Dükkan Kira Sözleşmesi

Dükkan Kira Sözleşmesi mal sahibi ile kiralayan kişinin haklarını korumaya yönelik bir sözleşme örneğidir


Dükkan Kira Sözleşmesi hem kiracının hem de mal sahibinin haklarını koruma amaçlı yapılan bir sözleşmedir. Dükkan Kira Sözleşmesi de tıpkı kira sözleşmesi gibidir. Aralarında ufak tefek farklar vardır.

Dükkan Kira Sözleşmesinde öncelikle dairesi, mahallesi, açık adresi (Cadde, sokak, dış ve iç kapı numarası) İl ve ilçe bilgileri ile beraber kiralanan şeyin cinsi de yer almalıdır. Dükkan Kira Sözleşmesinde bunların dışında ofis ya da işyeri olarak kullanılacak sebebi de açıkça yazılmalıdır. Dükkan Kira Sözleşmesi kapsamında kiraya verenin adı ve soyadı, kiraya verenin TC Numarası, kiraya verenin ikametgahının da olması gerekmektedir. Ayrıca Dükkan Kira Sözleşmesinde kiralayanın da aynı şekilde bilgileri bulunmalıdır.

Dükkan Kira Sözleşmesinde imzalar atıldıktan sonra kira akdinin başlangıç tarihi ile kira akdinin bitiş tarihi de mutlaka yazılmalıdır. Bir yıllık kira karşılığı net olarak hem yazıyla hem de rakamla belirtilmelidir. Dükkan Kira Sözleşmesinde aylık kira karşılığını da yine aynı şekilde belirtilme zorunluluğu vardır. Dükkan Kira Sözleşmesi içerisinde kiranın nasıl ödeneceği, en küçük ayrıntısına kadar bulunmalıdır. Depozito alındıysa depozito bedeli, ilk kira bedeli de belirtilmelidir.

Emlakçı komisyonu ne kadar? detaylar için 'Emlakçı Komisyonu' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz. 

Kiralanan yerin içerisinde yer alan demirbaşlar, bu demirbaşların ne durumda olduğu Dükkan Kira Sözleşmesinde yer alması gerekiyor. Kısacası dükkan nasıl teslim alındıysa her şeyin en ince detayına kadar Dükkan Kira Sözleşmesinde belirtilmesi lazımdır.

Kiracıların hakları için 'Kiracı Hakları Nelerdir?' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz. 

Dükkan Kira Sözleşmesi koşulları

  1. Kiracı, kiralananı özenle kullanmak zorundadır.

  2. Kiracı, kiralananda ve çevrede oturanlara iyi niyet kuralları içinde davranmaya zorunludur.

  3. Kiracı, kiralananı kısmen veya tamamen üçüncü kişilere kiralayamaz, alt kiraya veremez; devir ve temlik edemez.

  4. Kiracı, kiraya verenin-mülk sahibinin yazılı izni olmadıkça, kiralananda değişiklik yapamaz; aksi halde, doğacak zararı karşılamak zorundadır.

  5. Üçüncü kişilerin kiralanan üzerinde hak iddia etmeleri halinde, kiracı, durumu derhal kiraya verene-mülk sahibine haber vermek zorundadır.

  6. Kiracı, kiralananda yapılması gereken onarımları, derhal kiraya verene-mülk sahibine bildirmek zorundadır; aksi halde doğacak zarardan sorumludur.

  7. Kiracı, kat malikleri kurulunca kendisine tebliğ edilen hususları, kiraya verene-mülk sahibine haber vermek zorundadır.

  8. Kiracı, kat malikleri kurulu kararı uyarınca, yapılması gereken işlere izin vermek zorundadır.

  9. Kiracı, kiralanandaki onarımlara katlanmak ve kiralanandaki olağan kullanımdan dolayı yapılması gereken onarımları yapmak/yaptırmak ve giderlerini karşılamak zorundadır.

  10. Kiralananın mülkiyet hakkından doğan vergileri kiraya verene-mülk sahibine, kullanımdan doğan vergi, resim ve harçları kiracıya aittir.

  11. Kiracı, kira sözleşmesinin sonunda, kiralananı aldığı şekilde, kiraya verene-mülk sahibine teslim etmek zorundadır. Keza kiralananla birlikte teslim edilen demirbaşlar da alındığı şekilde, kiralanana teslim edilmediği takdirde, oluşan hasarların bedelinin kiraya verene-mülk sahibine ödenmesi veya eski hale getirilmesi zorunludur.

  12. Kiralananın iyi ve kullanılmaya elverişli halde teslim edildiği asıldır. Aksi durum kiracı tarafından ispatlanmak zorundadır. Kiralananın normal kullanımından dolayı ortaya çıkacak yıpranma ve eksikliklerden dolayı kiracı sorumlu değildir.

  13. Kiracı, kira sözleşmesinin sona ermesi veya satılığa çıkartılması halinde, kiralananın gezilmesine ve incelenmesine izin vermek zorundadır.

  14. Kiralananın boşaltılması/tahliyesi gerektiği hallerde, kiralananın boşaltılmaması durumunda ortaya çıkacak zararlardan dolayı kiracı sorumlu olacaktır.

  15. Kiracı, kendisi veya birlikte oturanların sağlığı için ciddi tehlike oluşturmayan kusurlardan dolayı, kiralananı teslim almaktan kaçınamaz, sözleşmeyi bozamaz ve kiradan indirim talebinde bulunamaz.

  16. Kiracı, kiralanana yaptığı faydalı ve lüks şeylerin bedelini kiraya verenden-mülk sahibinden isteyemez ve sözleşme bitiminde bunları kiraya verene-mülk sahibine teslim etmek zorundadır.

  17. Kiracı, kiraya verenin-mülk sahibinin yazılı olurunu almak ve giderleri kendisine ait olmak üzere, genel anten, uydu anteni, kablo televizyon gibi donanımları yaptırabilir.


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Satış vaadi sözleşmesi nedir?

Kapıcı sözleşmesi örneği!

Şantiye Şefliği Hizmet Sözleşmesi

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi örneği

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR