Nisan ayında 84.7 ile yılın zirvesine çıkan Ekonomik Güven Endeksi, Mayıs ayında yüzde 8.5 oranında düştü
Ekonomik Güven Endeksinin son aylardaki yükseliş eğilimi sonlandı. Nisan ayında 84.7 puana çıkan Endeks, Mayıs'da yüzde 8.5'lik sert bir düşüş yaşadı ve 77.5 seviyesine geriledi. Düşüş tüketici, hizmet, imalat sanayi, perakende, hizmet ve inşaat sektörlerindeki güven kaybından kaynaklandı.
Ekonomik Güven Endeksi son aylardaki yükselişini Mart ayında da devam ettirmişti. İnşaat sektörünün tarihi düzeydeki kaybının durmasıyla birlikte güçlenen artış, inşaat sektörünün yanı sıra reel kesim ve hizmet sektörü güven endekslerindeki tırmanıştan etkilendi.
Ekonomik Güven Endeksi'nin Ekim ayında yılın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından Kasım, Aralık ve Ocak ayındaki toparlanma eğilimi Şubat'ın ardından Mart'ta da güçlendi. Endeks son aydaki düzelme ile 81.9 seviyesine çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan analizde artışın inşaat, hizmet, tüketicici ve reel kesim güven endeksindeki artıştan kaynaklandığı belirtildi.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün yayımlanan analize göre Şubat ayında Reel Kesim Güven Endeksi 96.9 değerine çıktı. Hizmet sektöründeki pozitif eğilim ise 79.5 seviyesine işaret ederken, Tüketici Güven Endeksi 57.8, perakende ticaret güven endeksi 90.8 ve inşaat sektörü güven endeksi ise 51.8 değerine geriledi.
Ekonomik Güven Endeksi Ekim ayında yılın en düşük seviyesini görmesinin ardıdan Kasım ve Aralık 2018'de başlayan toparlanma eğilimini 2018'in ilk ayında da sürdürdü. Aralık ayında 75.3 ile bir önceki aya kıyasla yüzde 2'lik artış gösteren Ekonomik Güven Endeksi, Ocak'ta 78.5 seviyesine yükseldi.
Diğer taraftan Türkiye İstatistik Kurum Ocak ayı verilerini sunarken Aralık ayı endeksini 81.9 puan ve Ocak ayına doğru ivmelenmeyi ise yüzde 4.2 düşüş olarak sunarak hatalı bir sunum yatı. Oysaki Aralık ayı Ekonomik Güven Endeksi 75.3 olmuş, Ocak ayına yansıması ise düşüş değil yükselişe işaret etmişti.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün yayımlanan Ocak 2019 dönemine ait Ekonomik Güven Endeksi açıklamasında
"Ekonomik güven endeksi 2018 Aralık ayında 81,9 iken, 2019 Ocak ayında %4,2 oranında azalarak 78,5 oldu. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı." ifadesine yer verildi. OYsaki Aralık 2018 açıklamasında:
"Ekonomik güven endeksi Kasım ayında 73,7 iken, Aralık ayında %2 oranında artarak 75,2 oldu. Ekonomik güven endeksindeki artış, reel kesim (imalat sanayi), hizmet ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı." denilmişti.
Ekonomik Güven Endeksi'ndeki Aralık ayı artışı imalat sanayi, hizmet ve perakende ticaret sektörlerine ait güven endeksindeki artıştan kaynaklandı. TÜİK tarafından yayımlanan analizde: "Aralık ayında reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi 97,7 değerine, hizmet sektörü güven endeksi 81,5 değerine ve perakende ticaret sektörü güven endeksi 96,4 değerine yükseldi. Aralık ayında tüketici güven endeksi 58,2 değerine, inşaat sektörü güven endeksi ise 55,4 değerine geriledi." ifadelerine yer verildi.
Ekonomik Güven Endeksi yılın en düşük seviyesinden döndü. Ekim ayında 67.5 puan ile tarihi bir düşüş yaşayan Endeks, Kasım 2018 döneminde yüzde 9.1 oranında artış gösterdi ve 73.7'ye çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün yayımlanan Kasım 2018 dönemine ait Ekonomik Güven Endeksi analizinde: "Ekonomik güven endeksindeki artış, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı." ifadelerine yer verildi.
Ekonomik Güven Endeksi parametrelerindeki düzelme tüketici güven endeksi, reel kesim, hizmet sektörü ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki yükselmeden kaynaklandı. Tüketici güven Endeksi 59.6, reel kesim güven endeksi ise 96.8 değerine yükselirken, hizmet sektörü güven endeksi 79.8 seviyesine, perakende ticaret sektörü ise 90.7 düzeyine çıktı. Bu dönemde düşüş gösteren tek güven endeksi inşaat sektörüne ait oldu. Kasım ayında İnşaat Sektörü Güven Endeksi, 56.6 değerine dek geriledi.
Ekonomik Güven Endeksi'nin düşüşü sürüyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün yayımlanan veriler, Eylül ayında 71 puan olan endeks değerinin yüzde 4.8'lik düşüşle 67.5 seviyesine gerilediğini gösterdi. Ekonomik Güven Endeksi böylelikle yılın en düşük seviyesine gerilemiş oldu.
Ekonomik Güven Endeksi'ne ilişkin TÜİK analizinde yaşanan düşüşün kritik sektörlerdeki kayıplardan kaynaklandığına dikkat çekildi. Yapılan ölçümlere göre İnşaat Sektörü Güven Endeksi 58.7 ile kısmi bir toparlanma gösterdi. Tüketici Güven Endeksi 57.3, Hizmet Sektörü Güven Endeksi ise 75.7 değerine düştü. Ticaret Sektörü Güven Endeksi ise 87 olarak belirlenirken, en ciddi toparlanma Reel Kesim-İmalat Sanayi Güven Endeksi'nde yaşandı. Bu sektörde güven endeksi 91.1 seviyesinde ölçüldü.
Ekonomik Güven Endeksi, sektörel güven hareketlerindeki düşüşe bağlı olarak yılın en düşük seviyesine geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Eylül 2018 dönemine ait Ekonomik Güven Endeksi verilerine göre Ağustos ayında 83.9 puan seviyesindeki Endeks Eylül'de 71 puana düştü.
Ekonomik Güven Endeksi'nin Eylül ayında yaşadığı düşüş sektörel güven endeksindeki kayıplardan kaynaklandı. Eylül ayında tüketici güven endeksi 59.3 değerine gerilerken, reel kesimin güven endeksi ise 90.4 seviyesine düşmüştü.
Benzer düşüşler hizmet sektörü güven endeksi , inşaat sektörü güven endeksi ve perakende ticaret sektöründe de yaşandı. Hizmet sektörü güven endeksi Eylül ayında 79.4, perekande ticaret sektörü güven endeksi ise 88.5 seviyesine geriledi. İnşaat sektörü güven endeksi ise 57.3 düzeyi ile yılın en düşük seviyesine geriledi.
Ekonomik Güven Endeksi, Temmuz ayında yaşanan kısmi düzelmenin ardından düşüş eğilimini sürdürdü. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Ağustos 2018 dönemine ait Ekonomik Güven Endeksi verilerine göre Temmuz ayına kıyasla yüzde 9 oranında düşen Ekonomik Güven Endeksi 83.9'a geriledi. Endeks Temmuz ayında 92.2 puan seviyesindeydi.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan değerlendirmeye göre Ekonomik Güven Endeksi'ndeki sert düşüş tüketici güven endeksi ile, inşaat, perakende-ticaret, reel kesim ve hizmet sektörü güven endeksindeki kayıplardan meydana geldi. Tüketici Güven Endeksi Ağustos ayında 68.3 değerine düşmüş, reel kesim güven endeksi ise 96.3 olarak ölçülmüştü. Hizmet sektörü güven endeksi 88, perakende ticaret sektörü güven endeksi ise 93.4 puan olarak hesaplanırken inşaat sektörünün güven endeksi ise Ağustos'ta 68.8 seviyesine geriledi. Bu ölçümlerle birlikte tüm sektörler iyimserlik eşiği olarak kabul edilen 100 puanın altına gerilemiş oldu.
Ekonomik Güven Endeksi'ndeki düşüş eğilimi 5 . ayın sonunda durmuştu. Haziran'da 90.4 seviyesine düşen Endeks, Temmuz ayında kısmi bir toparlama yaşadığı ve 92.2 değerine ulaştı. Ekonomik Güven Endeksi'ndeki düşüş 5 aylık düşüş eğiliminin sonunda kısmi bir toparlanma yaşadı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan verilere göre Haziran ayında 90.4 olarak ölçülen ve son 6 ayın en düşük düzeyine işaret eden Endeks, 92.2 puana çıktı.
Yayımlanan veriler Ekonomik Güven Endeksi'nin Ocak-Haziran döneminde yaşanan düşüşün ardından yüzde 2 seviyesinde toparlanma yaşadığını gösterdi. Son rapora ilişkin analizde Ekonomik Güven Endeksi'ndeki artışın tüketici, inşaat, hizmet ve perakende ticaret sektörlerindeki artıştan kaynaklandığına dikkat çekildi.
Ekonomik Güven Endeksi'ndeki artış, değerlendirmeye baz alınan sektörlerdeki ağırlıklı artıştan kaynaklandı. Buna göre Temmuz ayı içinde Tüketici Güven Endeksi 73.1 puana çıkarken, Hizmet Sektörü Güven Endeksi'nin ise 91.9 puan seviyesine ulaştığı görülmüştü. İnşaat Sektörü Güven Endeksi'nin ise 77.1 puan düzeyine yükseldiği bu dönemde Perakende Ticaret sektörü Güven Endeksi ise 97.3 puan olarak belirlendi. Bu dönemde düşüş kaydeden tek kategori İmalat Sanayi-Reel kesimde yaşanan düşüş oldu. Bu düşüşe rağmen sektördeki endeks puanı 101.5 olarak ölçüldü.
İnşaat sektörü, reel kesim-imalat sanayii, tüketici , hizmet sektörü ve perakende ticaret sektörlerine ait güven endeksleri verilerinden hareketle oluşturulan Ekonomik Güven Endeksi parametresi, son 6 ayın en düşük seviyesine ulaşmıştı. Haziran ayında 90.4 olarak yapılan ölçümler Ekonomik Güven Endeksi'ndeki kayıpların 6 aydır düzenli olarak gerçekleştiğini gösterdi. Endeks, Mayıs ayında 93.5 seviyesinde gerçekleşmişti.
Türkiye ekonomisi için büyük değer taşıyan Ekonomik Güven Endeksi parametresi son ayların en düşük düzeyine ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Haziran 2018 dönemine ait Ekonomik Güven Endeksi, bir önceki aya kıyasla yüzde 3.3 oranında düşüş yaşayan Endeksin 93.5 seviyesinden 90.4 değerine gerilediğine işaret etti. Bu düşüşte kritik sektörlerdeki güven kayıpları önemli bir rol oynadı. TÜİK tarafından verilen bilgiye göre, reel kesim, hizmet, perakende ve inşaat sektörü güven endeksi kayıpları, Ekonomik Güven Endeksi'nin düşmesine yol açtı. Diğer taraftan tek olumlu katkı Tüketici Güven Endeki verilerinden geldi. Bu kategoride endeks 70.3 olarak belirlendi.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan değerlendirmede: "Haziran ayında reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi 102,5 değerine, hizmet sektörü güven endeksi 91,2 değerine, perakende ticaret sektörü güven endeksi 94,4 değerine ve inşaat sektörü güven endeksi 75,3 değerine geriledi. Haziran ayında tüketici güven endeksi ise 70,3 değerine yükseldi." ifadelerine yer verildi. Haziran ayında yaşanan düşüşle birlikte Ekonomik Güven Endeksi yıl boyunca 14 puanın üstünde düşmüş oldu
- Ocak 2018: 104.9
- Şubat 2018: 103
- Mart 2018: 100.2
- Nisan 2018: 98.3
- Mayıs 2018: 93.5
- Haziran 2018: 90.4
İnşaatçılardan seçim sonrası ekonomiye dönüş çağrısı...
Ekonomik Güven Endeksi, Mayıs 2018 döneminde bir önceki aya kıyasla yüzde 4.9 düşüş yaşadı. Bir önceki ayda 98.3 değerinde bulunan endeks, Mayıs ayında 93.5 olarak ölçüldü. Bu değer aynı zamanda Ekonomik Güven Endeksi'nin son 5 ayda ulaştığı en düşük seviyeyi gösterdi.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Mayıs 2018 dönemine ait Ekonomik Güven Endeksi verileri, son 5 aylık periyodun en düşük seviyesine işaret etti. 93.5 puan olarak ölçülen Ekonomik Güven Endeksi'ndeki kayıp, kritik sektörlere ait güven endekslerinin düşüşünden etkilendi. TÜİK'in resmi sitesinde yayımlanan verilere ilişkin analizde: "Mayıs ayında tüketici güven endeksi 69,9 değerine, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi 106,7 değerine, hizmet sektörü güven endeksi 92 değerine, perakende ticaret sektörü güven endeksi 97,1 değerine ve inşaat sektörü güven endeksi 77,2 değerine geriledi." ifadelerine yer verildi.
Ekonomik Güven Endeksi, Nisan 2018 döneminde, bir önceki aya kıyasla yüzde 2 oranında düşüş gösterdi. Bu kayıpla birlikte Nisan 2018'de 98.3 puana düşen endeks, aynı zamanda son dört aylık periyodun da en düşük seviyesine ulaşmış oldu.
Konut satışlarındaki daralma aşıldı mı? ayrıntılar için Konut Satışlarında Son Durum konulu haberimizi inceleyebilirsiniz
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün yayımlanan Nisan 2018 dönemine ait Ekonomik Güven Endeksi, son 4 ayın en düşük seviyesine işaret etti. Mart 2018-Nisan 2018 döneminde Ekonomik Güven Endeksi'nin yüzde 2 oranında düştüğüne işaret edilen veriler, Ekonomik Güven Endeksi'nin 98.3 ile kötümser düzeye gerilediğini gösterdi. TÜİK açıklamasında:
"Ekonomik güven endeksi Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 2 oranında azalarak 100,2 değerinden 98,3 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı." dedi.
Diğer taraftan Türkiye İstatistik Kurumu Verileri'nden derlenen bilgilere göre bu sektörlerin bütününde de son 3 aylık periyotta düşüş kaydedildi.
Ekonomik Güven Endeksi'nde 4'üncü aya ulaşan kayıpta kritik sektörlerde yaşanan düşüşler etkili oldu. İnşaat sektörü güven endeksi Nisan ayı itibarıyla da düşüşünü sürdürdü. Şubat ayında 83.8 olan İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Mart ayında 78.9 düzeyine düşmüştü. Nisan ayında ise bu kayıp devam etti ve 78.8 olarak ölçüldü. Nisan 2018'de diğer sektörlerde de kayıplar sürdü. İmalak Sanayi Güven Endeksi 106.8, hizmet sektörü güven endeksi ise 97.1 değerine düşerken, perakende ticaret sektörü güven endeksi de 100.3 puan olarak saptandı.
Tüketici Güven Endeksi, Reel Kesim-İmalat Sanayi Güven Endeksi, Hizmet Sektörü Güven Endeksi, Perakende Ticaret Sektörü Güven Endeksi ve İnşaat Sektörü Güven Endeksi verilerinden hareketle hazırlanan Ekonomik Güven Endeksi, Mart 2018 dönüminde düşüşünü sürdürdü ve Aralık ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün yayımlanan Mart 2018 dönemine ait Ekonomik Güven Endeksi verilerine göre Şubat ayında 103 puan olan endeks, yüzde 2.6 oranında kayıpla 100.2 seviyesine düştü. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan değerlendirmede: "Ekonomik güven endeksindeki düşüş, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı." denildi
Ekonomik Güven Endeksi'nde düşüşe sebebiyet veren sektörel kayıpların analizi ise şu şekilde:
- Tüketici Güven Endeksi 71.3 değerine geriledi. Endeks Şubat ayında 72.3 değerinde ölçülmüştü.
- Reel Kesim Güven Endeksi 109.5 değerine geriledi. Reel Kesim Güven Endeksi Şubat 2018 tarihinde 110.8 seviyesindeydi.
- Hizmet Sektörü Güven Endeksi: 99.1 değerine geriledi. Endeksi bir önceki ayda 100.7 değerindeydi.
- Perakende Ticaret Sektörü Güven Endeksi:102.6 değerine geriledi. Bir önceki ayda 104.7 seviyesindeydi
- İnşaat Sektörü Güven Endeksi: 78.9 değerine geriledi. İnşaat sektörü güven endeksi Şubat ayında 83.8 değerindeydi.
Mart 2018 döneminde ulaşılan Ekonomik Güven Endeksi düzeyi, Aralık 2018 döneminden bu yana ulaşılan en düşük seviyeyi temsil ediyor. Bu tarihte 95 puan olarak ölçülen endeks, Ocak ayında ani bir sıçrama yaşamış ve 104.9 değerine yükselmişti. Ocak ayının ardından Şubat'ta da gücünü bir nebze de olsa yitiren Ekonomik Güven Endeksi 103 puana ulaşmıştı.
Tüketici ve üreticilerin ekonomik duruma ilişkin eğilim, değerlendirme ve beklentilerini özetleyen bileşik bir endeks niteliği taşıyan Ekonomik Güven Endeksi, mevsim etkilerinden arındırılmış sektörlerin alt endekslerinin ağırlıklı hale getirilerek birleştirilmesiyle oluşturuluyor. Bu ölçümde tüketici güven endeksi, ile mevsim etkilerinden arındırılmış reel kesim, hizmet sektörü, perakende ticaret ve inşaat sektörleri baz alınıyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her ay düzenli olarak yayımlanan Ekonomik Güven Endeksi, üretici ve tüketicilerin genel ekonomik duruma ilişkin eğilim, beklenti ve değerlendirmelerini içeren bileşik bir endeks olma özelliği taşıyor. Tüketici Güven Endeksi ve mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endekslerinin ağırlıklandırarak birleştirilmesinden oluşan Ekonomik Güven Endeksi, her ayın ilk iki haftasında derlenen bilgilerden hareketle oluşturuluyor. Endeksin 100 puan değerin altına düşmesi kötümserliği, bu seviyenin üzerine çıkması ise iyimser görünümü temsil ediyor.
Ocak ayında Ağustos ayından bu yana devam eden düşüş eğilimi sonlanan Ekonomik Güven Endeksi, Şubat ayında yeniden düşüş eğilimi gösterdi. Ocak 2018'de 104.9 değerine ulaşan endeks, bir ay içinde yüzde 1.8 oranında düştü ve 103 puana geriledi.
Ekonomik Güven Endeksi, Şubat ayında yeniden düşüş eğilimi gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün yayımlanan Şubat 2018 dönemine ait Ekonomik Güven Endeksi 103 puan olarak ölçüldü. Endeks, Ocak 2018'de, Ağustos ayından bu yana yaşanan düşüş eğilimini sonlandırmış ve yükseliş kaydederek 104.9 puana çıkmıştı.
Ekonomik Güven Endeksi'nde yaşanan düşüş, inşaat sektörünün de içinde olduğu ana işkollarında yaşanan kayıplardan kaynaklandı. TÜİK verilerine göre Şubat 2018 döneminde Tüketici Güven Endeksi 72.3 değerine, reel kesim yani imalat sanayi güven endeksi ise 110.8 puan değerine düşerken, hizmet sektörü güven endeksi 100.7 olarak ölçüldü. Yine perakende ticaret sektörü güven endeksi 104.7, inşaat sektörü güven endeksi ise 83.8 puan olarak belirlendi.
Ekonomik Güven Endeksi Ağustos 2017 dönemindeki 106 puanlık zirve düzeydeki kaybını Şubat 2018 verileri itibarıyla da sürdürmüş oldu. Ağustos 2017'de 106 puan olarak ölçülen endeks, Eylül ayında 102.8, Ekim ayında 101.4, Kasım ayında 97.9, Aralık ayında ise 95 puanlık istikrarlı bir kayba uğramıştı. Ekonomik Güven Endeksi, Ocak ayında ise 104.9 puana ulaşarak, 6 aylık düşüş eğilimini sonlandırmıştı. Ancak bu olumlu eğilim yalnızca 1 ay sürdü. Şubat ayında 103 puana düşen Ekonomik Güven Endeksi'ndeki kayba ilişkin olarak sunulan değerlendirmede: "Ekonomik güven endeksindeki düşüş, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı." denildi.
Ekim 2017 döneminde Ekonomik Güven Endeksi, geçen aya kıyasla yüzde 1.5 oranında kayıp yaşadı. Eylül ayında 103 değerinde yer alan endeks böylece 101.4'e geriledi. Bu düşüşte, hizmet, perakende ticaret ve tüketici güven endekslerindeki negatif eğilim etkili oldu. Ekonomik Güven Endeksi böylece, iyimser seviyedeki yerini de korumuş oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün yayımlanan Ekim 2017 dönemine ait Ekonomik Güven Endeksi verilerinde Eylül ayına kıyasla yaşanan düşüşün sınırlı kalmasında ise Reel Sektör-İmalat Sanayii ve İnşaat Sektörü Güven Endeksi'ndeki olumlu eğilimin rol oynadığı gözüktü. Eylül ayında 103 puan değeinden 101.4'e düşüşte tüketici güven endeksi, hizmet sektörü güven endeksi ve perakende ticaret sektörü güven endeksindeki gerileme ve inşaat sektörü ile reel sektörlerindeki artışa ilişkin olarak şu veriler paylaşıldı:
- Ekonomik Güven Endeksi: Eylül ayında 103 değerinde bulunan Ekonomik Güven Endeksi yüzde 1.5 oranında düşüşle 101.4'e geriledi.
- Tüketici Güven Endeksi: Ekim 2017 döneminde negatif eğilim gösteren Tüketici Güven Endeksi 67.3 seviyesinde ölçüldü. Endeksi kötümser düzeyde yer almaya devam etti.
- Hizmet Sektörü Güven Endeksi: Ekim 2017'de 101.1 değerine düşmesine karşın iyimser seviyedeki yerini korudu.
- Perakende Ticaret Sektörü Güven Endeksi: Ekim ayında 104 puana gerileyen endeks, iyimser düzeydeki yerini korumayı sürdürdü.
- Reel Kesim-İmalat: Reel sektör 2017 yılı Ekim ayında 112.2 değerin yükseldi ve iyimser düzeydeki yerini korudu. Reel sektör tüm sektörel güven kategorileri içinde en yüksek düzeyde konumlandı.
- İnşaat Sektörü Güven Endeksi: Eylül - Ekim kıyaslamaları açısından pozitif gelişim gösteren iki sektörden biri olan İnşaat Güven Endeksi ise 84.2 seviyesine ulaştı. Bu yükselişe karşın inşaat sektörü kötümserlik düzeyindeki konumunu sürdürmüş oldu.
Ekonomik Güven Endeksi Ağustos ayında 106 puan ile yılın en yüksek düzeyine ulaşmış, Ancak Eylül ayının ardından Ekim'de yaşanan gerileme ile bu seviyeden uzaklaşmaya başlamıştı. Eylül 2017 döneminde kayıp yüzde 3, Ekim ayında ise yüzde 1.5 olarak ölçülmüştü. Böylece Ağustos-Eylül-Ekim döneminde Ekonomik Güven Endeksi 106 puandan 101.4'e gerilemiş oldu.
Ülke ekonomisini belirleyen tüketici ve üreticilerin genel ekonomik durumuna ilişkin değerlendirme, eğilim ve beklentilerini özetleyen bileşik endeks niteliği taşıyan Ekonomik Güven Endeksi, tüketici güven endeksi ve mevsim etkilerinden arıdırılmış, reel sektör, hizmet sektörü, perakende ticaret sektörü ve inşaat sektörüne ait alt endekslerine ilişkin değerlendirmelerden hareketle oluşturuluyor. Endeksin 100'ün üzerinde bulunması ekonomik duruma ilişkin iyimserliği temsil ediyor.
Ekonomik Güven Endeksi, iyimser düzey olarak kabul edilen 100 puanın üzerindeki konumunu güçlendirmeyi sürdürüyor. Temmuz ayında 103.4 puan ile yılın en yüksek seviyesine ulaşan Ekonomik Güven Endeksi, Ağustos ayında iyimser düzeydeki konumunu güçlendirdi.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan Ağustos 2017 dönemine ait Ekonomik Güven Endeksi, bu dönemde Temmuz ayına kıyasla yüzde 2.5 oranında artış yaşandığına işaret etti. Temmuz ayında 103.4 ile yılın en yüksek değerine ulaşan endeks, böylece Ağustos ayında 106 puan oldu. Ekonomik Güven Endeksi'ndeki artışta sektörel güven endekslerindeki iyileşme önemli bir rol oynadı. TÜİK tarafından yapılan açıklamada Ekonomik Güven Endeksi'ndeki artışın, inşaat sektörü, hizmet sektörü, reel sektör-imalat ve perakende ticaret sektöründeki iyileşmelerden kaynaklandığına dikkat çekildi.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından geçen hafta içinde açıklanan Ağustos 2017 dönemine ait Sektörel Güven Endeksleri, inşaat sektörü dışındaki tüm sektörlerde iyimser düzeyde seyri sürdüğüne işaret etmişti. İnşaat sektörü güven endeksindeki iyileşme ise son bir ayda yüzde 3.3 seviyesinde gerçekleşti. Temmuz ayında 85.5 oranında olan inşaat sektörü güven endeksi, bu artışla birlikte iyimser düzeye bir adım daha atmış oldu. Ekonomik Güven Endeksi'ndeki artışa pozitif katkı yapan inşaat sektörüne ait güven endeksi 88.3 değerine ulaşmıştı. Diğer sektörlerin katkısı ise şu şekilde gerçekleşti:
- Reel kesim-imalat sanayi güven endeksi: 110.2 değerine yükseldi
- Hizmet sektörü güven endeksi: 105.4 değerine yükseldi
- Perakende ticaret sektörü güven endeksi. 108.5 değerine yükseldi
- Bu dönemde tüketici güven endeksinde ise 71.1 değerine düşüş saptandı
Haziran ayında yaşanan düşüşle, "kötümser" seviye olarak belirlenen 100 puanın altına düşen Ekonomik Güven Endeksi, Temmuz ayı ile birlikte olumlu çizgiye yeniden çıktı. Temmuz ayı içinde, bir önceki aya kıyasla yüzde 4.5 oranında artış kaydedildi ve Ekonomik Güven Endeksi 103.4 düzeyine yükseldi.
Ekonomik Güven İstatistikleri'ne ilişkin bu değer, diğer taraftan 2017 yılı bazında en yüksek düzeyi temsil ediyor. Yıl genelinde Ekonomik Güven Endeksi aylar bazında şu değerleri görmüştü:
- Ocak 2017: 85.7-Kötümser Düzey
- Şubat 2017: 91.5-Kötümser Düzey
- Mart 2017: 96.1- Kötümser Düzey
- Nisan 2017: 99.5 Kötümser Düzey
- Mayıs 2017: 100.5-İyimser Düzey
- Haziran 2017: 98.9-Kötümser Düzey
- Temmuz 2017: 103.4-İyimser Düzey
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün yayınlanan Temmuz 2017 dönemine ait Ekonomik Güven Endeksi geçen ayki 98.9 seviyesine kıyasla yüzde 4.5 oranında yükselerek "iyimser" düzeye çıktı. TÜİK verilerine göre söz konusu artışta inşaat sektörünün olumlu bir etkisi olmadı. Bununla birlikte perakende ticaret, hizmet ve tüketici güven endekslerindeki artış Ekonomik Güven Endeksi üzerinde olumlu bir etkiye yol açtı.
TÜİK verilerine göre İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Haziran ayındaki 86.7 değerinin 1.4 puan düzeyide kaybetti ve 85.5 düzeyine geriledi. Bununla birlikte Ekonomik Güven Endeksi'nin artışındaki esas rolu, Perakende Ticaret Sektörü ve Hizmet Sektörü'nün oynadığı görüdü. Haziran 2017 döneminde 100.7 olan Perakende Ticaret Sektörünün 6.6 puan arttığı ve 107.3 düzeyine yükseldiği görüldü. Yine Haziran ayında 98.8 ile kötümser düzeyde bulunan Hizmet sektörü Güven Endeksi de 5 puan yükselerek 103.7 seviyesine yükseldi. İnşaat sektörü gibi Reel Kesim Güven Endeksi'nin de 1 puanlık düşüşle negatif etki yaptığı gözükürken, Tüketici Güven Endeksi'nin de 1.9 puanlık sınırlı bir katkı yaptığı gözüktü.
Ekonomik Güven Endeksi Mayıs ayında, iyimser seviye olarak kabul edilen 100 puanın üzerindeki yerini Haziran 2017'de kaybetti. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Haziran 2017 dönemine ait Ekonomik Güven Endeksi, bir önceki aya kıyasla yüzde 1.6 puanında düştü.
Yapılan açıklamaya göre Mayıs ayında 100.5 puan ile iyimser seviyeye geçiş yapan Ekonomik Güven Endeksi yüzde 1.6 puanlık düşüşle birlikte 98.9 değerine düştü. Böylece Ekonomik Güven Endeksi yeniden, kötümser seviye olarak tanımlanan 100 puanın altına düştü.
Ekonomik Güven Endeksi'nde yaşanan bu düşüş tüketici güveni, hizmet sektörü ve perakende ticaret sektöründe yaşanan düşüşlerden kaynaklandı. Yapılan ölçümlere göre Haziran ayı içinde Tüketici Güven Endeksi 70, Hizmet Sektörü Güven Endeksi ise 98.8 değerine düşmüş ve kötümser düzeyde yer almıştı. Perakende ticaret sektörü ise düşüşe karşın iyimser düzeyde yer aldı ve 100.7 değerine düştü.
Ekonomik Güven Endeksi'nin daha da gerilemesinin önüne ise Reel Kesim Güven Endeksi ve İnşaat Sektörü Güven Endeksi'nde değer artışları engel oldu. Haziran ayında Reel Kesim Güven Endeksi 108.8 ile iyimser düzeyde, inşaat sektörü ise 86.7 ile kötümser seviyedeki konumlarını korudu.
Ekonomik Güven Endeksi, Nisan ayında, iyimser seviye olarak kabul edilen 100 puan sınırına bir adım daha yaklaştı. Bu dönemde Ekonomik Güven Endeksi, 99.5 olarak ölçüldü.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Ekonomik Güven Endeksi Nisan 2017 verileri açıklandı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın Reel Kesim Güven Endeksi'ni 2007 yılı Ocak ayı ile 2017 yılı Mart ayı dönemi için revize hamlesi sonrasında aynı dönem için ekonomik güven endeksi verilerinin revize edildiği bilgisini veren TÜİK, Nisan ayı içinde Ekonomik Güven Endeksi)nin bir önceki aya kıyasla yüzde 3.6 oranında yükseldiğine dikkat çekti. Söz konusu artış ile birlikte bir ay içinde 96 değerinden 99.5 değerine yükselen Ekonomik Güven Endeksi'nin yükselme eğilimi, tüketici, perakende ticaret ve hizmet sektörü güven endekslerindeki artıştan kaynaklandı
Ekonomik Güven Endeksi'ndeki düşüşün sınırlanması ise inşaat ve reel sektör imalat sanayi güven endeksinin gerilemesinden kaynaklandı. Nisan 2017 döneminde inşaat sektörü güven endeksi 85.7, reel kesim güven endeksi ise 106.3 değerine geriledi.
Ekonomik Güven Endeksi, Mart ayında, "Sektörel Güven Endeksleri"ndeki artışın etkisiyle, bir önceki aya kıyasla yüzde 5 oranında artış kaydetti. Şubat ayında 91.5 seviyesinde ölçülen endeks, bu artışla birlikte 96.1 düzeyine ulaştı ve "iyimser" seviye olarak kabul edilen 100 sınırına bir adım daha yaklaşmış oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu, inşaat sektörü, hizmet sektörü, tüketici güven endeksi, ve reel sektör güven endeksi gibi parametreler üzerinden belirlenen Ekonomik Güven Endeksi-Mart 2017 değerlendirmesini yayınlandı. Ekonomik Güven Endeksi'ndeki yükseliş, inşaat, hizmet, tüketici ve reel kesim güven endekslerinin etkisiyle yüzde 5 oranında artış gösterdi.
Mart ayında sektörel güven endeksleri şu şekilde belirlenmişti:
- İnşaat Sektörü: 85.8 seviyesine yükseldi
- Hizmet Sektörü: 96.9 seviyesine yükseldi
- Tüketici Güven Endeksi: 67.8 seviyesine yükseldi
- Reel Sektör: 106.7 seviyesine yükseldi
- Perakende Ticaret: 97.7 seviyesine geriledi.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından belirlenen parametreye göre, yalnızca Reel Sektör Güven Endeksi iyimser düzeydeki yerini korurken, 100'ün altında kalan sektörler kötümser düzeydeki konumlarını devam ettirdi.
Sektörel güven endekslerindeki iyimserlik Ekonomik Güven Endeksi'ne yansıdı. Şubat 2017 dönemine ait Ekonomik Güven Endeksi, bir önceki aya kıyasla yüzde 6.8 oranında artış kaydederek 91.5 puana ulaştı. Endeks geçen ay 85.7 düzeyindeydi.
Türkiye İstatistik Kurum tarafından yayınlanan verilere göre, Ekonomik Güven Endeksi'ndeki artış, kilit sektörlerdeki iyimserlikten kaynaklandı. Hizmet sektörü, reel sektör-imalat sanayi, inşaat ve perakende gibi işkollarındaki güven artışı sonrasında Ekonomik Güven Endeksi, son dönemin en belirgin çıkışını yakaladı. Bu artışa rağmen Ekonomik Güven Endeksi, iyimserlik sınırlarının altında kaldı. TÜİK ölçümlerine göre Şubat ayında iyimser düzeyde seyreden tek sektör, imalat sanayii oldu.
Yapılan ölçümlere göre sektörler ve güven endeksi verileri Şubat ayında şu şekilde belirlendi:
- Hizmet Sektörü: 92.9
- Reel Sektör-İmalat: 106.5
- İnşaat: 76.4
- Perakende 97.9
- Tüketici Güven Endeksi: 65.7
Türkiye İstatistik Kurumu Ocak 2017 dönemine ait Ekonomik Güven Endeksi'ni açıkladı. Endeks bir önceki aya kıyasla 3.9 puan düştü ve 85.7 olarak ölçüldü
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Aralık 2016 döneminde 89.2 olarak ölçülen endeks kaybı, hizmet sektörü, reel sektör(imalat sanayi), perakende ticaret sektörü ve inşaat sektöründeki güven endeksi düşüşlerinden kaynaklandı.
Son yayınlanan TÜİK Sektörel Güven Endeksi Ocak ayı verileri, hemen hemen tüm sektörlerde kayıp yaşamıştı. Tüketici Güven Endeksi'nin Ocak ayındaki 66.9 oranına yükselişi dışarıda bırakılırsa düşüşler şu şekilde gerçekleşmişti:
- Hizmet Sektörü Güven Endeksi: 87.5'e geriledi
- İmalat Sanayii Güven Endeksi: 100.5 değerine geriledi
- İnşaat Sektörü Güven Endeksi: 74.8 değerine geriledi.
- Perakende Ticaret Sektörü: 95.9 değerine geriledi
İnşaat, perakende ticaret, hizmet ve imalat sektörüne ait normalleştirilmiş alt endeksler ile tüketci güven göstergesinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşan Ekonomik Güven Endeksi, Aralık 2016 döneminde güçlü bir düşüş yaşadı. Türkiye İstatistik Kurumu-TÜİK tarafından yayınlanan verilere göre düşüş, bir önceki aya kıyasla yüzde 18.5 oranında gerçekleşti.
Tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, eğilim ve beklentilerini özetleyen Ekonomik Güven Endeksi, Aralık ayındaki bu düşüşle birlikte 70.52 seviyesine geriledi. TÜİK verilerine göre Ekonomik Güven Endeksi'ndeki düşüş tüketici, reel kesim ve hizmet sektörlerindeki gerilemeden kaynaklandı. Artış kaydeden sektörler olarak perakende ticaret ve inşaat sektörünün ise düşüşe sınırlı bir etkisi oldu.
- Tüketici Güven Endeksi: 63.38 değerine geriledi
- Reel Kesim(İmalat): 103.6 değerine geriledi.
- Hizmet Sektörü: 93.35 değerine geriledi
- Perakende Ticaret: 96.13 değerine yükseldi
- İnşaat: 76.15 değerine yükseldi.
Yapılan ölçümler sonrasında "iyimser" düzeyde yalnızca Reel Kesimin bulunduğu gözükürken, Tüketici Güven Endeksi ve İnşaat Sektörü Güven endeksinin "en kötümser" sektörlerin başında olduğu gözlemlendi. Diğer sektörler de kötümselki seviyesindeki konumlarını sürdürdü.
İnşaat Sektörü Güven Endeksi'ndeki sert kayba rağmen Ekonomik Güven Endeksi Kasım 2016 döneminde artış kaydetti. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan Kasım 2016 dönemine ait Ekonomik Güven Endeksi'ne göre, bir önceki ay 80.56 düzeyinde bulunan değer, yüzde 7.4'lük artış kaydetti ve 86.55'e sıçradı.
Ekonomik güven endeksindeki artışı, özellikle reel sektör yani imalat sanayii ve hizmet sektörü destekledi. Kasım ayı içinde bu sektörler sırasıyla 107.6 ve 96.78'e çıktı. Yapılan ölçümlere göre imalat sektörü, 100'de büyük puanıyla ekonomik duruma ilişkin iyimserlik taşıyan tek sektör konumunda yer aldı.
Diğer taraftan inşaat, perakende ticaret ve tüketici güven endekslerinde de gerileme kaydedildi. Bu sektörlerde endeks sırasyıla 75.75, 96.3 ve 68.93 düzeyinde gerçekleşti.
Eylül ayında Ekonomik Güven Endeksi yüzde 20.8 oranında artış kaydetti. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan Eylül 2016 dönemine ait Ekonomik Güven Endeksi'ne göre yüzde 20.8'lik artış, hizmet sektöre, imalat sanaii ve inşaat sektörlerine ait güven endeksindeki yükselmeden kaynaklandı
Eylül ayında yaşanan yüzde 20.8'lik artış ile birlikte 87,81 değerine yükselen Ekonomik Güven Endeksi, Ağustos ayında 72.66 değerindeydi. Ekonomik Güven Endeksindeki yükselme şu sektörlerdeki artıştan etkilendi:
- Hizmet Sektörü: Eylül 2016 döneminde 96.23'e,
- Reel kesi/İmalat Sanayii: 107.1'e
- İnşaat sektörü : 81.99'a yükseldi.
Eylül ayında tüketici güven endeksi ile perakende ticaret sektörü güven endekslerinde gerileme yaşandı. Tüketici güven endeksi 74.29, perakende ticaret sektörü ise 97.99 düzeyine geriledi.
Sektörel güven endeksindeki olumlu tablonun ilk etkisi Ekonomik Güven Endeksi üzerinde oldu. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Temmuz 2016 dönemine aıt Ekonomik Güven Endeksi, Haziran ayına kıyasla yüzde 14.9 oranında yükseldi ve 95.73 puana ulaştı. Bu değere ilişkin son ölçüm 83.33 düzeyindeydi.
Türkiye İstatistik Kurumu söz konusu artışın, hizmet, perakende ticaret, inşaat ve reel kesim-imalat sektörlerine ait güven endekslerindeki artıştan kaynaklandı. Hafta içinde TÜİK tarafından kamuoyu ile açıklanan Sektörel Güven Endeksleri"nde şu bilgiler kamuoyu ile paylaşıldı:
- İnşaat Sektörü Güven Endeksi: Bir önceki ayda 80.94'ten Temmuz ayında 82.95'e yükseldi. Artış yüzde 2.5 düzeyinde. Bu sektörde güven endeksi kötümser düzeydeki seyrini sürdürüyor.
- Hizmet Sektörü Güven Endeksi: Haziran ayında 95.75 düzeyindeki endeks, Temmuz'da 100,86'ya yükseldi ve iyimser düzeye çıktı. Artış yüzde 5.3 puan...
- Perakend ticaret Sektörü Güven Endeksi: Haziran ayından Temmuz'a yüzde 3.9 puan artış gösteren Endeks iyimser sınırın üzerinde seyrediyor.
Ekonomik Güven Endeksi'nde sınır puan 100 olarak kabul ediliyor. Buna göre 100'den büyük olma durumunda genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliğin arttığı vurgulanırken, 100'den küçük olması halinde kötümserlik saptanıyor.
Sektörel Güven Endeks'lerinin yükselen ivmesinin ardından paralel bir istatistik de Ekonomik Güven Endeksi'nden geldi. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Haziran 2016 dönemini baz alan değerlendirmede Ekonomik Güven Endeksi'nin Mayıs 2016'ya kıyasla yüzde 1.3 oranında yükseldiği belirlendi.
Ekonomik Güven Endeksi'nde Mayıs ayı ile birlikte başlayan yükselme eğilimi Haziran'da da devam etti. Haziran ayında, uzun süreli düşüşün noktalandığı Mayıs ayına kıyasla yüzde 1.3'lük artış yaşandı ve Endeks değeri 82.26'dan 83.33'e ulaştı. TÜİK tarafından yapılan açıklamada bu tüketici güven endeksi, hizmet sektörü ve inşaat sektörlerine ait güven endekslerinden kaynaklandığı belirtildi.
Bu dönem içerisinde İnşaat Sektörü Güven Endeksi 80.94, Hizmet Sektörü Güven Endeksi ise 95.75 değerine yükselmişti. Buna karşın İmalat Sanayi Güven endeksi ve Ticaret Sektörü Güven Endeksi'nde düşüş kaydedilmiş sırasıyla, 104.3 ve 99.65 değerine gerileme yaşanmıştı.
Türkiye'nin Ekonomik Güven Endeksi, 2016 yılının Ocak, Şubat, Mart ve aylarında önemli bir kayba uğramıştı. Ocak ayında yaşanan düşüş yüzde 16.8, Şubat ayında yüzde 14.8 olarak gerçekleşmiş; Mart ayındaki yüzde 9.5'lik ve Nisan ayındaki yüzde 6.1'lik kayıpla birlikte 73.86'ya ulaşmıştı. Düşüş eğilimi Mayıs ayında durmuş, yaşanan yüzde 12'lik artış ile birlikte endeks 82.26'ya ulaşmıştı. Haziran ayında da yükselme eğilim sürdü ve Endeks 83.33 düzeyini yeniden gördü.
İnşaat, sanayi,hizmet ve perakende ticaret sektörlerine ait normalleştirilmiş alt endekslerden hareketle oluşturular Ekonomik Güven Endeksi Mayıs 2016 döneminde toparlanma eğilimi gösterdi. Nisan ayında, bir önceki aya kıyasla yüzde 6.1 düşüş yaşayan Endeks, Mayıs ayında yüzde 12'lik artışla birlikte 82.26 düzeyine yükseldi. Endeks Nisan ayında 73.46 değerindeydi.
Ekonomik Güven Endeksi'nin 2016 yılı içindeki ağırlıklı düşüş eğilimi Mayıs 2016'da toparlanma eğilimine girdi. Ocak ayında yüzde 16.8, Şubat ayında yüzde 14.8 düşüşün ardından Mart ayında yüzde 9.5'lik artış yaşayaa Ekonomik Güven Endeksi, Nisan ayında yüzde 6.1'lik düşüşle 73.46 düzeyine düşmüştü.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan Mayıs 2016 dönemine ait Ekonomik Güven Endeksi'ndeki artış, hizmet ve tüketici güven endekslerindeki artıştan kaynaklandı. Hizmet sektöründeki güven endeksi bu dönemde 94.5, tüketici güven endeksi ise 68,75 değerine yükseldi.
Diğer taraftan TÜİK verilerinde inşaat ve perakende sektörlerine ait güven parametrelerinde düşüş kaydedildiği dikkat çekti. Reel kesim-imalat sanayiinde herhangi bir değişikliğin yaşanmadığı dönemde, inşaat sektörü güven endeksi 79.18'e, perakende ticaret sektörü güven endeksi ise 103.82 düzeyine geriledi.
Geçtiğimiz günlerde açıklanan Mayıs 2016 Sektörel Güven Endeksi verilerinde de yüzde 5.1 düzeyinde artış kaydedildiği vurgulanmıştı. TÜİK tarafından yayınlanan verilerde inşaat sektöründeki güven düşüşü yüzde 2.9, perakende sektöründeki güven düşüşü ise yüzde 0.1 olarak gerçekleşmişti. Bu dönemde hizmet sektörü güven endeksi yüzde 5.1'lik artışla dikkat çekmişti.
Ekonomik Güven Endeksi, 2016 yılının Nisan ayında yeniden düşüşe geçti. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, yaşanan düşüş, bir önceki aya kıyasla yüzde 6.1 oldu ve 73.46'ya vardı. Endeks geçen ay 78.27 düzeyindeydi.
Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat, perakende ticaret ve hizmet sektörlerine ait normalleştirilmiş alt endekslerin ağırlıklı birleşiminden hareketle oluşturulan Ekonomik Güven Endeksi, 2016 yılı içindeki ağırlıklı düşüş eğilimini sürdürüyor. Ocak 2016'da yüzde 16.8 düşüş ile ile 83.88, Şubat 2016'da ise yüzde 14.8'lik düşüşle 71.46 değerine düşen Ekonomik Güven Endeksi, Mart 2016'da yüzde 9.5 düzeyinde artış yaşamış ve 78.27'ye yükselmişti.
Ancak bu yükselme eğilimi, Nisan ayında yerini yeni bir düşüşe bıraktı. Nisan ayında yaşanan yüzde 6.1'lik düşüşle birlikte 73.46 değerine gerileyen Ekonomik Güven Endeksi, böylece 2016 yılı içinde, Şubat ayından sonraki en düşük düzeye gerilemiş oldu.
Düşüşün sektörlere ait alt endekslerden kaynaklandığı Ekonomik Güven Endeksinde, inşaat sektörü güven endeksinde yüzde 0.1 düzeyinde artış kaydedildi. Perakende ticaret sektöründe düşüş yüzde 5.9 ile 103.95 olurken, hizmet sektörü güven endeksindeki kayıp yüzde 3.8 ile 93.50'ye geriledi.
Artış gösteren diğer alanlar ise yüzde 1.5 ile reel kesim ve yüzde 2.2 ile tüketici güven endeksinde kaydedildi.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan Mart 2016 dönemine ait Ekonomik Güven Endeksi bir önceki aya kıyasla yüzde 9.5'lik artışa işaret etti. Tüketici güven göstergeleri ile mevsim etkilerinden arındırılmış reel sektör, hizmet sektörü, perakende sektörü ve inşaat sektörüne ait alt endeks ağırlıklarının birleştirilmesiyle oluşturulan Ekonomik Güven Endeksi'ndeki bu artış, reel kesim ve inşaat sektöründeki gerileme ile frenlendi.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan rakamlara göre Ekonomik Güven Endeksi Mart ayındaki yüzde 9.5'lik artışla 78.27 düzeyine yükseldi. Bu artış, hizmet, perakende ve tüketici güven endeksindeki artıştan kaynaklanırken, sektörlere göre artış düzeyi, sırasıyla yüzde 4.8, yüzde 4.1 ve yüzde 0.5 olarak gerçekleşti. Endeks rakamları ise hizmet sektöründe 93.5, perakende ticaret sektöründe yüzde 4.1 ve tüketici güven endeksinde ise 67'ye yükseldi.
Bu artışlara rağmen Ekonomik Güven Endeksi'ndeki yükselme eğilim inşaat ve reel kesim endekslerindeki düşüşle engellendi. Reel Kesim Güven Endeksi yüzde 1 oranındaki düşüşle birlikte 105.20'den 104.10'a gerilerken, İnşaat Sektörü Güven Endeksi ise yüzde 1.7'lik düşüşle 81.43'e geriledi.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Şubat 2016 dönemine ait Ekonomik Güven Endeksi, bu kategorideki düşüşün sürmekte olduğunu gösterdi. TÜİK verilerine göre Şubat 2016'da bir önceki aya kıyasla yüzde 14.6'lık düş yaşandı. Ocak ayındaki düşüşle birlikte endeks, son iki ayda 100.8'den 71.6'ya gerilemiş oldu.
Ocak 2016 döneminde 83.88 düzeyinde seyreden Ekonomik Güven Endeksi'nin yüzde 14.8'lik bir düşüşle 71.46 değerine gerilediği bilgisini veren Türkiye İstatistik Kurumu düşüşü tüketici, hizmet, perakende, inşaat ve reel kesim güven endekslerindeki düşüşten kaynaklandığını açıkladı.
TÜİK tarafından yapılan açıklamalara göre Şubat 2016 döneminde inşaat sektörü güven endeksindeki düşüş bir önceki aya kıyaslad yüzde 1.3 düzeyinde gerçekleşti ve 82.82 düzeyine geriledi. İnşaat sektörü güven endeksi Ocak 2016'da da yüzde 1.4 oranında azalmış ve 83.91 olarak gerçekleşmişti.
Şubat 2016 döneminde diğer sektörlere ait güven endeksindeki düşüş de devam etti. Hizmet sektörü ve perakende ticaret sektörü endeksindeki düşüş yüzde 3.5 ve 2.4 olarak olarak gerçekleşti. İki sektördeki endeks 89.24 ve 106.18 olarak gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün açıklanan Türkiye ekonomisine yön veren temel sektörlerin güven kaybına uğradığını gösterdi. Ocak 2016 dönemine ait Ekonomik Güven Endeksi'ne göre düşüş, bir önceki aya kıyasla yüzde 16.8 olarak gerçekleşti ve 83.88'e geriledi. Bu düşüş hizmet, reel kesim, tüketici ve inşaat güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre güven endeksinde artış kaydeden tek sektör perakende ticaret sektörü oldu. Bu sektörde geçen aya kıyasla yaşanan artış yüzde 3.6 düzeyinde oldu ve 104.93 ten 108,76 değerine yükseldi.
TÜİK verilerine göre inşaat sektörü güven endeksindeki düşüş yüzde 1.4 düzeyinde gerçekleşti ve 83.91 düzeyine geriledi. İnşaat sektörünün bir önceki döneme ait verilerinde ise yüzde 0.7'lik düşük düzeyde bir artış kaydedilmişti.
Diğer sektörlerdeki düşüş ise çok daha güçlü bir seyir izledi. Buna göre hizmet sektörü güven endeksindeki düşüş bir önceki aya kıyasla yüzde 6.6 oldu ve 92.53'e geriledi. Reel kesim güven endeksi ve tüketici güven endeksindeki düşüşler ise yüzde 2.7 düzeyinde kayda geçirildi. Bu sektörlerdeki düşüşle birlikte endeks sırasıyla 105,90 ve 83.91 oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Aralık 2015 dönemine ait Ekonomik Güven Endeksi, yüzde 3.8'lik bir düşüş yaşadı. Düşüş reel kesim başta olmak üzere sektörel güven endekslerindeki aşağı ivmeden kaynaklandı.
Aralık 2015'te Ekonomik Güven Endeksinde bir önceki aya kıyasla yüzde 3.8'lik düşüş yaşandığını açıklayan Türkiye İstatistik kurumu, endeksin 104.83'den 100.81'e düştüğünü vurguladı. Söz konusu düşüş, tüketici, reel kesim, hizmet ve perakende ticaret sektöründeki güven endeksinde yaşanan güven endeksi kayıplarından doğdu.
TÜİK verilerine göre Tüketici güven endeksinde Aralık 2015 döneminde, bir önceki aya kıyasla yzüde 4.6'lık bir düşüş kaydedildi ve rakam yüzde 73.58'e geriledi. Reel kesim güven endeksindeki düşüş yüzde 1.3 ile 108.80 olarak gerçekleşirken, hizmet ve perakende ticaret sektöründende güven endeksi geçen aya kıyasla yüzde 1 ve yüzde 0.4'lük kayıplar yaşadı. Aralıt ayında bu sektörlere ait endeks sırasıyla 99.02 ve 104.93 şeklinde gerçekleşti.
İnşaat sektöründe ise geçen aya kıyasla yüzde 0.7'lik bir artış kaydedildi. Artışla birlikte endeksin 85.11'e çıktığı açıklandı.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun hazırladığı Ekonomik Güven Endeksi Ocak 2015 verilerine göre bir önceki aya kıyasla yüzde 0.4'lük bir azalma meydana geldi. Düşüş perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşten kaynaklandı.
Tüketici Güven göstergesi ile mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ilişkin güven göstergelerinden hareketle oluşturulan Ekonomik Güven Endeksi, Ocak ayında düşüş yaşadı. Ocak ayında bir önceki aya göre %0,4 oranında azalarak 88,39 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki azalma; tüketici, imalat sanayi (reel kesim), perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı. Söz konusu endeksler bir önceki aya göre sırasıyla %0,1, %1,5, %2,7 ve %1 oranında azalırken hizmet sektörü güven endeksi Ocak ayında Aralık ayına göre %2,1 arttı.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde