Çarpık yapılaşmanın olduğu ve deprem bölgelerinde, markalı ve nitelikli konut projelerinin yapılmasının bölgelerdeki konut fiyatlarını ve kira bedellerini yükseltmesi bekleniyor
27 Haziran 2012
Milliyet Gazetesi’nden Yavuz Karaman’ın haberine göre, Geçmişteki yıllarda İstanbul’daki kalabalık nüfusa yetmeyen konut sayısı, şimdilerde yerini her semtte nitelikli ve bütçeye uygun opsiyonlara bırakıyor. Projelerin gerçekleşmesi ile ortaya çıkan yeni konutlar, kiracıların alternatiflerini de arttırıyor. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer, eski kiracıların eski dairelere yüksek bedeller vereceklerine, yeni evlere aynı fiyatları ödemek seçeneğini tercih etmelerinin, kira değerlerinin durağan bir ivmede seyretmesine sebebiyet verdiğini söylüyor. Yeni konut projelerinin nispeten şehir dışı yerleşim yerlerinde olması, şehir merkezindeki lokasyondaki konutların kira değerlerini korumasını sağladığını söyleyen Dinçer, “İstanbul’da halihazırda kiralanmayı bekleyen 300.000 – 400.000 adet konutu kira piyasasındaki canlılığı ispat etmektedir. Bununla birlikte uygun konut kredileri ve kira öder gibi ev sahibi olmanın opsiyonunun, insanların kiracı olmaktansa ev sahibi olması seçeneğini seçmelerine sebep olarak, kiraya olan mevcut talep kadar ev sahibi olma alternatifine katkıda bulunduğu da göz ardı edilmemelidir” dedi.
Kiralar artacak
Dinçer, şunları dile getirdi: “Kentsel dönüşüm bölgeleri olarak ilk sıralarda Küçükçekmece, Halkalı, Zeytinburnu, Çatalca, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Maltepe, Güngören, Başakşehir, Ataşehir, Gaziosmanpaşa – Sarıgazi, Kartal, Fatih- Sulukule, Fener– Balat, Ayvansaray, Yenikapı – Yalı Mahallesi, Süleymaniye, Beyoğlu –Tarlabaşı yer alıyor. Bu semtlerde İstanbul Büyük Şehir Belediyesi, TOKİ ve Kiptaş tarafından çeşitli projeler başlatılıyor. Deprem kuşağında ve genelliklegecekondu semtleri olarak bilinen bu bölgelerde nitelikli konut projelerinin hayata geçmesinden sonra konut fiyatlarının ve kira bedellerinin oldukça artacağı düşünülüyor.”
Şehir merkezi hâlâ revaçta
Konut projelerinin şehir dışına taşınmasıyla konut alıcılarının tercihlerinin değişmesinin, merkezdeki kira yüksekliklerini etkilemediğini söyleyen Dinçer, “Şehir merkezindeki konutlar eski olmalarına rağmen halen rağbet görüyor. Şehir dışında olarak adlandırabileceğimiz semtlerde yeni yapılan ve yapılmakta olan konut projeleri buraların cazibesini arttırıyor ve uygun kira bedelleri ile kiracılara yeni opsiyonlar sunuyor” diye konuştu.
İstanbul’da yatırım amaçlı ev almak isteyenlere şehir dışında yer alan bölgelerdeki konutlara yatırım yapmalarını tavsiye eden Dinçer, “Hadımköy,Şerifali, Ataşehir, Mimaroba, Uskumruköy, Demirciköy, Kurtköy ve Çekmeköy bu semtlere örnek olabilecek bölgelerden. Bununla birlikte 3. Köprü güzergahında yer alacak olan Çerkezköy, Çatalca ve Sarıyer ile Dilovası, Gebzeve Beykozgibi semtlerin yatırım bölgeleri olacağını düşünülüyor. Ayrıca metro güzergahlarının etkilediği Kartal-Pendik bölgelerini de önerilebilir” şeklinde konuştu.
Kira artışında rekor Eyüp’ün
Reidin.com’un verilerine göre 2010-2012 yıllarını değerlendirmesinde kiralarda en çok artış gösteren ilçe Eyüp. Kiraların son iki yılda yüzde 42 oranında arttığı ilçeyi yüzde 38 ile Kartal, yüzde 36 ile Beşiktaş izliyor. Diğer semtlerde enflasyon oranına paralel bir artış gösteren kira bedellerinde en göze çarpan yükselmeler; Sancaktepe, Küçükçekmece, Tuzla, Ümraniye, Beylikdüzü ve Ataşehir’de görülüyor. Verileri değerlendiren Dinçer, “Artış gösteren ilçeler yerleşim oranının hızla arttığı bölgeler. Ayrıca Şişli’de adliye binasının ve lüks projelerin pozitif etkisi, yine şehir merkezi olan Beşiktaş’a olan talep, Kartal’daki metro hattının açılmasına az bir süre kalmasının semte pozitif etkisi ve Zeytinburnu’ndaki kentsel dönüşüm projeleri bu semtlerdeki kira bedellerinin yükselmesine neden olmuştur” diye ifade etti.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde