Dünyadaki pek çok kentin adı geçtiğinde gözümüzün önüne gelen bir yapı, bir sembol vardır. İşte kentlerle özdeşleşen semboller ve hikayeleri..
Paris - Eiffel Kulesi
Paris deyince gözümüzün önünde ister istemez belirir Eiffel Kulesi, hatta kimileri için Paris, Eiffel Kulesi'nden ibarettir. Eiffel Kulesi'ni gören Paris'igezdim gördüm sanır. Paris Eiffel Kulesi'nden ibaret değilse de çok büyük anlam ve önem taşır. Paris şehrinini en ikonik yapısı bundan tam 126 yıl önce inşa edildi. Kule günümüzde hala 7 milyona yakın ziyaretçi çekiyor. Gustave Eiffel tarafından Fransız İhtilali'nin 100. yıl kutlamaları için düzenlenen bir fuarın giriş kapısı olarak inşa edildi. Kulenin yapım maliyeti hesaplanandan 1 milyon Frank daha yukarıda çıkınca büyük bir üzüntü ve panik yaşansa da, ilk beş ay içinde 1,9 milyon kişi tarafından ziyeret edilince masraflarının büyük kısmı karşılanmış. 324 metre uzunluğundaki Eiffel Kulesi'ni açılış tarihinden beri yaklaşık 250 milyon kişi ziyeret etti. 2. Dünya Savaşı sırasında da Nazi istilası sürecinde kulenin asansörünün kabloları kesilerek Nazi sembolünün kulenin üstüne çıkarılması engellenmiş.
New York - Özgürlük Anıtı
Orijinal adıyla Statue of Liberty denilen Özgürlük Anıtı, New York'un hatta Amerika'nın sembolü. Yılda 4 milyon lişinin ziyaret ettiği heykeli hepimiz filmlerden çok iyi tanıyoruz. Dünyada bir felaket olunca önce onun başına gelir. Kaidesi ile beraber 93 metre uzunluğuna ulaşan heykel, Frederic Bartholdi tarafından tasarlandı. Roma mitolojisinde yer alan özgürlük tanrıçası Libertas'tan esinlenerek yapıldı. Heykelin tacında bulunan 7 sivri uç 7 kıtayı temsil ediyor. Heykel elinde de Amerika Bağımsızlık B,ldirgesi'nin tarihinin yazılı olduğu bir tablet tutuyor. Özgürlük Anıtı 19. yüzyılda göçmenler için çok büyük anlam taşıyor. Çünkü zafere ulaştıklşarını bu heykeli görünce anlıyorlardı.Bir küçük bilgi daha; Liberty Hanımefendi'nin ayak numarası ise 859.
Roma - Kolezyum
Dünyanın en popüler ve en önemli şehir simgesidir Kolezyum. Sadece Roma'nı değil tüm İtalya'nın simgesi durumundadır Kolezyum. Kolezyumun tarihi M.Ö. 72-80 yıllarına dayanıyor. Çoğumuzun bildiği üzere, dönemin gladyatörlerinin savaşması, hayvanların dövüştürülmesi, çeşitli infazların yapıldığı, halka yönelik çeşitli gösterilerin yapıldığı ve halkın bu gösterileri alanı çevreleyerek izleyebilmesi için inşa edilmiş. Amfi tiyatro şeklinde inşa edilen yapı, köleler ve mahkumlar tarafından neredeyse 50 bib kişilik kapasitede.
Londra - Big Ben Saat Kulesi
Londra deyince akla ilk gelen simgedir Big Ben Saat Kulesi, ardından da devasa bir dönme dolap. Londra ile özdeşleşmiş bu yapıya verilen Big Ben ismi, kulenin büyük çanına verilen isim. Zaman içerisinde kulenin tamamı için söylenir olmuş. Kulenin orijinal adı ise Elizabeth Tower'dır. Westminster Sarayı 1830'lu yıllarda çıkan bir yangın sonucu zarar gördüğünde, yeni bşnaya daha ihtişamlı ve ilgi çekmesi amacıyla bir saat kulesi eklenmiş. Bu saat her sene ayarlama yapılacağı zaman çok ciddi bir çalışmaya giriliyor ve sarayın içinde bulunan tüm saatler de tek tek Big Ben'e göre ayarlanıyor.
Hindistan - Tac Mahal
Hindistan'ın ve Dünya'nın en ünlü yapısıdır Tac Mahal. O dönemki imparatorluğun hükümdarı olan Şah Cihan, üçüncü ama en sevdiği karısı olan Mümtaz Mahal'i 14. çocuklarını doğurduktan sonra kaybeder. Şah Cihan uzun süre bunun yasını tutar ve sonunda onun adına heybetli bir yapı inşa ettirerek anısını yaşatmaya karar verir. 1632 yılında inşaatına başlanan Tac Mahal, 20 yılda tamamlandı. Yapımında 20 bine yakın işçi ve binlerce fil çalıştı. Bir süre somra hastalanan Şah Cihan, oğlu tarafından hapse attırlıyor. Ölene dek hapiste kalan Şah Cihan'ın hapis tutulduğu yerden Tac Mahal görünüyor. Günümüzde Tac Mahal'i yılda 3 milyon kişi ziyaret ediyor. Tac Mahal'İn dışı beyaz mermerden yapıldığı için hava kirliliğinden zarar görmemesi açısından civardaki fabrikaların birçoğu kaopatılmış.
Los Angeles - Hollywood yazısı
Genç kızların ve erkeklerin hayallerini süsleyen Hollywood'un simgesi meşhur Hollywood yazısı aslında büyütüldüğü kadar etkileyici bir hikayeye sahip değil. Gelin görün ki Amerikalıların en başarılı olduğu şey filmler aracılığıyla kültür aktarımı bir tabelayı bile büyülü bir hale getirebiliyor. İşte o meşhur yazının hikayesi... Bu tabelanın bulunduğu yer tam da kovboyların çiftçilerin köylü halkın yaşadığı bir yermiş zamanında. Bölgenin son derece boş ve geniş arazilerden oluşmasından sebep filmciler buralarda stüdyo kurmaya başlamışlar. İlerleyen yıllardan itibaren de burası film işlerinin merkezi haline gelmiş. Bir kasaba böylece yavaş yavaş renkli binaların ışıklı sokakaların olduğu bir yere dönüşmeye başlamış. Bunun sonuncunda da bölgeye olan ilgi artmış ve gayrimenkul yatırımcıları burayı gözlerine kestirmişler. 'Hollywoodland' adlı bir gayrimenkul projesi için bir tabela yapılmış. İşte o tabela bizim meşhur tabela. Zaman içinde büyük buhranlar geçiren Amerika'daki pek çok şirket gibi, tabelayı yaptıran gayrimenkul firması da batmış. Tabela da orada kalakalmış. Nasıl olduysa bu proje tanıtım tabelası şehrin sembolü haline gelmiş. Zamanla çürümeye yüz tutan bu tabelayı Playboy dergisinin sahibi Hugh Hefner yeniletmiş. Tabela öyle bir şehir sembolü olmuş ki Hollywood'da başarılı olamayan bir oyuncu 1932 yılında H harfinin üzerinden aşağıya atlamış.
Rio de Janeiro - Kurtarıcı İsa Heykeli
Şehirlerin sembolleri deyince yine akla ilk gelenlerdendir İsa heykeli. Orijinal adı Cristo Redentor'dur. Corcovade Dağı üzerinde inşa edilmeye başlanan heykelin temelleri 1922 yılında yapılan bir yarışmayla atılmış. Kaidesiyle beraber 38 metre yüksekliğinde olan heykeli yarışmayı kazanan Heitor De Silva Costa'nın önderliğinde 10 yılda tamamlanmış. Heykelin kollarını açmış bir şekilde tasvir edilmesi İsa'nın herkesi kucakladığı mesajını taşıyor.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde