Konutta ve sanayide elektrik ve doğalgaza zam

Elektrik kullanım bedellerinde fiyat artışını öngören Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu kararı Resmi Gazete'nin son mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Diğer taraftan BOTAŞ da doğalgaz fiyatlarına zam yapıldığını duyurdu

Enerji kullanım değerlerinde fiyat artışı öngören Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu kararı Resmi Gazete'nin son mükerrer sayısında yayımlanarak uygulamaya girdi. 1 Ağustos 2018 tarihinden itibaren geçerli olacak kararda elektrik kullanım bedellerinde konutta ve sanayide yüzde 9'un üzerinde zam öngörüldü

Kilovatsaati yüzde 9.57 arttı

Resmi Gazete'de yayımlanan verilere göre konutlarda kullanılan elektriğin kilovatsaati yüzde 9.57'lik artışa tabi tutuldu ve 29.578 kuruşa yükseldi. Sanayi elektriğinde ise artış yüzde 9.26 olarak hesaplandı ve toplamda 24 TL 479 kuruş oldu. EPK kararına göre Ticarethanelerde Kullanılan Elektriğin fiyatı ise yüzde 0.55 olarak değişti 30 TL 816 kuruşa çıktı. 

BOTAŞ'dan doğalgaz zammı açıklaması

Diğer taraftan BOTAŞ da yaptığı açıklama ile doğalgaz fiyatlarının artırıldığını duyurdu. Yapılan açıklamada kuruluşun konut abonelerine doğal gaz satış fiyatlarında en son zammı 2014 yılında yaptığı hatırlatılarak:"Yaklaşık 44 aydır herhangi bir artış yapılmamış, aksine Ekim 2016 tarihinde yaklaşık yüzde 10 indirim uygulanmıştır." denildi. Açıklamada son iki yılda brent petrol fiyatlarında yüzde 100'ü, döviz kurunda ise yüzde 63'ü bulan artışlarla doğal gaz toptan satış fiyatlarında düzenlemeye gidildiği belirtildi. 

Enerji açığı güneş panelleriyle kapatılacak

Enerji Piyasası Kurumu tarafından hazırlanan ve 18 Ocak 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan güneş enerji sistemi ile bireysel üretimi destekleyen uygulamaya ÇATIDER'den destek açıklaması geldi. Yapılan düzenleme ile çatılara güneş enerji sistemlerinin kurulumunun kolaylaştığını söyleyen Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, "Türkiye bu düzenleme ile güneş ülkesi olmanın avantajını çok daha etkin şekilde kullanabilir, enerji ihtiyacımızı ekonomik ve çevreci bir alternatifle karşılayabiliriz" dedi. 

Hayati öneme sahip

Baştanoğlu, enerji kaynaklarının tüm dünyada hızla tükendiğini ve günümüzde yenilenebilir enerjinin hayati bir önem taşımaya başladığını vurgulayarak, Türkiye'nin enerji darboğazını da yenilenebilir enerji alternatifleriyle aşabileceğini söyledi. Enerjinin yakın gelecekte çatılardan sağlanacağını ve çevreye duyarlı bir enerji alternatifine yüksek ekonomik fayda ile ulaşılacağını da belirten Baştanoğlu:

"Güneş enerjisi her ne kadar ikincil kaynak olarak gösterilse de, birçok ülkede giderek yükselen bir potansiyele ve pazar payına sahip bulunuyor. Almanya’nın hedefi 2020 yılında bütün enerjisinin yüzde 20’sini güneş enerjisi ve yenilebilir enerji kaynaklarından sağlamak ve bu konuda ciddi bir yol kat etti." dedi.

Güneş panelleri tüm sektörlerde yaygınlaşıyor

Endüstriyel yapıların çatılarında kurulan güneş enerjili çatı sistemleriyle de tesislerin enerji ihtiyaçlarının oldukça ekonomik bir şekilde karşılanmakt olduğunu bunun için de ayrıca trafo ve enerji hattı gibi yatırım maliyetlerine de gerek kalmadığını söyleyen ÇATIDER Başkanı: "Hem tesis, hem de ülke ekonomisi için çok büyük tasarruf sağlıyor. " ifadelerini kullandı. 

Türkiye kararlılığını ortaya koydu

Baştanoğlu açıklamasında, Türkiye'nin son dönemde bu doğrultudaki kararlılığının memnuniyet verici olduğunu ve önüne çok önemli hedefler koyduğunu da vurgulayarak: "Türkiye olarak son dönemde bu konuda çok önemli hedefler konuldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 10 yılda 10 bin megawatt güneş enerjisi hedeflendiğini açıkladı. Bu hedef, Türkiye için çok önemli ve bunu destekliyoruz." şeklinde konuştu. Vatandaşların bu yatırımlara yönelmeden önce konusundan uzman firmaları tercih etmeleri gerektiği uyarısında da bulunan Baştanoğlu, mevcut çatıların yapılış şekli, yönü, strüktürleri sebebiyle de iyi etüt edilerek üzerlerine enerfi üretimi için uygun sistemler oluşturulabileceğini söyledi. ÇATIDER Başkanı:

"Mevcutların üzerlerine eklenecek sistemler için çatı strüktürleri ve kaplamaları konusunda uzman firmalar tercih edilmelidir. Bu değerlendirmeden sonra maliyeti uygun ve sonradan hasar almayacak çatılar elde edilebilir. Yeni çatılarda bu sistemler proje safhasında değerlendirilmelidir. Bu şekilde çok daha verimli ve problemsiz çatılar oluşabilir. Uygulama sırasında çatının yalıtım özelliğini bozmamaya, çatıya fazla yük bindirmeyen hafif komponentler seçmeye ve rüzgar yüküne karşı gerekli önlemleri almaya dikkat edilmelidir" şeklinde konuştu. 

 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Ankapark GES'ten 13 milyon gelir

Kuşadası Güneş Enerji Santrali üretime başlıyor

Vaillant'ın Antalya hedefi: Yenilenebilir ürünlerle enerji tasarrufu

Yenilenebilir enerji sektöründen Çevre Mahkemeleri önerisi

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR