Enerji maliyetleri yüzde 30 azalabilir

Türkiye plastik sektörünün ulusal ve küresel rekabet gücünü artırmak vizyonuyla çalışmalarını sürdüren PAGDER, enerji verimliliği konusunu tartışmaya açtı

Yüksek enerji maliyetlerinin plastik sektörü için ciddi bir tehdit haline geldiğini belirten PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Semerci, 'Bu maliyetler; rekabetçiliğimize, üretimimize, ihracatımıza ve sektörde yarattığımız istihdama son derece olumsuz yükler getirmektedir. PAGDER olarak, sanayicilerimizin büyümesinin önünde engel oluşturan bu önemli soruna çözüm bulma peşindeyiz. Yapılan çalışmalar, iyi bir enerji yönetimi ile hali hazırda harcanan enerji miktarından yüzde 30 oranında tasarruf yapılabileceğini ortaya koyuyor. Hatta bazı özel durumlarda bu tasarruf oranı yüzde 50 civarlarına ulaşabiliyor. Enerji maliyetinin doğru yönetimle iyileştirilebilir çok önemli bir gider kalemi olduğu inancıyla, bu semineri düzenledik.' dedi.

Kenan Yavuz: 'Cari açığı kapatmak için üretmeliyiz'
SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz ise toplantıda yaptığı konuşmada hem sektör hem de ülkemiz açısından üretimde avantajlı konuma geçmeyi sağlayacak bu çok önemli konuda seminer düzenleyen PAGDER’e teşekkürlerini sunarak, 'Enerjide de dışa bağımlı bir ülkeyiz. Çok yüksek maliyetler ödeyerek enerjiye sahip oluyoruz. Bu enerjiyi, bu hammaddeyi mümkün olduğunca tasarruflu kullanmak istiyoruz. Gerek bakanlığımız gerek ilgili derneklerce bu konularda yapılan tüm çalışmalar, bilinçlendirme kampanyaları, kamu spotları çok çok önemli.' dedi. Kenan Yavuz, bu nedenle enerji verimliliği konusunda olumlu sonuç alınan tüm çalışmaların sektörler tarafından birbirleriyle paylaşılması gerektiğini ve PETKİM olarak bu yöndeki çalışmaları dileyen her sanayici ile paylaşmaya açık olduklarını belirtti.

Kenan Yavuz, 'Türkiye sadece plastikte değil giderek tüm sektörlerde dışa bağımlı hale geliyor. Vücut uyuşturucuya başladı mı, giderek bu daha fazla oranda bu maddeden ister! Endüstrimiz için ithalat bağımlılığı durumunun bu hale gelmemesi gerekir. Eskiden Türkiye uçak üretmeye başlamıştı. Bir sapkın ideoloji geldi, satış fiyatları çok pahalı, dedi ve uçak fabrikamızı kapattık. Bu sapık ideoloji, ülkemizi 60 yıldır esir aldı. Oysaki bu ülkenin geleceği, bu ülkenin muassır medeniyet olmasının yolu, üretimin tüm süreçlerinde söz sahibi olmaktan geçer. Köklü üretim şirketlerimizden bazılarının nasıl AVM’lere, nasıl residence’lara dönüştüğünü beraber gördük. O şirketlerin sahibi olan arkadaşlarımız, ayakta kalmak için bunu yapmak zorundayım, diyordu. Haklılar, üretim emek isteyen zor iş! Ama bu davranış iyi sonuç vermedi. Onlara ucuz hammadde veren şirketler de zamanla kapandı. Eğer bizim ülke olarak üretmeye ihtiyacımız yok, diyorsak bu yaptığımız doğru. Ama maalesef ki, tablo böyle demiyor; cari açığı kapatmak için üretmek zorundayız.' dedi.

Dr. Robin Kent: Enerjiyi yönetemezseniz o sizi yönetir!
Enerji verimliliği ve plastik imalatı konusunda, püskürtmeli kalıplamadan, ekstrüzyona kadar birçok alanda 40 yılı aşkın bir deneyime sahip olan seminerin eğitmeni Dr. Robin Kent, enerji yönetiminde en önemli aşamanın sorunları belirleyerek, eylem sırasına sokmak olduğunu ifade etti. Kent, 'Enerji yönetimine başlarken; kar, çevresel etkiler farklı motivasyonlarımız olabilir. Siz üreticisiniz ve bu motivasyonun kar olması, daha fazla kazanmak istemeniz çok doğal. Ama bunların hepsi birbiriyle ilintili. İklim değişiyor, enerji kaynakları azalıyor ve bu sebeple değişime ayak uydurmalı, şirketlerimizi ayakta tutmalıyız.' dedi.

Dr. Robin Kent, Türkiye’nin enerjisini Kazakistan, Ukrayna, Irak gibi ülkelerden aldığını, bu ülkelerden bazılarında sıkıntılar olduğunu da belirterek, 'Daha büyük sorunlar olursa vanalar kapanabilir ve bizler uzun bir tatile çıkmak zorunda kalabiliriz. Yani kar, çevre ya da siyasi belirsizlikler gibi farklı farklı motivasyonlar olabilir. Önemli olan enerjiyi tasarruflu kullanmak' dedi.


Yazar: emlakwebtv
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

DYO işbirliği ile gerçekleşen AURA Crea: “İzmir: Tarihin Renkleri” yarışmasının kazananları belli oldu

Silverline ile yılın son günlerinde mutfaklar yenileniyor

Kaleseramik ‘Atık Yönetimi’ ile ‘Sürdürülebilirlik İş Ödülü’nü kazandı

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR