Emlakçılık ve gayrimenkul danışmanlığı alanında faaliyetlerini sürdüren milyonlarca girişimi yakından ilgilendiren Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı bir kaç gün içinde Başbakanlığa sevk edilecek. Bu prosedürün ardından yönetmelik Resmi Gazete'
Türkiye genelinde gayrimenkul danışmanlığı ve emlakçılık olarak tanımlanan iş kolunda faaliyetlerini sürdüren milyonlarca girişimciyi çok yakından ilgilendiren yeni düzenleme için son dönemeç de aşıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı"nın önümüzdeki günlerde Başbakanlığa sevk edileceğini, bunu takiben de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe gireceğini açıkladı.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, konut sektörünü ve sektördeki aracılık faaliyetlerini düzenleyen yeni yasanın çok yakında yürürlüğe gireceğini söyledi. Yeni uygulama ile birlikte taşınmaz ticaretiyle meşgul olan kişilere yetki belgesi alma zorunluluğunun getirileceğini ve bu belgenin de il müdürlüklerince verileceğini belirterek yetki belgesinin alınması için belli koşul ve kriterlerin isteneceğini söyledi. Tüfenkci:
"Yetki belgesi almak için kişilerin ilgili odalara kayıt yaptırması gerekecek. Ayrıca gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olma şartı aranacak. 18 yaşını doldurmuş olma, iflas etmemiş ya da iflas etmiş olsa dahi itibarını yeniden kazanmış olma koşullarının yanı sıra, yüz kızartıcı suçlardan da hüküm giymemiş olma gibi kriterler istenecek." ifadelerini kullandı.
Bakan Tüfenkci, sektörde faaliyet gösteren kişilerde ayrıca mesleki yeterlilik belgesinin de bulunması gerektiğini vurgulayarak, bu sayede taşınmaz ticaretinin de belirli nitelikleri taşıyanlarca sürdürülmesini hedeflediklerini belirtti. Böylece tüketici memnuniyetinin artırılmasını sağlayacaklarına dikket çeken Tüfenkci:
"Taşınmaz ticaretinde uyulacak ilke ve kuralları ilk kez belirledik. Taşınmaz ticaretine hizmet verme amacıyla kurulmuş bir girişimde, başta ticaret faaliyetlerde bulunulmasına izin verilmeyecek. Verilen hizmet nedeniyle ilgili bilgi ve belgeler de yetkilendirme sözleşmesinde belirtilen esaslar dışında kullanılamayacak. Hizmet sunulurken ahlaka uygun, özenli, kamul ve dürüst bir biçimde hareket edilecek. Müşterilerin aleyhine hiç bir menfaat işlemeyecek." ifadelerini kullandı.
Bakan Tüfenkci, kamuoyunda Emlakçı Yasası olarak bilinen düzenlemede yer alacak ilkeleri şu şekilde dile getirdi:
- Yazılı sözleşme şartı: Yeni sistemde verilecek hizmetler yetkilendirme sözleşmesi ile desteklenecek. Alım satıma aracılık sözleşmesi ya da kiralama aracılık sözleşmesi gibi isimlerle adlandırılacak bu hizmetler her bir taşınmaz için ayrı ayrı düzenlenecek
- Hizmet bedelleri: Yeni düzenlemenin en çok tartışılan maddesi olan hizmet bedelleri alım satıma aracılık sözleşmesinde satış bedelinin katma değer vergisi hariç yüzde 4'ünden fazla olamayacak şekilde düzenlenecek. Kiralama işlemlerinde ise hizmet bedelinin kiralama aracılık sözleşmesinde yer alan kira bedelinin KDV hariç aylık tutarından fazla olmaması şeklinde düzenlenecek.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından emlakçılık alanında yürütülen faaliyetleri düzenlemeye yönelik olarak geliştirilen "yönetmelik taslağında" sona gelindi. Reel sektörden görüş alma döneminin sonuna yaklaşılan düzenlemede 27-28 Nisan tarihleri arasında son değerlendirmelerin yapılması ve yönetmelik taslağının son haline getirilmesi hedefleniyor.
Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yeni yasanın sektörün kritik problemlerine çözüm bulmak üzere geliştirildiğini belirterek: "Emlakçıların mesleki yeterliliği ve işletmelerin fiziki alanlarına ilişkin standartların getirilmesi gibi hususlar var. Aynı zamanda emlakçı komisyon oranlarının belirlenmesi ve ekspertiz raporlarının alınması gibi hususlara da önemli düzenlemeler getireceğiz." ifadelerini kullandı. Bakan Tüfenkci, bu sayede hali hazırda yaşanan problelerin çözülmesinin hedeflendiğini hatırlatarak: "Yeni yasa ile ne alıcı ne de satıcı mağdur olacak." ifadelerini kullandı.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, ikinci el emlak piyasasının Türkiye'nin ticaret ve ekonomi yaşamında önemli bir meblaga ulaşan bir işlem hacmi oluşturduğuna da dikkat çekmiş ve ana hedeflerinin başıboşluğu gidermek olduğunu söylemişti. Tüfenkci, bu sayede her önüne gelenin emlak dükkanı açması ve konut ticareti yapmasının da önüne geçilmesinin hedeflendiğini vurgulayarak: "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı ile sektörde çok sapıda sıkıntıya yol açan aracılık ve danışmanlık faaliyetlerinin de çerçevesini çizmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullanmıştı.
Gayrimenkul alım satım ve bu süreci yönlendiren bileşenlerin yeniden biçimlenmesine olanak tanıyacak yönetmelik taslağı, sektörden gelen görüşler doğrultusunda yeniden biçimlenecek. 30 Ekim 2017 tarihinde reel sektörün görüşlerine açılan yönetmelik taslağında bu dönemin sonuna gelinmiş durumda. Konuyla ilgili olarak 27-28 Nisan tarihleri arasında son değerlendirmelerin yapılması, sonrasında ise yönetmelik taslağının son haline kavuşturulması hedefleniyor.
İkinci el otomobil piyasasının ardından emlak alım satımını da düzenlemek üzere hareket geçen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik taslağında şu maddeler üzerinde özellikle durulması bekleniyor:
- Halen emlakçı statüsü ile faaliyet gösteren kişi ve şirketlerin "yetki belgesi" alması zorunlu hale getirilecek. Bu belge Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan alınacak ve 5 yıllık geçerliliğe sahip olacak. Bu belge devredilebilir niteliğe sahip olmayacak ve her işletmeye özel olarak oluşturulacak.
- Emlakçıların taşınmazları gösterme hizmeti karşılığında herhangi bir ücret talep etmesi, yeni yönetmelik ile engellenmiş olacak
- Yeni yönetmelik ile emlakçılar gibi aracılık faaliyetleri yürüten kişilerin sunduğu hizmet bedellerinin standardı da belirlenmiş olacak. Buna göre kiralama işlemlerinde hizmet bedeli, kira bedelinin bir aylık tutarının üzerine çıkamayacak. Diğer taraftan alım satım işlemlerinde ise, satış bedelinin yüzde 3'ünden fazla olmayacak şekilde hizmet bedeli düzenlenecek.
- Diğer taraftan alım satım ve kiralama işlemlerinin merkezi takibi için elektronik bir platform oluşturulacak. Taşınmaz alım satımı ve kiralamalarıyla ilgili tüm aktivitelerin izlenebilmesi için oluşturulacak bu sistem "Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi" olarak isimlendirilecek.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde