Dükkan amortisman süresi kaç yıldır?

Yatırım yapmak için dükkan almayı düşünüyorsanız bilmeniz gereken en önemli şey dükkan amortisman süresidir. İşyeri amortisman süresi, işyeri amortisman oranı ile ilgili tüm detaylar yazımızda...


Yatırım yapmak için bir dükkan almaya karar verdiniz ve kısa sürede geri dönüş almak istiyorsunuz. Bunun için sizi ilgilendiren konuların başında amortisman süresi geliyor. Amortisman süresi, konut ve işyerlerinde farklılıklar gösterebiliyor. İşyeri amortisman süresi, iş yerinin kira getirisinin aynı iş yerinin alındığı miktarı ödeme süresine denir. 

Bir konutun amortisman değeri 215 aylık kira getirisine eşittir. Bu değer bölgeden bölgeye farklılık gösterir. Dükkan ve gayrimenkullerde amortisman süresi hesaplanırken kira çarpanı kavramı oldukça önemlidir. Kira çarpanı bir dükkan ya da konutun kaç aylık kira getirisi ile satın alınma değerine ulaştığını gösterir. Türkiye'de ortalama amortisman süresi 215 aydır yani 17,9 yıl. 

Dükkan amortisman süresi 

Dükkan amortisman süresini hesaplayabilmek için satın alacağınız dükkanın güncel değerini aylık kira getirisine bölgeniz gerekiyor. Örneğin; 400.000 TL'ye alacağınız dükkanın aylık 2.000 TL kira getirisi olduğunu varsayalım. 400.000/2.000=200 ay olarak bulunur. Yani bu dükkanın amortisman süresi 200 aydır. 

Satın alacağınız işyeri amortisman oranı Türkiye'deki ortalama amortisman süresinden az olduğu için yatırıma uygundur. İşyeri amortisman süresi ülkenin ortalama amorti süresi ile kıyaslamak doğru olmaz. Ancak dikkat edilmesi gereken konu yapacağınız yatırımdan ne beklediğinizdir. Eğer siz 10 yılda amorti bedelini karşılamayı düşünüyorsanuz dükkanın kendisini amorti etme süresini az bulabilirsiniz. 

İşyeri amortisman süresini etkileyen nedenler

Amortisman süresi ile birlikte kira çarpanı da aklımıza gelmelidir. Kira çarpanını da etkileyen farklı unsurlar vardır. Gayrimenkuller için de aynı kıstaslar geçerli olmakla birlikte dükkan amortisman süresi günümüz şartları göz önüne alındığında dairelerin amortisman süresinden farklı bir süreye denk gelir. 

Uzun vadeli dönüş beklentisi olan dükkan yatırımlarından piyasada var olan dükkan arzı fazlası yatırımcının amortisman süresi açısından yüzünü güldürecek olan tek durumdur. Satın alınacak olan dükkanın bulunduğu şehir, lokasyonu, etrafının gelişime açık olması gibi nedenler amorti süresini etkileyen orta ve uzun vadeli unsurlardandır. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Bağımsız Bölüm Nedir? İmar Barışı Bağımsız Bölüm Sayısı

Gayrimenkul Nedir?

Konut dokunulmazlığı nedir?

Uygulama İmar Planı Nedir?

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR