Yatırım yapmak için dükkan almayı düşünüyorsanız bilmeniz gereken en önemli şey dükkan amortisman süresidir. İşyeri amortisman süresi, işyeri amortisman oranı ile ilgili tüm detaylar yazımızda...
Yatırım yapmak için bir dükkan almaya karar verdiniz ve kısa sürede geri dönüş almak istiyorsunuz. Bunun için sizi ilgilendiren konuların başında amortisman süresi geliyor. Amortisman süresi, konut ve işyerlerinde farklılıklar gösterebiliyor. İşyeri amortisman süresi, iş yerinin kira getirisinin aynı iş yerinin alındığı miktarı ödeme süresine denir.
Bir konutun amortisman değeri 215 aylık kira getirisine eşittir. Bu değer bölgeden bölgeye farklılık gösterir. Dükkan ve gayrimenkullerde amortisman süresi hesaplanırken kira çarpanı kavramı oldukça önemlidir. Kira çarpanı bir dükkan ya da konutun kaç aylık kira getirisi ile satın alınma değerine ulaştığını gösterir. Türkiye'de ortalama amortisman süresi 215 aydır yani 17,9 yıl.
Dükkan amortisman süresini hesaplayabilmek için satın alacağınız dükkanın güncel değerini aylık kira getirisine bölgeniz gerekiyor. Örneğin; 400.000 TL'ye alacağınız dükkanın aylık 2.000 TL kira getirisi olduğunu varsayalım. 400.000/2.000=200 ay olarak bulunur. Yani bu dükkanın amortisman süresi 200 aydır.
Satın alacağınız işyeri amortisman oranı Türkiye'deki ortalama amortisman süresinden az olduğu için yatırıma uygundur. İşyeri amortisman süresi ülkenin ortalama amorti süresi ile kıyaslamak doğru olmaz. Ancak dikkat edilmesi gereken konu yapacağınız yatırımdan ne beklediğinizdir. Eğer siz 10 yılda amorti bedelini karşılamayı düşünüyorsanuz dükkanın kendisini amorti etme süresini az bulabilirsiniz.
Amortisman süresi ile birlikte kira çarpanı da aklımıza gelmelidir. Kira çarpanını da etkileyen farklı unsurlar vardır. Gayrimenkuller için de aynı kıstaslar geçerli olmakla birlikte dükkan amortisman süresi günümüz şartları göz önüne alındığında dairelerin amortisman süresinden farklı bir süreye denk gelir.
Uzun vadeli dönüş beklentisi olan dükkan yatırımlarından piyasada var olan dükkan arzı fazlası yatırımcının amortisman süresi açısından yüzünü güldürecek olan tek durumdur. Satın alınacak olan dükkanın bulunduğu şehir, lokasyonu, etrafının gelişime açık olması gibi nedenler amorti süresini etkileyen orta ve uzun vadeli unsurlardandır.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde