Emlak Vergilerine itiraz için son gün: 7 Eylül

Tartışmalara yol açan emlak vergilerine itiraz süreleri doluyor. Mükellefler, 7 Eylül tarihine kadar itirazlarını gerçekleştirmek zorunda...

Tartışmalara yol açan emlak vergisine itiraz için son dönemece girildi. Önümüzdeki 4 yıl boyunca vergilendirmeye tabi olacak metrekare birim değerlerine itiraz için mükellefler son iki güne girdi. 7 Eylül 2017 tarihine dek ilgili mahkemelere dava açılmaması halinde, belirlenen bedeller kabul edilmiş sayılacak

Mükellefler için son şans

Konuyla ilgili olarak Hürriyet'e açıklamalarda bulunan, Mazars Denge vergi Ortağı Dr. Numan Emre Ergin, tartışmalara yol açan emlak vergisi ibedellerine itiraz için 2 günlük süre kaldığını söyledi. Bu tarihe kadar herhangi bir dava açılmaması halinde belirlenen rayiç değerlerin kabul edilmiş sayılacağını söyleyen Ergin, 2018 yılı ve sonrasına ilişkin olarak temel alınacak vergi değerlerine ilişkin takdir komisyonu kararlarının Haziran ayı sonu itibarıyla ilgili muhtarlıklara bildirilmiş olduğunu hatırlattı. Ergin: "Özellikle büyük şehirlerin kimi ilçelerinde takdir komisyonlarının belirlediği değerlerin önceki yıllara kıyasla oldukça yüksek olduğu görülüyor..." yorumunda bulundu. 

İtirazlar nereye yapılmalı?

Takdir komisyonlara tarafından alınan karalara itiraz süresinin 30 olduğunu ve bu süre içinde dava açılmaması halinde tespit edilen değerin kesinleşeceğini söyleyen Ergin, Maliye Bakanlığı'nın 2017/1 sayılı İç Genelgesi uyarınca da, bu değerlerin ilgili birimlere bildirildiğini söyledi. Ergin takdir komisyonu kararlarına karşı davaların açılma süresinin 30 Temmuz'a denk düştüğünü, ancak bu dönemin adli tatile denk düştüğünü belirterek:  "Dava açma süresi adli tatilin sona ermesini müteakip 7 gün uzatıldı. Bu halde davaların en geç 7 Eylül 2017 tarihi, mesai bitimine dek açılması gerekiyor." dedi. Davanın taşınmazın yer aldığı bölgedeki vergi mahkemesine açılması gerektiğini, ayrıca açılan davanın takdir komisyonu kararının uygulanmasını durdurmadığından mahkemede yürütmenin durdurulmasının talep edilmesi gerektiğini vurgulayan Ergin: "Binalar için takdir komisyonarı arsa yapı bedellerini cadde ve sokaklar itibarıyla belirlediğinden, ilgili cadde ya da sokaklarda bir kişinin açtığı davadan bütün sokak ve cadde sakinleri yararlanabilir. Dava açma maliyeti ise 31.40 TL'lik başvuru harcından ibarettir.." şeklinde konuştu. 

Hükümet değil, belediyeler tahsil ediyor

Emlak Vergisi'nde değerlerin diğer vergilerin aksine merkezi hükümet tarafından değil, belediyeler tarafından tahsil edildiğini ve bu işlemin belediye gelirleri içinde önemli bir yere sahip olduğunu beilrten Dr. Ergin, "Takdir komisyonlarınca belirlenen vergi değer yalnızca emlak vergisi bağlamında değil, aynı zamanda da gayrimenkul alım satımında ortaya çıkan tapu harcı açısından da önem taşıyor. Çünkü Harçlar kanunu kapsamında taşınmaz satışlarında tapu harcına esas satış bedeli vergi değerinde az olamaz..." dedi. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR