Belediyeler tarafından bina, arsa ve arazi için tahsil edilen servete dayalı vergi niteliği taşıyan Emlak Vergileri'nin ilk taksit ödemeleri için son haftaya girildi
Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen fahiş zamlarla tartışma konusu olan zamlı Emlak Vergisi ödemeleri için son haftaya girildi. Mükellefler, Mayıs ayının sonuna dek emlak vergilerinin ilk taksidini ödemek ödemek zorunda.
Dört yıllık periyotlarda cadde ve sokak rayiçlerini belirleyen takdir komisyonlarının geçen yıl yaptığı metrekare rayiç bedel takdirleri tartışmalara yol açmış, sonrasında yapılan düzenleme ile de 2018 yılı için takdir edilen değerlerin, 2017 yılında uygulanan değerin yüzde 50'sini aşamayacağına dikkat çekilmişti. Altın emlak Genel Müdürü Hakam Özelmacıklı, bu oranın kimi belediyeler tarafından üst sınır olarak kabul edilmesiyle emlak vergilerindeki artışın yüzde 50'lere yaklaştığına dikkat çekerek:
"Örneğin Beşiktaş Barbaros Bulvarında 2017 rayiç değer 6727-TL’den, 2018’de 10090-TL’ye, Bakırköy İncirli Caddesinde rayiç değer 2017’de 2242-TL’den, 2018’de 3363-TL’ye, Üsküdar Bulgurlu Caddesinde 2802-TL’den, 4204-TL’ye yükseldi. Her taşınmazın topraktaki pay oranı yani arsa payı da bu değerden etkilendi. Konutlardaki emlak vergileri de yükselmiş oldu." şeklinde konuştu.
Özelmacıklı, Emlak Vergisi'ne esas değerin gayrimenkulün geliştirme ve yönetim sürecinde de çok etkili olduğunu ve imar barışında ödenecek yapı kayıt beldesinden tapu harçlarına, veraset ve intikal vergilerinden konut teslimlerindeki KDV oranlarına, hatta kira bedeline dek tüm hususların emlak vergi değerlerine bağlı olduğunu da hatırlatarak: "Emlak vergisi Büyükşehirlerde ise % 100 artırımlı uygulanıyor. Yeni inşa edilen bina veya binaların vergisi ise, arsasının veya arsa payının vergisinden de az olamıyor. Bu hüküm binaların inşalarının sona erdiği yılı takip eden bütçe yılından itibaren dört yıl uygulanıyor" şeklinde konuştu.
Hiçbir geliri olmayan ya da gelirleri yalnızca kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından edinilen aylıktan ibaren bulunan vatandaşlar emlak vergisi ödemiyor. Aynı zamanda gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri, Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskenlerinin bulunması halinde emlak vergisinden de muaf olma niteliği taşıyor.
Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, emlak vergisi beyannamelerini eksik veren vatandaşları uyardı. Son dönemde VUK'a göre, beyannamelerini eksik verenlere çok sayıda ceza tahakkuk ettirildiğini söyleyen Özelmacıklı, mükellefler tarafından verilen beyannamelerdeki kriterlerin belediyeler tarafından kontrol edildiğini hatırlattı.
Emlak Vergisi'nde mükelleflerin beyannamelerinde vermekle yükümlü oldukları hususlara dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, sorumluların beyennamelerindeki taşınmazların arsa payı, inşaatın bitiş tarihi, brüt alanı, inşaat sınıfı, klima, kalorfifer ve asansör durumu gibi kriterlerinin belediyeler tarafından kontrol edildiğini hatırlattı. "Beyannamelerdeki eksik beyan verenler için geçmişe yönelik yüksek borçlar çıkartılıyor" diyen Özelmacıklı, vergi teğerini tadil eden nedenlerin de belli süreler dahilinde bildirilmesi gerektiğini belirtti. Beyannamelerde vergi değerini tadil eden nedenlerin, meydana geldiği bütçe yılını takip eden Ocak ayı içinde, yılın son üç aylık periyodunda meydana gelmesi halinde ise bildirimlerin üç ay içinde ilgili belediyeye verilmesi gerektiğini belirten Özelmacıklı: "Taşınmaza ilaveler yapılması, asansör yada kalorifer tesisleri konulması, arazinin yada taşınmazın kullanış tarzının değiştirilmesi, arazinin parsellenmek suretiyle arsalar haline getirilmesi, arazi ve arsaların ayırma veya birleştirilmesi durumlarında yeniden beyanname verilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
Emlak Vergisi beyannamelerinin yaygın olarak belediyelerin emlak servisleri tarafından doldurulduğunu ve mükelleflerinin onayının alındığını da dile getiren Özelmacıklı, mükelleflerin bu beyanları verirken eksik beyanların farkında olmadıklarını hatırlattı. Özelmacıklı, taşınmazın gerçekteki brüt alanı, arsa payı, inşaat sınıfı ve inşa tarihinin mükellefler tarafından bilinmesinin mümkün olmadığını vurgulayarak: "Çünkü bu bilgiler tapu senedinde bile yer almıyor. Bu bilgiler aslında belediyelerde bulunuyor. Belediyeler tarafından mimari projelerin, yapı ruhsatları ve yapı kullanma izin belgelerinin taranması ve incelenmesi sonrasında da birçok eksik beyan ortaya çıkıyor" dedi. Bu halde belediyelerin geçmiş 5 yıla kadar borç çıkardığını da söyleyen Altın Emlak Genel Müdürü: "Bu sebeple emlak vergisi bildirimlerinde de profesyonel emlak danışmanlarından destek alınmalı..." dedi.
Özelmacıklı, emlak vergisinin mücavir alanlar içinde ve Büyükşehirlerde yüzde 100 artırımlı uygulandığını ve Emlak Vergisi rayiç değerinin üzerinden arsalarda binde 3, konutlarda binde 1, işyerlerinde de binde 2 oranında belirlendiğini belirterek: "Lakin Büyükşehir’lerde bu oran 2 katı olarak uygulanıyor. Yeni inşa edilen bina veya binaların vergisi ise, arsasının veya arsa payının vergisinden de az olamıyor. Bu hüküm binaların inşalarının sona erdiği yılı takip eden bütçe yılından itibaren dört yıl uygulanıyor" ifadelerini kullandı.
1319 sayılı kanua göre tahsil edilen serevede dayalı bir vergi niteliği taşıyan emlak vergisi, bir gayrimenkulün satın alınması ya da intikal etmesi üzerine ilgili belediyeye bildirimle müracaat etmek koşuluyla tahakkuk ettirilen bir vergi niteliği taşıyor. Bu verginin 1. taksit tutarı Mayıs, ikinci taksit tutarı ise Kasım ayı sonuna kadar olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor. Yeni satın alınan ya da intikal eden gayrimenkul, bildirimi alındığı yıl içinde emlakın bulunduğu belediyeye bildiriliyor. İşlem yılın son üç aylık periyodunda gerçekleşmişse, son üç ay içinde bildirimin verilmesi zorunluluğu bulunuyor.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde