Engelliler için konut tasarlamak mümkün mü?

Konut Konferansı'nda Erişilebilir Konut oturumu düzenlendi. Bu oturumda gözlerden sürekli kaçan engelli bireylerin konut ihtiyacına değinildi.

İnsanın en temel ihtiyaçlarından birine cevap veren ve Türkiye’nin lokomotif sektörünün yapı taşı olan “konut” kavramı, bu yıl yedincisi düzenlenen Konut Konferansı'nda “Konut Sahibi Olmak Ya Da Olamamak?” temasıyla düzenlendi. Oturumlardan biri olan 'Herkesin Hayali Erişilebilir Konut” başlığıyla konutta erişilebilir olmanın pazarlama süreci olup olamayacağı, devlet ve belediyelerin erişilebilir konutla ilgili geliştirdiği yasalar, mevzuatlar, yapılması gereken yatırım ve teşviklerin konuşulacağı oturumla; yerel yönetim temsilcileri, tasarımcılar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, temel iletişiminde “herkes için konut” ifadesi üzerinden tartışıldı.  İnşaat sektörünün konut satış ve pazarlama stratejisinde engelsiz-erişilebilir konut ve yaşam çevresi kavramına bakışı nedir? İnşaat sektörünün engelliler için konut ve yaşam çevresi üretmesi nasıl teşvik edilebilir? İnşaat sektörü, mimarlar, kullanıcılar engelsiz/erişilebilir konut ve yaşam çevresi dendiğinde ne anlıyor? Türkiye'de engelliler konut alırken hangi zorluklarla karşılaşıyor? Mimarlar projelerinde imar yasa ve yönetmeliklere uyarken, neden engelsiz tasarım ile ilgili yasa ve yönetmeliklere uyma zorunluluğu hissetmiyorlar? Engelsiz tasarım ile ilgili mevcut yasa ve yönetmeliklerin neden yaptırım gücü yok? gibi konular konuşuldu. 

Engelli birey değil, engelsiz yaşam
Erişilebilir Konut oturumunda konuşmacı olan Evrenol Architects kurucusu Mimar Mehpare Evrenol, yıllarca mimarların bu konuyu görmezden geldiğini belirterek artık bu hassasiyetle çalışmalar yapmaları gerektiğini söyledi. Evrenol, engelliler için bir konut tasarlarken neler yapılması gerektiğini şöyle anlattı, "Dışarıdan itibaren bu tasarımın yapılması gerekiyor. Kaldırımların görne engelliler ve ortopedik engelliler, hatta geçici sakatlar için bile muntazam ve kullanışlı yapılması gerekiyor. Kaymayan materyallerle kaplanması, küpeştelerin ve tutamakların yapılması gerekiyor. Eğimi en fazla yüzde 6 olan rampala yapılması gerekiyor. konutun içinde de 90 santimetreden aşağı kapı açıklığı olmaması gerekiyor. Engelsiz konutun içindeki banyolardan biri mutlaka engelsiz banyo olmalı. evin içindeki kullanımda da örneğin eşiklerin olmaması, pencere kulplarına ulaşılabilir olması gibi detaylı pek çok noktanın düşünülmesşi gerekiyor."

Firma Bilgisi: yapı endüstri merkezi
Proje Bilgisi: Konut Konferansı

Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

DAP Yapı’dan ‘Hababam’ sıcaklığı’nda Validebağ Konakları

Bağımsız Bölüm Nedir? İmar Barışı Bağımsız Bölüm Sayısı

Haciz Nedir?

İzale-i Şuyu Nedir? İzale-i Şuyu Davası Nasıl Açılır?

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR