İMSAD Başkanı Hüseyin Bilmaç, dönüşümün inşaat sektörünü hareketlendireceği ve 50 milyar dolarlık ekstra pazar olacağını söyledi
14 Ağustos 2012
Kamuoyunda “Kentsel Dönüşüm” olarak bilinen çalışmanın yasalaşmasıyla birlikte konuyla ilgili açıklamalar da gelmeye devam ediyor. Yaklaşık 7 milyon konutun yıkılmasının söz konusu olduğu yasayla ilgili değerlendirmede bulunan İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç da kentsel dönüşümün sektöre çok ciddi bir ivme kazandıracağını düşününler arasında yerini alıyor. Dönüşümünün sektör için tam bir ilaç olacağını ve 50 milyar dolarlık ekstra bir pazar oluşturacağını söyleyen Bilmaç, işin ranta dönüşmemesi için projenin Bakanlık tarafından yürütüldüğünü anlatarak, “Sayın Bakanın telaffuzuyla bu proje 400 milyar doları aşan bir büyüklük arz ediyor. 20 yıllık bir sürede bu paranın harcanacağını ve bunun da kaynağının olduğunu var sayarsak, inşaat malzemeleri sektörüne de toplamda minimum 50 milyar dolarlık ekstra bir pazar oluşturacağını tahmin ediyoruz” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın çizdiği projeksiyona göre, kentsel dönüşümün 10 ila 20 yılda bitirilecek bir proje olduğunu anımsatan Bilmaç, “50 milyar doların 10 yıla yayılacağını düşünürsek, proje iç pazara yıllık 5 milyar dolar ortalama artı getirecektir. Seneliği 5 milyar dolara gelirse toplam pazarımız, iç pazardaki operasyonel gücümüz en az yüzde 2,5 ila 3 civarında artar. Bu yıl böyle bir şey olmuş olsaydı yani 2012’ye böyle bir pay düştüğü var sayılsaydı geçen yılki normal ekonomik dilimimizi geçebilirdik. Bu nedenle bu proje bizim için çok önemli” dedi.
İnşaat sektörü olarak hazır olduklarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ve ilgili bürokratlara ilettiklerini anlatan Bilmaç, “Biz İMSAD olarak projeye her boyutta hazırız” dedi. Türkiye’de son dönemde nitelikli konut yapımının hızlandığını belirten Bilmaç, sektör olarak her türlü inşaat tipi için malzeme verebilecek durumda olduklarını vurguladı.
Dönüşüm Van’da zorunlu öncelik kazandı
Dönüşümde öncelikle seçilmiş yerlerden başlamasını arzu ettiklerini söyleyen Bilmaç, “Bu arada doğal olarak Van’dan başladığını söyleyebiliriz. Çünkü orada yeni bir Van kuruluyor. Eski yıkılan binaların üzerine değil de daha sağlam bir zemine kent yapılmaya başlandı. İstanbul’da tabi bu söz konusu değil ama İstanbul’da seçilmiş örnek bölgeler var. Anadolu yakasında Kadıköy’de bazı bölgelerde hemen başlayacak” diye konuştu.
Arap’lar sektörü etkiledi
İMSAD olarak 47 - 48 ülkeye ihracat yaptıkları bilgisini veren Bilmaç, Arap Baharının yaşandığı ülkelere ihracatlarının bu ülkelerdeki olaylardan dolayı çok büyük oranda etkilendiğini belirterek, “Biz Arap Baharı ya da sonbaharı diye ağlamıyoruz. Evet bizi çok etkiledi. Arap baharının yaşandığı MENA (Orta doğu ve Kuzey Afrika ) ülkelerine ihracatımız 2010 yılında toplam ihracatımızın yüzde 17’siydi. Bu kayba rağmen 2011 yılı ihracat rakamları hiç de fena çıkmadı” dedi.
2015 hedefi 40 milyar dolar, 2023’de ise hedef 100 milyar dolar
Türkiye’de inşaat malzemeleri sanayinde üretimde kapasite fazlalığı olduğunu söyleyen Bilmaç, “Bu fark bugüne kadar yüksek ihracat gücü olarak bize geri döndü. Geçen yıl 18 milyar 1 milyon dolarlık bir ihracat yapıldı. Güzel bir rakam, ama 2008 yılında ihracatımız 24 milyar 700 milyon dolara çıkmıştı. Sektör olarak hedefimiz 2015 yılında 40 milyar doları ve 2023 yılında da 100 milyar doları yakalamak” diye belirtti.
Yeşil binalar için yerli malzemelerimiz hazır
Kentsel dönüşümün yanı sıra yeşil sertifikalı binaların da gündeme geldiğini belirten Bilmaç, “Yeşil sertifikalı bina yapacak herkesin yanında varız. Malzemelerin dışarıdan gelmesi gerekmiyor. Yeter ki Türkiye’deki inşaat kalitesi, çıtası uluslararası standartlara çekilsin” dedi.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde