Emlakçılara kötü haber!

Yeni emlakçılık yasa tasarısında yer alan hususa göre, tasarı kabul edildiği takdirde emlakçılar emlak komisyoncuları ve emlak müşavirleri olmak üzere ikiye ayrılacak. Emlak müşaviri olmak için ise üniversitesi mezunu olmak gerekecek.


Sadece İstanbul’da 10-15 bin kişi kayıtlı olarak emlakçılık mesleğini sürdürüyor. Kayıtlı çalışmayanların sayısı ise bundan çok daha fazla.  Emlakçılık sektöründe şimdiye kadar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı Emlakçılık sertifikası eğitimini tamamlamak yeterli olurken, yeni emlakçılık yasası ile tüm kurallar yeniden yazılıyor. Emlakçılık sistemini baştan sona değiştiren yasa tasarısı ile emlakçı olmak isteyenler belirli eğitim kriterleri, staj zorunlulukları ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenleyeceği sınavları geçmek zorunda olacaklar. Mesleği emlak komisyonculuğu ve emlak müşavirliği olarak ikiye ayıran yeni tasarıya göre komisyoncu olanların en az lise mezunu, müşavir olanların ise en az üniversite mezunu olması gerekecek.

Emlakçı Komisyonu 2018 Ne Kadar? Ayrıntılar için tıklayın...
 

Şartlar neler?

Bu işi yapmak isteyen herkesin, ister komisyoncu ister müşavir olsun belli bir süre sektörde staj yapmış olması koşulu aranacak. Müşavirlerle komisyoncular arasındaki tek fark tapuya gitme konusunda olacak. Tapu dairesine yalnızca müşavirler gidebilecek. Emlak komisyoncuları bütün pazarlama işlemlerini ve gerekli belge işlemlerini yapıp, oluşacak emlak müşavirliği şirketlerine verecekler ve tapu işlemlerine müşavirler devam edecek. Fakat emlak müşavirleri işin tüm adımlarını yapabilecek. Kişilerin emlak komisyoncusu mu, müşaviri mi olduklarını mutlaka tabelalarında belirtmeleri gerekecek. Bu mesleği yapmak isteyenlerin en az 1 yıl süreyle bir emlak şirketinde staj yapmaları ana koşul olacak.  Bütün koşullar yerine geldikten sonra da Milli Eğitim Bakanlığı gözetmenlerinin nezdinde, bütün mesleki hususları içeren bir sınav yapılacak ve sınavda başarılı olanlar artık emlakçılık yapabilecekler. Yeni emlakçılık düzenlemesiyle Bu döneme kadar eğitim seviyesi lise düzeyinin altında olan ama Milli Eğitim Bakanlığı’nın sertifikasına sahip olarak mesleği yapan kişilerin 6 yıl içinde eğitim seviyelerini minimum lise düzeyine çıkarmaları gerekiyor.

Yeni yasanın emlakçılığa tam bir meslek statüsü kazandıracağını söyleyen Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, kayıt dışı çalışmanın bu şekilde kesinlikle önüne geçileceğini belirtti. Erilkun yeni yasa ile denetim mekanizmasının da işlemesi gerektiğini, disipline edilip kayıt altına alınması gerektiğini söyledi. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

DAP Yapı’dan ‘Hababam’ sıcaklığı’nda Validebağ Konakları

Bağımsız Bölüm Nedir? İmar Barışı Bağımsız Bölüm Sayısı

Haciz Nedir?

İzale-i Şuyu Nedir? İzale-i Şuyu Davası Nasıl Açılır?

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR