Her geçen gün daha da güçlenerek büyüyen Türkiye ile Katar arasındaki yeni uluslararası platformu EXPO TURKEY by QATAR, Doha’da başladı.
Kişi başına düşen milli gelirde Dünya’nın en zengin ve buna oranla yabancı en çok doğrudan yatırım yapan ülke konumundaki Katar ile Türkiye arasında yeni bir köprü, güçlü bir platform oluşturuldu. Katar ile Türkiye arasında daha hacimli bir ekonomik işbirliğinin gelişimine katkı sağlamayı hedefleyen ve iki ülke arasındaki güçlü stratejik ortaklığı Dünya sahnesine taşıyan EXPO TURKEY by QATAR, Katar’ın başkenti Doha’da başladı.
Yoğun iş görüşmeleri ve ziyaretçi trafiği ile başladı
Medyacity ve Katar Vakfı’na bağlı Qatar National Convention Center tarafından düzenlenen fuar, yapılan açılış töreni ile başladı. 21 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek olan EXPO TURKEY by QATAR’da Türkiye’den, gayrimenkul, mobilya, bilişim, taahhüt, sanayi ve yapı malzemeleri başta olmak üzere farklı sektörlerden 150 firma yer alıyor. 19 Nisan Çarşamba günü saat 11.00’de gerçekleştirilen açılış konuşmalarının ardından kapılarını açan fuar, yoğun iş görüşmeleri ve ziyaretçi trafiği ile başladı.
Katar Ticaret Odası Türk şirketlerine çağrıda bulundu
Böylesine güzel ve önemli bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan, Türkiye iş dünyasını Katar’da görmekten duydukları onur ve mutluluğu paylaşan Katar Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Muhammed Bin Ahmed Towar Al Kuwari, “Katar yatırım platformunda Türkiye iş dünyası temsilcilerini daha güçlü bir şekilde görmek istiyoruz ve bu doğrultuda her türlü desteği vereceğiz” diyerek, Türk şirketlerine çağrıda bulundu.
Hedef; “Türkiye ile Katar arasında sürdürülebilir bir ekonomik model oluşturulması”
Hedeflerinin “Türkiye ile Katar arasında sürdürülebilir bir ekonomik model oluşturulasına katkı sağlamak,” olduğunu belirten Medyacity Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurt da yaptığı açıklamada; “Katar ile Türkiye arasına gerek iktisadi, gerek siyasi ve gerekse diplomatik açıdan, köklü ve son yıllarda daha da gelişen güçlü bir işbirliği mevcut. Bu işbirliğinde ülke liderleri, üzerlerine düşen sorumlulukları fazlasıyla yerine getiriyorlar. Dolayısıyla iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da gelişmesi, güçlenmesi ve sürdürülebilir hale dönüşmesi için özel sektöre çok önemli bir rol düşüyor” dedi.
Katar’da haftada 500 milyon dolarlık yatırım yapılıyor
Katar’ın güçlü ekonomik yapısı ile gelişen genç ve dinamik bir ülke olduğunu da vurgulayan Hakan Kurt, “Katar, kişi başına düşen milli gelir açısından Dünyanın en zengin ülkesi. Aynı zamanda Gayrisafi Milli Hasılaya oranla yaptığı doğrudan dış yatırımlarla da Dünyada birinci sırada. Katar, 170 milyar dolarlık alt yapı ve üst yapımı yatırım planı yürütüyor. Katar Finans Bakanlığı bu doğrultuda haftada 500 milyon dolarlık yatırım gerçekleştiriyor. Şu an bu yatırım planlamasında Türk şirketleri, 7.5 milyar dolarlık bir iş hacmine sahip. 2022 yılına kadar bu rakamın 15-20 milyar dolarlara kadar ulaşmasının mümkün olabileceğini düşünüyorum” dedi.
Küresel rekabet şartlarına uygun gerçekçi portföyler sunulmalı
Türkiye ile Katar arasındaki bu işbirliğinin sürdürülebilir olması için tek taraflı değil, her iki ülkenin de karşılıklı kazanacağı bir model yaratılması için tüm altyapı şartlarının da mevcut olduğunu belirten Hakan Kurt, “Her iki ülkenin, ekonomilerinin ve şirketlerinin karşılıklı kazanacağı bir model geliştirilmeli. Katar Riyali ve Dolar uzun süredir 3.66 ile sabit konumunda. Bu doğrultuda özel sektörümüz Katarlı yatırımcılara dolar bazında kazanç sunmalı. Türkiye önemli fırsatlar içeren güçlü bir yapıya sahip. Gayrimenkul sektörü de Türkiye’nin lokomotif sektörü. Bu fırsatların görünür olması gerekli. Başta gayrimenkul sektörümüz olmak üzere tüm alanlarda Katarlı yatırımcıların önüne küresel rekabet şartlarına uygun, gerçekçi portföyler koyabilmeliyiz” dedi.
Türkiye bilişim sektörü için de Katar’da önemli fırsatlar yer alıyor.
İki ülke arasındaki ticaret hacminin de önemli bir gelişme potansiyeli bulunduğuna dikkat çeken Hakan Kurt, “Katar’a ihracatımız 400 milyon doların üzerinde, ithalatımız da 300 milyon dolardan fazla. İki ülke arasında toplamda 700 milyon doları aşkın bir ticaret hacmi bulunuyor. Doğru ve efektif bir yaklaşımla bu potansiyeli de güçlü bir şekilde değerlendirmek mümkün” dedi. Hakan Kurt, yapılacak yatırımların yönetilmesinde Türkiye bilişim sektörü açısından önemli fırsatlar bulunduğunu da belirterek, “Katar’ın önümüzdeki dönem için yapacağı siber yatırımlar milyar dolarlarla ifade ediliyor. Gerçekleştirilecek 170 milyar dolarlık yatırımın yönetim süreçlerinde de Türkiye bilişim sektörü için çok önemli fırsatlar bulunuyor” şeklinde konuştu.
Türkiye ve Katar İş Liderleri Zirvesi
İlk gün açılış seremonisi ve iş görüşmeleri ile başlayan fuar ikinci gün ise EXPO TURKEY by KATAR’ın omurgasını oluşturan Türkiye – Katar İş Liderleri Zirvesi ile sürecek. Türkiye Katar işbirliği çerçevesinde önemli başarılara imza atmış ya da bu önemli fırsatı öngören çeşitli sektör temsilcileri, bu zirvede görüşlerini dile getirecek. EXPO TURKEY by KATAR, 21 Nisan Cuma günü fuar ve iş görüşmeleriyle birlikte sona erecek.
Sadece Türkiye ile Katar arasındaki değil, başta geniş Kuzey Afrika ve Ortadoğu olmak üzere geniş bir coğrafyaya yönelik önemli ticaret fırsatlarının sunulduğu fuar, Türkiye ve Katar’ın yanı sıra MENA bölgesi başta olmak üzere dünyanın birçok farklı ülkesinden ziyaretçi çekiyor. EXPO TURKEY by KATAR’da 3 binden fazla iş adamıyla planlanmış ve konfirme edilmiş 2 binin üzerinde toplantı gerçekleştiriliyor gerçekleştirilmesi planlanıyor.”
Katar’da ‘Türk Kültür Şehri’ kuruldu
Qatar National Convention Center’da gerçekleştirilen fuar kapsamında, ayrıca 20 bin metrekarelik fuar alanı içinde Türk Kültür Şehri de kuruldu. Fuar süresince düzenlenen ‘Türk Kültür Festivali’ kapsamında; şehrin çeşitli bölgelerinde folklor ve halk oyunları gösteriliyor, fuar alanında geleneksel Türk el sanatları sergileniyor. Birbirinden renkli etkinliklerle, oluşturulan bu küresel arenada Türk kültürü her detayı ile etkin bir şekilde tanıtılıyor.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde