Afrodisias Dünya Mirası Listesi'nde

2009 yılından bu güne UNESCO Dünya Mirası Geçici listesinde yer alan Afrodisias 41. Dünya Miras Komitesi toplantısında "Dünya Mirası Kalıcı Listesi"ne alındı. Afrodisias ile birlikte Türkiye'den Dünya Mirası listesine giren kültürel varlık sayısı da 17'ye


Aydın'ın Karacasu ilçesinde yer alan Afrodisias antik kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesine girmeye hak kazandı. Bölge, 2009 yılından bu yana Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alıyordu.

Türkiye'den UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne

İsmini Yunan Tanrıçası Afrodit'ten alan Aydın Karacasu ilçesinde bulunan Afrodisias antik kenti Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilik ve Kültür Örgütü-UNESCO tarafından "Dünya Mirası Listesi"ne alındı. UNESCO tarafından kültürel değerleri geleceğe taşıma ve kentlerin tanıtımı açısından büyük önem taşıyan listeye girme yolculuğuna 2009 yılında başlayan Afrodisias antik kenti mutlu sona ulaştı. 

41. Komite toplantısında karar alındı

Karar, Polonya'nan Krakow  kentinde gerçekleştirilen UNESCO 41. Dünya Miras Komitesi Toplantısında alındı. Antik Yunan ve Roma dönemlerine ait en dikkat çekici kentlerden biri olan Afrodisias, İ.Ö. 2. yüzyıl ile İ.S. 6. yüzyıla kadar merkezi önemini korumayı sürdürmüştü. Kent ismini Yunan'ın ünlü aşk Tanrıçası Afrodit'e adanmış bir tapınaktan alıyor.  Tapınakta ayrıca Roma dönemine ait heykeltraşlık okulu, tiyatro tapınağı gibi kült yapılar da yer alıyor. 

Aydın Karacasu'da yer alan Afrodisias'ın dev havuzu için 'Afrodisias'ın Dev Havuzu Bulundu' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz. 

Türkiye'den Dünya Mirası Listesi'ne giren 17. kent

Afrodisias kentinin UNESCO Dünya mirası listesine girmesiyle birlikte Türkiye'den listeye giren kültür varlığı sayısı da 17'ye yükselmiş oldu. Daha önce 2015 yılında Efes antik Kenti ve Diyarbakır surları da UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmeye hak kazanmış, 2016 yılında ise Kars Ani harabeleri de listeye alınmıştı. Türkiye'den UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne ilk kabul 1985 yılında İstanbul Tarihi Alanları, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası girmişti. 1986 yılında Hitit'ni Başkenti Hattuşa ve 1987 yılında da Adıyaman Nemrut Dağı'nın kabul edildiği listeye, 1988 yılında Xanthos-Letoon ve Pamukkale girmişti. 1994 yılına dek herhangi bir kabulün yapılmadığı Dünya Mirası listesine bu senede Safranbolu, 1998 yılında ise Troya Arkeolojik Sit alanı, 2011 yılında ise Selimiye Camii ve Külliyesi girdi. 2012 yılında Çaalhöyük Neolotik Kentinin kabulünün ardından, Bursa ve Cumalıkızık ile  Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzajı alanlarının 2014 yılı kabulü geldi. 

Sırada Göbeklitepe var

Türkiye 2018 yılında düzenlenecek UNESCO 42. Dünya Miras Komitesi'ne ise Urfa Göbeklitepe'nin adaylığı ile girecek. 


Yazar: emlakwebtv
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR