Beşiktaş ve Ortaköy arasında Çırağan Caddesi boyunca uzanan saraylar Feriye Sarayları olarak adlandırılır. Peki, Feriye Sarayı nerede? Sizler için derledik...
Beşiktaş ve Ortaköy arasında Çırağan Caddesi boyunca uzanan saraylar Feriye Sarayları olarak adlandırılır. Peki, Feriye Sarayı nerede? Sizler için derledik...
Boğaziçi'nde Osmanlı Hanedanı için yaptırılan ilk saray, 1856 yılında kullanıma açılmış olan Dolmabahçe Sarayı'dır. Sonrasında 1871 yılında Çırağan Sarayı yaptırılmış ve bu iki saray Osmanlı ailesine yetmeyince Çırağan Sarayı ile Ortaköy Camii arasındaki kıyıya ek binalar yaptırılmıştır. Bu binalar Feriye Sarayları olarak adlandırılıyor.
Deniz tarafında üç bina, bir cariyeler koğuşu ve iki katlı küçük bir binadan meydana gelen yapılar topluluğunun, yol tarafında ek binalar yer alıyor. Feriye Sarayları 3 milyon metrekare büyüklüğündedir. Bu saraylara o dönemlerde padişahın uygun gördüğü hanedan mensupları ile kışlık dairesi bulunmayan kişiler otururdu.
1876 yılında tahtan indirilen Abdülaziz, dört gün Topkapı Sarayı'nda kaldıktan sonra Feriye Sarayı'na nakledilmiş ama kendi yaptırdığı sarayda, bilekleri kesilmiş olarak ölü bulunmuştur. Kimileri bu ölümün intihar değil cinayet olarak açıklamaktadır. Halifeliğin kaldırılmasından, yurtdışı edilmelerine kadar bazı hanedan mensupları bu sarayda ikamet etmişlerdir. Ardından bir süre boş kalan saraylar sonrasında eğitim kurumları tarafından kullanılmaya başlanmıştır.
1927 yılında binaların bir kısmına Yüksek Denizcilik Okulu yerleşmiş, Kabataş Erkek Lisesi'de 1928-1929 öğretim yılında sarayların diğer bir bölümüne taşınmıştır. Öğrenci sayısının artması sebebiyle 1941 - 1942 öğretim yılında orta kısım kapatılan ve sadece lise olarak devam eden Kabataş Erkek Lisesi'ne Feriye Sarayları'nın Beşiktaş Ortaokulu olarak kullanılan binası Pansiyon olarak eklenmiştir.
1967 yılında ise Galatasaray Lisesi'ne kız öğrenci alınınca, Feriye Sarayları'nın bir kısmı lisenin kız bölümü olarak kullanılmıştır. Ortaköy Camii yakınında bulunan bir bölümü bakımsızlıktan uzun yıllar boş kalmıştır. Okul bitişiğindeki eski kömür deposu ve sonradan Tekel deposu olan Feriye Karakolu ve Zaptiye Koğuşları 1989 yılında restore edilerek Kabataş Erkek Lisesi'ne eklenmiş ve 1995 yılından sonra Eğitim ve Kültür Sitesi olarak hizmet vermiştir.
Galatasaray Lisesi'nin kız bölümü olarak kullanılan binalar ise 1992 yılından günümüze kadar Galatasaray Üniversitesi'nin bir kısmı olarak kullanılıyor. Sarayların bakımsız olarak uzun yıllar boş kalan diğer kısmı ise 1995 yılında Kabataş Eğitim Vakfı tarafından restore edildikten sonra Feriye Lokantası olarak hizmete açılmıştır.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde