“Enerji uzmanlarının üzerinde artık mutabık oldukları bir konu, fosil yakıt fiyatlarının artık hiçbir zaman kriz öncesi fiyatlara inmeyeceğidir.”
12 Mart 2013/ emlakwebtv
Türkiye’de tüketilen toplam enerjinin yaklaşık yüzde %37,2’si binalarda tüketiliyor. Binalarda tüketilen enerjinin %70’i ise binaları ısıtmak için harcanıyor. Bu rakamlar, sadece binaları ısıtmak için ülkemiz enerjisinin %26’sını harcadığımızı işaret ediyor. Ülkemizin enerji faturasını düşürmek için alınabilecek önlemler incelendiğinde, binalarda ısı yalıtımı, düşük ilk yatırım maliyeti karşılığında yüksek tasarruf sağlanabilen yöntemler sıralamasında açık ara ilk sırada yer alıyor.
Konutların ısınma maliyetinin düşürmenin en kolay, en etkili ve teknik anlamda en doğru yolunun “mantolama” olarak da tabir edilen dış cephe ısı yalıtımı olduğunu belirten Filli Boya Yalıtım Genel Müdür Yardımcısı Gülay Dindoruk, mantolamanın doğal olarak hane halkına bir maliyeti olduğunu, ancak bu maliyetin bölgeden bölgeye değişmekle birlikte birkaç yılda kendini amorti ettiğini söylüyor. Bu masrafın hane halkına geri dönüşünün ise gerek faturalarda yarı yarıya azalma gerekse konfor artışı olarak gerçekleştiğinin altını çiziyor.
Dindoruk sözlerine şöyle devam ediyor: “Uluslararası enerji fiyatlarının seyri dolayısı ile ülkemizde doğalgaz başta olmak üzere yakıt fiyatlarındaki artış da, ısı yalıtımı yaptırmak için ayrı bir neden. Çünkü enerji uzmanlarının üzerinde artık mutabık oldukları bir konu, doğalgaz, petrol gibi fosil yakıt fiyatlarının artık hiçbir zaman kriz öncesi fiyatlara inmeyeceği. Bu sebepten dolayı, ısı yalıtımı yaptırmak günümüz enerji fiyatları göz önünde bulundurulduğunda çok mantıklı bir karar, ancak gelecekteki enerji fiyatları göz önünde bulundurulduğunda çok ama çok mantıklı bir karar. Son iki yılda TÜFE’nin %18,7 oranında artarken doğalgazın konutlardaki fiyatının yaklaşık %47 oranında artması da, ısı yalıtımı yaptırmanın bugün için mantıklı bir karar ve gelecek içinde bir yatırım olduğunun açık bir göstergesi.
Yalıtımsız binada 1282 TL ödeyen hane sahibi, yalıtımla faturayı yarı yarıya indiriyor!
Brüt olarak 150 m2 kullanım alanına sahip, doğalgazla ısınan ve ısı yalıtımı olmayan bir apartman dairesinde 2013 yılında ısınma için Türkiye ortalamasında 1282 TL ödenecektir. Aynı dairede 2011 yılında ısınma için (Ocak 2011 doğalgaz fiyatları ile) yaklaşık 870 TL ödenmiştir.
Doğalgaz zamları ile faturalar 2 yılda 412 TL arttı!
Doğalgaz fiyatlarının Türkiye genelinde Ocak 2011 - Ocak 2013 döneminde yaklaşık %47 oranında artış göstermesi, daire başı ödenen ısınma giderini yıllık 412 TL artırmıştır. Bu 412 TL’lik artışta enflasyonun payı 163 TL iken, geriye kalan 249 TL ‘lik artış doğalgaz fiyatlarının enflasyon üzerinde gösterdiği artış dolayısı ile daire başına ödenen ısınma giderindeki artıştır.
Bu, binanın 6 cm kalınlığında 2013 fiyatları ile yaklaşık 40 TL/m2 mal olan Capatect ısı yalıtım sistemi ile yalıtılması durumunda, daire başına düşen ısı yalıtım maliyeti yaklaşık 4000 TL olacaktır. Doğalgaz fiyatlarının önümüzdeki dönemde, son yıllarda olduğu gibi yıllık % 20 artacağı varsayılırsa, ısı yalıtımının Türkiye ortalaması amortisman süresi yaklaşık 3 yıl olacaktır. Doğalgaz fiyatlarının enflasyon nispetinde yıllık % 8 artması durumunda ise Türkiye ortalaması amortisman süresi 3,5 yıl olacaktır.
Aynı bina aynı ısı yalıtım sistemi ile 2011 fiyatları ile 38 TL/m2 fiyat ile yalıtılmış olsa idi bunun daire başına düşen maliyeti yaklaşık 3800 TL olmuş olacaktı. Bu koşullar altında, doğalgaz fiyatları 2011 – 2013 döneminde enflasyon nispetinde yıllık % 8 artmış olsa idi, amortisman süresi yaklaşık 5 yıl olacaktı. Ancak, doğalgazın bu dönemde %47 oranında artış göstermesi, ısı yalıtımının 2011 yılında yaklaşık 5 yıl olan amortisman süresini bugün itibarı ile, enerji fiyatlarının önümüzdeki dönemde göstereceği seyre göre 3 - 3,5 yıl arası bir sürede gerçekleşmesine sebep olacaktır.
Bu rakamlar göstermektedir ki, özellikle doğalgaz fiyatlarındaki artıştan dolayı, ısı yalıtımı yaptırmak bugün kendini 2 yıl öncesine nazaran 1,5 - 2 yıl daha kısa sürede amorti etmektedir.
Isı yalıtımının, son yıllarda banka kredisi ve taksit imkanı ile sunulması sayesinde, sağlanan tasarruf ile tüketici ek bedel ödemeden yatırımı gerçekleştirmektedir. Amortisman süreci sonrasında ise kara geçmektedir.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde