Emlak sektörü gurbetçiye çekici

Gurbetçilerin Türkiye'deki yatırım tercihi en çok Akdeniz’de Antalya, Ege’de Didim, peki neden Bodrum değil?

11 Eylül 2012 / emlakwebtv
Home Investor Yatırım Danışmanlığı Yönetim Kurulu Başkanı Yasemin Arslan, Türkiye’de gayrimenkul sektörünün en önemli hedef kitlesinin gurbetçiler olduğunu söyledi. 7 yıldır gurbetçi Türklere yönelik gayrimenkul programları ve yine gurbetçilere gayrimenkul yatırım danışmanlığı yapan Arslan, “Ben hala gurbetçilerin Türkiye için çok önemli bir pazar olduğuna inanıyorum.” dedi.
Yasemin Arslan, bunun nedenlerini şu şekilde açıkladı:  “Avrupa’daki kriz gurbetçileri de etkiledi, gurbetçilerin satın alma gücü düştü. Ancak satın alma gücünün düşmesi, gurbetçilerin Türkiye’den emlak alma taleplerini azaltmadı. Sadece daha uygun fiyatlı projelere ve devre mülklere yönelmelerine neden oldu. Yani gurbetçiler hem artık yılın sadece 1-2 ayını geçirecekleri evleri satın alıyor hem de daha az ödeme yapacakları ekonomik evleri tercih ediyor. Gurbetçi Türklerde daha az para harcayarak ev sahibi olma yönünde bir eğilim gelişti.”

En önemli hedef kitle
Gurbetçi Türklerin tüketim alışkanlıklarını yakından takip eden Home Investor Yatırım Danışmanlığı Yönetim Kurulu Başkanı Yasemin Arslan, gurbetçilerin en önemli hedef kitle olmasının nedenlerini de açıkladı.
Birinci neden, gurbetçilerin düşük de olsa düzenli ve istikrarlı bir gelire sahip olmaları. İkinci neden ise ülke özlemi. Bu özlem nedeniyle gurbetçiler tasarruflarını Türkiye’de gayrimenkul alanında değerlendirmek istiyorlar ve öyle yapıyorlar.

En çok Akdeniz’de Antalya, Ege’de Didim tercih ediliyor
Gurbetçilerin denizin ve güneşin bir arada olduğu tatil bölgelerinde yazlık almayı tercih ettiklerini belirten Arslan, bu bölgeler arasında da Antalya’nın öne çıktığına dikkat çekti, bunun dışında Didim’in iklimi ve daha ekonomik ev fiyatları nedeniyle en çok tercih edilen ikinci bölge olduğunu söyledi. Bodrum’un ise gurbetçiler arasında pek fazla tercih edilmediğini, bunun nedenlerinin bölgenin fazla kalabalık ve pahalı olmasında yattığını ifade eden Arslan, Bodrum’un gurbetçiler tarafından sadece tatil için tercih edildiğini, yatırım için talep görmediğini söyledi.

Müteahhitler ürettikleri konutun yüzde 25’ini gurbetçiye satabilir
Bu yıl Türk emlak yatırımcısının satın alma gücünün azalacağını ve pazarın az da olsa daralacağını söyleyen Yasemin Arslan, müteahhitlerin bundan etkilenmemek için gurbetçi Türklere ve yabancı yatırımcıya yönelmesi gerektiğini kaydetti. Arslan, “Müteahhitler gurbetçi Türklere ve yabancı yatırımcıya yönelik pazarlama faaliyetinde bulunursa, bu daralmadan etkilenmeyecekleri gibi, cirolarında artış bile sağlayabilirler. Burada en önemli nokta, bu kitlenin tercih edeceği, doğru fiyatlı doğru projeyi geliştirmek. Üretici firmalar bu özel bir pazarlama stratejisi ile ürettikleri konutun yüzde 25’ini gurbetçiye ve yabancı yatırımcıya satabilir.” dedi.

Gurbetçiler, büyük şehri yaşamak için değil sadece yatırım için tercih ediyor
Büyük şehirlerin yaşamak için değil yatırım için tercih edildiğini ifade eden Arslan, gurbetçilerin yatırım amaçlı tercihlerinin İstanbul’daki rezidans projeleri ve iş yerleri olduğunu belirtti. Rezidanslara olan talebin nedenini de rezidansın kiraya verilerek gelir getirme olanağı sağlaması ve güvenlikten bakıma kadar her ihtiyacın ilgili işletme tarafından takip edilmesi olarak sıraladı.

Emlak alanında yurtdışındaki en büyük pazar Almanya’da
Yasemin Arslan, Türkiye’de gayrimenkul sektörü için en önemli pazarın Almanya olduğunu belirtti. Arslan, Almanya’da 7 milyon civarında Türk yaşadığını, bu nedenle Almanya’daki gurbetçilerin Türkiye’den emlak alma konusunda birinci sırada hedef kitle oluşturduğunu söyledi. Almanya’yı, Hollanda, Belçika ve İsviçre’nin izlediğini kaydeden Arslan, bu ülkeler dışında İngiltere, Fransa, Norveç ve Danimarka’da yaşayan Türklerin de Türkiye’den gayrimenkul alan gurbetçiler olduğunu ifade etti.

Müteahhitlerin dikkat etmesi gereken noktalar
Yasemin Arslan, inşaat firmalarının bu pazara ulaşmak için mutlaka pazardaki talebe uygun projeler geliştirmeleri, küçük ve uygun fiyatlı konut üretmeleri ve gurbetçilere uygun ödeme planları oluşturmaları gerektiğini vurguladı. Gurbetçilerin, bir kenarda 10-15 bin Euro gibi peşinat olarak verebilecek bir miktarı bulunduğunu belirten Arslan, kalan tutarında ayda 1000-2000 Euro arasında değişen miktarlarda taksitlendirilmesinin ve inşaat firmasının kendi finansmanıyla taksitlendirme yapmasının, pazar payını artırmak için en uygun yol olduğunu söyledi.


Yazar: emlakwebtv
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR