Feriye Sarayı nerede?

Beşiktaş ve Ortaköy arasında Çırağan Caddesi boyunca uzanan saraylar Feriye Sarayları olarak adlandırılır. Peki, Feriye Sarayı nerede? Sizler için derledik...

Beşiktaş ve Ortaköy arasında Çırağan Caddesi boyunca uzanan saraylar Feriye Sarayları olarak adlandırılır. Peki, Feriye Sarayı nerede? Sizler için derledik...

Boğaziçi'nde Osmanlı Hanedanı için yaptırılan ilk saray, 1856 yılında kullanıma açılmış olan Dolmabahçe Sarayı'dır. Sonrasında 1871 yılında Çırağan Sarayı yaptırılmış ve bu iki saray Osmanlı ailesine yetmeyince Çırağan Sarayı ile Ortaköy Camii arasındaki kıyıya ek binalar yaptırılmıştır. Bu binalar Feriye Sarayları olarak adlandırılıyor. 

 

 

Feriye Sarayı nerede? 

Dünden bugüne Feriye Sarayları

Deniz tarafında üç bina, bir cariyeler koğuşu ve iki katlı küçük bir binadan meydana gelen yapılar topluluğunun, yol tarafında ek binalar yer alıyor. Feriye Sarayları 3 milyon metrekare büyüklüğündedir. Bu saraylara o dönemlerde padişahın uygun gördüğü hanedan mensupları ile kışlık dairesi bulunmayan kişiler otururdu. 

1876 yılında tahtan indirilen Abdülaziz, dört gün Topkapı Sarayı'nda kaldıktan sonra Feriye Sarayı'na nakledilmiş ama kendi yaptırdığı sarayda, bilekleri kesilmiş olarak ölü bulunmuştur. Kimileri bu ölümün intihar değil cinayet olarak açıklamaktadır. Halifeliğin kaldırılmasından, yurtdışı edilmelerine kadar bazı hanedan mensupları bu sarayda ikamet etmişlerdir. Ardından bir süre boş kalan saraylar sonrasında eğitim kurumları tarafından kullanılmaya başlanmıştır. 

 

 

1927 yılında binaların bir kısmına Yüksek Denizcilik Okulu yerleşmiş, Kabataş Erkek Lisesi'de 1928-1929 öğretim yılında sarayların diğer bir bölümüne taşınmıştır. Öğrenci sayısının artması sebebiyle 1941 - 1942 öğretim yılında orta kısım kapatılan ve sadece lise olarak devam eden Kabataş Erkek Lisesi'ne Feriye Sarayları'nın Beşiktaş Ortaokulu olarak kullanılan binası Pansiyon olarak eklenmiştir. 

1967 yılında ise Galatasaray Lisesi'ne kız öğrenci alınınca, Feriye Sarayları'nın bir kısmı lisenin kız bölümü olarak kullanılmıştır. Ortaköy Camii yakınında bulunan bir bölümü bakımsızlıktan uzun yıllar boş kalmıştır. Okul bitişiğindeki eski kömür deposu ve sonradan Tekel deposu olan Feriye Karakolu ve Zaptiye Koğuşları 1989 yılında restore edilerek Kabataş Erkek Lisesi'ne eklenmiş ve 1995 yılından sonra Eğitim ve Kültür Sitesi olarak hizmet vermiştir. 

 

 

Galatasaray Lisesi'nin kız bölümü olarak kullanılan binalar ise 1992 yılından günümüze kadar Galatasaray Üniversitesi'nin bir kısmı olarak kullanılıyor. Sarayların bakımsız olarak uzun yıllar boş kalan diğer kısmı ise 1995 yılında Kabataş Eğitim Vakfı tarafından restore edildikten sonra Feriye Lokantası olarak hizmete açılmıştır. 

 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Noter Vekalet Ücreti 2021 Vekaletname Tasdik Ücretleri

Güncel Nisan 2019 Kira Artış Oranı/Zammı

İstanbul’da kaç tane belediye var? Belediye başkanları kim?

Asgari ücretli konut kredisi alabilir mi?

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR