Emlak satış sözleşmesi örneği

Bir emlak satış sözleşmesinde hangi hususlar olmalıdır? Sorunun yanıtını göreceğiniz bir emlak satış sözleşmesi örneğini sizler için araştırdık.

Gayrimenkul alım-satım işlemlerinde olmazsa olmaz belgelerden biri olan emlak satış sözleşmesinde neler vardır? Noter huzurunda yapılan emlak satış sözleşmesi örneğini aşağıda görebilirsiniz. 

Emlak alım satım işlemlerinde alıcı ile satıcı arasında düzenlenip imzalanan ve mülkün satışının bir şahsa vaat edilmesi anlamına gelen mülk satış sözleşmesi, düzenlenip imzalanması durumunda satış niteliği taşımaz. Sadece satışın gerçekleşmesi yönünde taahhüt koyar. 

Mülkün satış vaadinde bulunan kişi, sözleşmeden destekle konutun kendi adına tescilini, tapu sicil müdürlüğünden isteyemez. Bu durumun dışında kütüğe şerhini isteyebilir. Satış vaadinin tapu kütüğüne şerhini, aksi bir sözleşmede kararı alınmamışsa taraflardan herhangi birisi tapu sicil müdürlüğünden talep edebilir. Bu talep için şehr konusunu sözleşmede yazılı olması gibi bir şart sunulmaz. Bunun dışında satış vaadi sözleşmesinin tanzim işleminden itibaren 5 yıllık bir sürenin geçmiş olmasına karşı satış vaadinin kütüğe şerhi hala geçerli olabilir. 

Satış sözleşmesi, ileriki dönemlerde yapılacak kesin satışın vaat ve taahhüt edilmesi amaçlanan satış için aranan hususlar, sözleş sözleşmesi içinde geçerlidir. Söz konusu sözleşmelerde yer alan bir takım hususlar şöyledir; 

* Her iki tarafın kimliklerinin nüfus cüzdanı ile tespiti.
* Düzenleme şeklinde tanzimi.
* Satış bedeli
* Her iki tarafın fotoğraflarının bulunması ve tasdik edilmesi.
* Satış vaadi ve taahhüdü.
* Satış vaadine konu olan mülkün açıkça belirtilmesi.

Sözleşmenin sona ermesi

Söz konusu satış vaadinin yerine getirilmemesi ya da sözleşmenin feshedilmesi durumunda emlak satış sözleşmesi son bulur. Bu sözleşmeye göre, sözleşmede vaat edilen mülk bedelini ödeyecek, vaat eden taraf ise sözleşmenin konusu olan mülkün devrini vaat ettiği şahsa devrederek yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadır. Bir diğer fesih şekli ise Borçlar Kanunu kapsamında 106'ncı maddeye göre her iki taraftan biri yapmak zorunda olduğu yükümlülükleri yerine getirmemesi durumunda mağdur olan kişinin fesih ihtarı göndermesi yoluyladır. Söz konusu sözleşmesi feshedilebilmesi durumunda, mağdur olan taraf, karşı taraftan yerine getirmek zorunda olduğu yükümlülüklerini yerine getirmediğinden dolayı oluşabilecek zarar tutarının ve yükümlülüklerini yerine getirmesini talep edebilir. Sözleşmenin sona ermesinin başlıca sebeplerinden biri ise zaman aşımına uğramasıdır. Borçlar Kanununun 125’inci maddesi gereğince satış sözleşmesi 10 yıllık bir zaman aşımı süresine tabidir.

Emlak satış sözleşmesi örneği 

Taraflar:

İşbu sözleşme, bir taraftan ...............................adres............................ adresinde yerleşik ................SATICI ADI/UNVANI...................... (artık ‘Satıcı’ ibaresi kullanılıyor) ile diğer taraftan  ...................... .adres ...................................... adresinde yerleşik (  ..............ALICI ADI/UNVANI................) (artık ‘Alıcı’ ibaresi yer alıyor) arasında aşağıdaki şartlar dahilinde imzalanmıştır.

Sözleşmenin Konusu:

İşbu Sözleşme’nin konusu Satıcı’nın maliki olduğu ve adına tescilli, tapunun (...............) ili, (...........................) ilçesi, ...................................... köyü sınırları içinde olan pafta (.........), ada (.........), parsel (.........)’da kayıtlı (............) m2 yüzölçümlü “mesken” niteliğindeki gayrimenkulün (“Gayrimenkul”) Alıcı’ya satışının Satıcı tarafından vaat ve taahhüdü ile Alıcı’nın bu vaat ve taahhüdü kabulü şeklindedir.

Söz Konusu Gayrimenkulün Satış Bilgisi ve Ödeme Planı:

Gayrimenkul ün toplam satış bedeli (............satış bedeli...............)TL’dir.

Taraflar satış bedelinin Alıcı tarafından Satıcı’ya aşağıdaki belirlenen şekilde ödenmesini kararlaştırmıştır:

- Toplam satış bedelinin %(......)’sine tekabül eden (...........................)TL işbu Sözleşmenin imza tarihinde,

- Toplam satış bedelinin %(......)’sine tekabül eden (...........................)TL, işbu Sözleşmenin imzalandığı ayı izleyen aydan itibaren (.........) ayda (...............)TL.lik eşit taksitler halinde,

- Toplam satış bedelinin kalan %(......)’si peşin ve nakit olarak tapu senedinin devredilmesi anında

Taksitler aylık olarak her ayın en geç 5 nci günü Satıcı’nın bildireceği banka hesabına ödenecektir. Alıcı, taksitleri ödemede temerrüde düşerse, her taksit için ayrı olarak taksit bedelinin % (.........) gecikme tazminatı ödemeyi peşinen kabul ve taahhüt eder.

Alıcı, satış bedelinin usulüne uygun olarak ödenmemesi nedeniyle, Satıcı’nın sözleşmeyi feshetmesi halinde, toplam satış bedelinin %(......) kısmını karşılayan ilk ödemenin kendisine iadesinden gayrikabili rücu feragat ettiğini peşinen kabul ve taahhüt eder.

Tapu Devri:

Sözleşme konusu gayrimenkulün satış bedelinin yukarıda belirtildiği şekilde Alıcı tarafından Satıcı’ya ödenmiş olması kaydıyla; gayrimenkulün mülkiyetinin resmi bir şekilde Alıcı’ya tapu devri, ilgili Tapu Sicil Müdürlüğü nezdinde en geç ...................................... tarihine kadar gerçekleştirilecektir. Ancak Taraflar karşılıklı ve yazılı irade beyanları ile bu süreyi uzatabilirler. Satıcı, yukarıda belirtilen tarihe kadar resmi şekilde Alıcı’ya tapu devrini gerçekleştirmediği takdirde her gecikilen ay için Alıcı’ya (.....................)TL.’yi cezai şart olarak ödemeyi kabul ve taahhüt eder. Bu durumda, ayrıca Alıcı’nın sözleşmeyi feshetme ve ödemiş olduğu tutarları aylık %(......) gecikme faiziyle birlikte geri alma hakkı saklıdır.

Satıcı Sözleşme konusu Gayrimenkulü Alıcı’ya her türlü yasal kısıtlamadan (haciz, ipotek vs) ari ve boş şekilde teslim edecektir.

Sözleşmenin Devir Edilmesi:

Taraflar, işbu Sözleşmeden doğan hak ve borçlarını yazılı olarak aralarında mutabık kalmadıkça üçüncü kişilere devir veya temlik edemezler.

Sözleşmenin Feshi:

Satıcı, Alıcı’nın Sözleşmeden kaynaklanan ödeme yükümlülüklerini tam ve usulüne uygun olarak yerine getirmemesi halinde, işbu Sözleşmeyi feshedebilecektir.

Alıcı’nın fesih hakkı ise yukarıda 4 no.lu maddede düzenlenmiştir.

Harç ve Masraflar:

İşbu Sözleşme’nin tapuya şerh edilmesine ilişkin harçlar ...................................... tarafından ödenecektir. İşbu Sözleşme tahtında ve Gayrimenkullerin tapuda devri sırasında doğacak (damga vergisi ve Noter masrafları dahil) tüm vergi, harç ve masraflar ...................................... tarafından ödenecektir.

Sözleşmenin Tapuya Şerh Edilmesi:

İşbu Sözleşme tapu kütüğüne taraflarca birlikte veya taraflardan birince şerh edilebilir.

Tebligat Adresleri:

Tarafların tebligat adresleri Sözleşme'nin birinci maddesinde belirtilen adreslerdir. Taraflarca bu adreslere yapılacak tebligatlar geçerli sayılacaktır. Taraflar adres değişikliğini yazılı olarak diğer Tarafa bildirmediği takdirde, bu adreslere yapılacak tebligatlar diğer Tarafça kabul edilmiş sayılır.

İhtilafların Çözümü:

İşbu Sözleşmeden doğacak ihtilafların çözümünde (...........................) Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir.

İşbu Sözleşme ........ tarihinde .................’da................. kopya olarak tanzim edilmiştir.

ALICI                                                                                                                                          SATICI


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Satış vaadi sözleşmesi nedir?

Dükkan Kira Sözleşmesi

Kapıcı sözleşmesi örneği!

Şantiye Şefliği Hizmet Sözleşmesi

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR