Tarihin en gizemli kütüphanesi olan İskenderiye Kütüphanesi, Büyük İskender'in M.Ö. 332 yılında kurduğu Mısır'ın İskenderiye şehrindedir. 2002 yılında tekrar yapılan eski İskenderiye Kütüphanesi ile ilgili bilinmeyenleri derledik...
İskenderiye Kütüphanesi, Büyük İskender'in ölümünden sonra, kumandan Logus'un savaşları sevmeyen oğlu Ptolemaios tarafından kuruldu ve 300 yıl boyunca dünyanın en büyük arşivi olma özelliğini korudu. Krallığını ilan eden Ptolemaios, Mısır geleneklerine ve dinlerine sadık kalarak halkın sevgisini kazandı.
Dünyanın en değerli kitaplığına sahip İskenderiye Kütüphanesi, İskenderiye'nin merkezinde, saray yakınlarında kuruldu. Kütüphanede bütün ülkelerden hayvan ve bitki örneklerinin olduğu botanik bahçesi ve rasathane de bulunuyordu. İnsan vücudunu incelemek üzere bir de anatomi salonu yer alıyordu. Kütüphanede ayrıca fizik, kimya, tıp, fizyoloji, matematik, edebiyat ve felsefe gibi ayrı ayrı bölümler vardı.
Matematik dehası Öklid, mekanik bilimci Arşimet, tıp bilimci Herofilos, gök bilimci Eratosthenes ve Batlamyus gibi isimler İskenderiye Kütüphanesi'nde çalıştılar. Kütüphane yaklaşık 150 bin cilt el yazması eser ve geniş bir çalışan kadrosuna sahipti. Eserler ise papirüslere yazılarak rulo şeklinde saklanırdı.
Yunan, Akdeniz, Ortadoğu, İran gibi medeniyetlere ait el yazması eserlerin Yunanca çeviri ve kopyaları burada hazırlanır, kütüphane aynı zamanda yayınevi görevi de görürdü. Mısır'a giren her eser önce kütüphaneye getirilir, kopyası alınır, daha sonra ise sahibine verilirdi. Yurtdışına gönderilen çalışanlar ise başka ülkelerden kitaplar getirir, böylece kaybolma riski olan bütün bilimsel kitaplar güvenli bir yerde toplanmış olurdu.
Suyun kaldırma kuvvetini keşfeden Arşimet, İskenderiye'de bir mekanik okulu kurdu. Hidrometre, kaldıraç, tulumba gibi buluşlara imza atan Arşimet, bir rivayete göre gök cisimlerini resmetmek için gök küreler ve bir tür planetaryum inşa etti.
Tıp dünyasında hoca olarak ün kazanan Herofilos ise İskenderiye'de yaptığı kadavra, beyin ve sinir sistemi incelemeleri ile tıp bilimine ışık tuttu. Herofilos'tan sonra şüpheli isimlere otopsi yapılması gerektiğini söyleyen, solunum üzerine araştırmalar yapan bir diğer isim ise Erasistratos oldu.
''Düşünme hakkınızı saklı tutun, yanlış düşünmek bile hiç düşünmemekten iyidir.'' diyen tarihin bilinen ilk kadın matematikçisi Hypetia, Atina'da eğitimini tamamladıktan sonra İskenderiye'de kendisi gibi filozof olan babasının okulunun başına geçti. Platon'un öğretilerini benimseyen Hypetia, halka açık dersler verdi. Gök cisimlerinin sınıflandırılması ve hidrometrenin geliştirilmesine katkıda bulundu.
İçindeki bilgiler, arşivler ile bilime ışık tutan İskenderiye Kütüphanesi, yakılarak yerle bir edilmiş. Kurtarılabilen sınırlı bilgiler ise bir şekilde kuşaktan kuşağa aktarılmış. Üç kez yakıldığı rivayet edilen kütüphanenin yakılışı ile ilgili her medeniyet suçu birbirinin üzerine atmış. Kimin yaktığı konusundaki tartışmalar ise günümüzde bile devam ediyor.
Farklı kitaplarda ilk büyük yıkımın, İskenderiye'yi kuşattığı zamanlarda Sezar tarafından gerçekleştirildiği anlatılır. Tabi bunun bilinçli olarak değil, yangın olduğu iddiası da bulunuyor. M.Ö. 47'de Sezar'ın Mısır'ı kuşatması ile kütüphane zarar görmüş, kurtarılan kaynaklar ise Hristiyan inancına geçildikten sonra Paganizm'i yayar nitelikte olduğu için yok edilmiş. Kanal eserlerin ise şehrin hamamlarında bir hafta boyunca yandığı söylenenler arasında.
İddialardan bazılarına göre Halife Ömer'in İskenderiye için ''Bu kitaplardaki bilgiler Kur'an'a aykırı ise haramdır, Kur'an'da yazanlarla aynıysa gereksizdir'' dediği, yine onun emriyle de Mısır Fatihi Amr Bin As tarafından 639 yılında yakıldığı söylenir. Bu iddia da bazı batılı bilimadamları tarafından reddedilir.
Hristiyan tarihçilere göre ise kütüphanedeki tahribatının sorumlusu Selahaddin Eyyubi'dir. Kur'an'da bulunan bilgilerin başka bir kitapta bulunamayacağını savunan Eyyubi'nin, İskenderiye'de da pek çok konu hakkında geniş tefsirlerin yer aldığını görünce şaşırıp, kütüphaneyi yaktırdığı söylenir.
İskenderiye Kütühanesi yakılmamış olsaydı belki de ''Mars'ta yaşam projesi'' yüzlerce yıl önce hayata geçirilmiş olacaktı ya da gezegenler arasında uçuş gerçek olacaktı. Bilimin üst düzey adamlarının da olduğu İskenderiye Kütüphanesi'nde yer alan bilgiler, eserler yakılarak kaybolmamış olsaydı bugün pek çok şey hayal olmayacak. Belki de en ölümcül hastalıkların tedavisi dünyaya yayılacaktı.
Yakılan kütüphanenin bulunduğu yere 2002 yılında bir İskenderiye Kütüphanesi daha yapıldı. Farklı mimarisi ile dikkat çeken yeni İskenderiye Kütüphanesi, 8 milyon kitabı alacak büyüklüktedir. Yeni kütüphanede ayrıca bir konferans salonu, üç müze, dört sanat galerisi, bir planetaryum ve bir elyazısı restorasyon laboratuvar bulunuyor. Dünyanın her yerinden koleksiyonlar hediye edilen kütüphaneye, İspanyollar, Mağribiler'in yönetimini açıklayan dökümanlar hediye etmişler, Fransızlar ise ayrıca Süveyş Kanalı'nın yapısına ilişkin dokümanı bağışlamışlardır.
Yeni İskenderiye Kütüphanesi, eski kütüphaneye benzer büyüklükte inşa edilse de bilimin ve bilginin dünyaya yayılmasında hizmet eden el yazmaları nedeniyle hiçbir zaman eski İskenderiye Kütüphanesi gibi olmayacak.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde