Çevre ve Şehircilik Bakanı'nın "Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalar satılamayacak” açıklamasının ardından akıllara “Enerji Kimlik Belgesi Nedir, Nereden Nasıl Alınır?” soruları geldi. Hepsinin yanıtı bu yazıda!
Enerji Kimlik Belgesi, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yetki verilen şirketler aracılığıyla düzenleniyor. Bakanlık yetkili bu şirketler, öncelikle belgenin verileceği binada inceleme yapıyor. Bu incelemede; binanın yaşı, konumu, hangi malzemelerden inşa edildiği gibi bilgilerle teknik bilgileri, aydınlatma elemanlarını vs bakarak, hesaplamalar yapıyor. Bu hesaplamalar ışığında kimlik belgesini hazırlayarak, ilgili idareye onaylatıyor.
Onaylanan Enerji Kimlik Belgesi’nin ömrü ise 10 yılı buluyor. Söz konusu belgenin bir nüshası bina sahibi ya da yöneticisinde, bir nüshasının da binada görülebilecek bir yere asılması gerekiyor.
Enerji kimlik belgesi, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma veya soğutma sistemlerinin verimiyle ilgili bilgileri içeriyor. Özellikle eski binalarda bu belgenin alınabilmesi için binanın mantolaması, pencerelerinin ısı geçirgenliğinin az olması, eski ve verimsiz ısıtma/soğutma sistemlerinizi verimli yeni cihazlarla değiştirilmesi, enerji az tüketen ampullerin kullanılması gerekiyor. Belgeyi, sanayi alanlarında üretim faaliyetleri yürütülen, planlanan kullanım süresi 2 yıldan az olan, toplam kullanım alanı 50 metrekarenin altında bulunan binalar, seralar, atölyeler, münferit inşa edilen depo, ardiye, ahır, ağıl gibi binalar, mücavir alan dışında kalan ve toplam inşaat alanı bin metrekareden az olanlar haricindeki tüm binaların alması zorunlu tutuluyor.
Enerji kimlik belgesine göre, yapılacak olan binaların C sınıfı olarak şekilde tasarlanması gerekiyor. C sınıfından düşük olan binaların kanunen iskan ruhsatı alamıyor. Enerji kimlik belgesinin binanın tamamı için hazırlanması gerekiyor. Bu belgeyi vermeye yetkili kuruluş tarafından hazırlanacak ve ilgili idarece onaylanacak. Enerji kimlik belgesi düzenleme yetkisi ise, mevcut binalar için Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş olan Enerji Verimliliği Danışmanlık şirketlerinden alınaca. 01.01.2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı alan binalar için ise enerji kimlik belgesi uzmanı olan proje müelliflerince düzenlenerek ilgili belediyeye verilecek. Bu belgenin bir nüshası bina sahibi, yönetici ya da yönetim kurulu tarafından muhafaza edilecek, bir nüshası ise bina girişinde görülebilecek bir yere asılacak.
İskan masrafı nasıl hesaplanır? merak ediyorsanız 'İskan Mastafı Hesaplama' yazımızı inceleyebilirsiniz.
10 yıl geçerli olan enerji kimlik belgesinde geçerlilik süresinin sona ermesi durumunda belgenin yenilenmesi gerekiyor. Enerji kimlik belgesi yeni yapılar için EVD şirketleri tarafından eğitilmiş olan ve EKB uzmanı olarak yetkilendirilmiş Enerji Kimlik Belgesi Uzmanları tarafından düzenlenebiliyor. Mevcut yapılarda ise belgeyi düzenleyecek kurum Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Daire Başkanlığı tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketinden alınabiliyor.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde