Gelişen dünya ile birlikte hayatımıza girmeye başlayan yeni ulaşım ağları, bazı ülkelerde kültürel yapıya göre farklılık gösteriyor.
İstanbul'un bunaltan trafiğinde ev ve iş arasında gidip gelirken otobüs, metro ya da vapurların olmadığı bir İstanbul düşünebilir misiniz? İstanbul'da yaşayanların olmazsa olmazı akıllı telefonlardaki trafik durumu haritalarına bakmadan çıktınız mı hiç evden? Sabah işe giderken, akşam işten dönerken akıllardaki tek soru: En kısa yoldan nasıl eve ulaşırım? oluyordur bize göre. Metroya bineyim de oradan aktarma yaparım, trafiğe kalacağıma yürürüm diye kendi kendimize konuşur olduk yollarda. İstanbul gelişiyor.
Her geçen gün ulaşım için alternatif güzergahlar, trafiği rahatlatması planlanan metrolar, Marmaray, Avrasya Tüneli vs... Hayatımızı ne kadar kolaylaştırdı öyle değil mi? Peki, dünyada neler oluyor? hiç düşündünüz mü? Dünyanın farklı ülkelerinde ulaşım nasıl sağlanıyor? Ekonomik ve kültürel yapıya göre çoğu ülkenin birbirinden farklı ulaşım sistemleri var. Biz de sizlere bu farklı ulaşım ağlarını tanıtalım istedik.
1. Tayland'da fazlaca tehlikeli olsa bile insanlar ulaşımını su üzerinden sağlıyor. Tabi Tayland'da aynı zamanda metro, otobüs, havaray ve tuk tuk denen yerel taksiler de kullanılıyor. Yine de nehir ulaşımı en çok tercih edilen ulaşım yollarından biri olmaya devam ediyor.
2. Vietnam'ın ise en gözde ulaşım aracı bisiklet ve motosiklet. Vietnamlılar neredeyse bütün hayatlarını motosiklet üzerinde geçiriyorlar. Ulaşımı oldukça rahatlarak motosiklet ve bisiklet gibi araçlar pek çok Uzakdoğu ülkesinde yaygın. Vietnam'a yolunuz düşerse motosikletli insanların kapladığı ana caddeleri görünce şaşırmayın. Çünkü ülkede benzin tasarrufuna uygun bir araç olması nedeniyle de devlet halkı motosiklet kullanmaya teşvik ediyor.
3. Kamboçya'da ulaşım karayolları ve demiryolları ile sağlanıyor. Ulaşımda önemli bir yere sahip olan yer ise aslında Mekong Nehri. Kara ulaşımının ise sadece yüzde 20'si asfalt.
4. Haiti'de kamyonlar okul servisi gibi çalışıyor. Haiti, ekonomik açıdan zorlu bir hayata sahip olan yerlerden sadece biri.
5. Avustralya'da ulaşımın büyük çoğunluğunu özel araçlar oluşturuyor. Herkesin en az 1 tane otomobili olduğu ülkede toplu taşıma araçlarının fiyatları oldukça yüksek. Kullanılabilecek en düşük maliyetli ve en kısa ulaşım aracı ise raylı sistemlerdir. Tren ağını kullanabilmenin en ucuz yolu ise aylık veya haftalık yolcu kartlarıdır.
6. Güney Afrika'nın en fakir ülkesi Bolivya, uzun süre başkent La Paz'da trafik sorunları ile mücadele etmiş. Yokuşlar, gürültü, dar sokaklar yıllarca otobüs, minibüs gibi araçlar için kabus haline gelmiş. Hükümet sonunda bu eziyeti bitirmek için dünyanın en uzun teleferik ulaşım hattını kurmak için çalışmalara başlamışç Şu an ise şehirde 10 kilometre uzunluğunda üç hattı açmış ve ek olarak 6 hattın daha yapılacağı 20 kilometre uzunluğunda teleferik hattı yapılacak.
7. Viyana aslında ulaşım olarak dünyanın en rahat şehirlerinden biri. Sadece Viyana değil Avusturya'nın tamamı ulaşım ağı olarak mükemmel durumda. Avusturya'da otobüs, metro, tren, tramvay ve troleybüs ülkenin her yerini sarmış durumda. En çok kullanılan ulaşım aracı ise metro.
8. Belçika'da ulaşımda en hızlı ve uzun yöntem tren kullanmak. Tabi bu yöntem en çok turistler için geçerli. Çünkü Belçikalılar ulaşım için daha çok bisiklet kullanıyorlar.
9. Amerika'da ulaşım olarak karayolu, metro, yeraltı ulaşımı gibi pek çok alternatif bulunuyor. Toplu taşıma kullanımı ise yerel bölgelere göre değişiklik gösteriyor. Mesela New York'ta şehir içi ulaşımın temelini metrolar oluşturuyor. Metro istasyonundan alacağınız tek veya çok kullanımlı biletler ile şehir için ulaşımınızı rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde