilgilendiği bir konudur.”
Fikirtepe’de yaşanan gelişmeler ile ilgili de önemli açıklamalarda bulunan Bakan Erdoğan Bayraktar; “Fikirtepe ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Devam eden projelere hız kazandırmak için bir atılım yaptık. Orada 2/3 çoğunlukla karar verilme, KDV’den muafiyet, harçlardan muafiyet, kira yardımı yapabilme, uygun faizlerle kredi kullandırma konularında hem yapılacak dönüşümün önünü açmak için hem de büyükşehir belediyemize yardımcı olma bakımından böyle bir karar aldık. Bu karar Fikirtepe’ deki hak sahibi insanlarımıza, Kadıköy’e ve İstanbul’a hayırlı olacak diye düşünüyorum” dedi. Erdoğan Bayraktar ayrıca, Fikirtepe‘deki emsal oranlarıyla ilgili bilimsel çalışmaların devam ettiğini, dizayna sahip sağlıklı bir şehrin kurulacağını sözlerine ekledi.
AVM projesi tamamen iptal edildi
Bakan Bayraktar, Kadıköy’deki eski Salı Pazarı’na (Kuşdili Çayırı) yapılması planlanan AVM inşaatında halkın itirazlarını dikkate aldıklarını söyledi. Bayraktar; “Kadıköy’deki eski Salı Pazarı’na yapılması planlanan bu proje, bakanlığımızın yapmış olduğu bir imar planıydı. Projeye yoğun itirazlar oldu. Bu itirazlar sonucunda burasını halkımıza park, bahçe ve meydan yapmak için yeni bir düzenleme yaptık. İtirazları dikkate aldık. Artık AVM projesinin iptal olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde