Doların son dönemde TL üzerinde oluşturduğu baskı büyük tartışmalara neden olan Akkuyu Nükleer Santral projesinin geleceğini belirleyecek gibi gözüküyor. Kulislerde, anlaşmanın imzalandığı tarihten bugüne doların katettiği değerin, Türkiye'ye Akkuyu proje
Yakın ve orta vadede üç nükleer santral projesine ev sahipliği yapma yolunda kararlı adımlar atmaya çalışan Hükümetin yolu beklemediği bir faktör tarafından kesildi. Türkiye için en yakın gözüken proje olarak, Akkuyu Nükleer Santrali'nde ekolojistlerin ve sivil toplum kuruluşlarının eleştirilerinden kaçmayı başaran yetkililer, ülke ekonomisinin kırılgan yapısı ve dış politikanın baskısıyla dolar/TL parametresini artık göz önünde bulunduracak gibi gözüküyor. Zira doların son çıkışıyla birlikte Akkuyu Nükleer Santrali, Hükümet için "uygun bir ticari yatırım" olma niteliğini de yitirmiş gözüküyor.
Bölgesel krizin Akkuyu üzerindeki etkisi
Kulislerde Türkiye'nin Akkuyu Nükleer Santrali'nden vazgeçmesine yol açabileceği yönündeki değerlendirmelerin arka planında, bölgesel bir finansal krizin etkisine yönelik analizler yer alıyor. Yapılan yorumların haklılık payı geçtiğimiz günlerde Rus şirketinin yüzde 49'luk Akkuyu hisselerinin satışına yönelmesi olgusuyla güçlenmiş gözüküyor. Kapsamlı yatırımlar yapma olanağını içine düştüğü finansal kriz nedeniyle yitirmiş gözüken şirketin hisse satışının muhatabı ise, Türkiye'nin mega projelerinin en popüler aktörü, Cengiz-Kolin-Kalyon konsorsiyumu oldu. Söz konusu grubun bu kadar ağır bir finansman arayışında ne denli başarılı olacağı sorusu gündemdeki yerini korumayı sürdürüyor.
Türkiye'yi Akkuyu'dan soğutan faktör: Dolar
Akkuyu Nükleer Santrali'ni yapmaya aday öznelerinin 24-25 milyar doları bulması beklenen maliyeti karşılayamayacak duruma gelmesi bir tarafa, Türkiye, anlaşmanın içeriğinden kaynaklanan bir handikabın ağırlığını günden güne hissetmeye başladı. Anlaşmanın maddelerine göre Türkiye, yap-işlet-devret yöntemiyle inşa edilecek Akkuyu'dan 15 yıl boyunca alım garantisi sunmuştu. Anlaşmaya göre Rus şirketi santrali 60 yıl çalıştıracak ve ardından Türkiye'ye devredecekti.
Türkiye açısından, doğa ve insan yaşamı için büyük tehlikeler içeren bir merkez olmanın ötesinde-ki bu Hükümetin neredeyse hiç ilgi göstermediği bir faktör olarak duruyor-Akkuyu'yu ticari olarak elverişsiz bir yatırıma dönüştüren şey doların ani yükselişinin anlaşma koşullarını ağırlaştıran niteliğinden oluşuyor. Bu nitelikleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Anlaşma koşullarına göre Türkiye Nükleer Santral'den 15 yıl süreyle ve kilovatsaat başına 12 dolar 35 sent üzerinden elektrik almayı taahhüt etmişti.
- Söz konusu bedeller, anlaşmanın imza atıldığı dönem itibarıyla dahi oldukça pahalıydı. Zira Türkiye'de halen elektrik, kilovatsaat başına 4 ya da 5 dolar ortalamasında bir maliyete sahip. Rüzgar enerji santrallerinden elde edilen elektrik ise 7 dolar 3 sent düzeyinde. Bu durumda da Nükleer Santral'den elde edilecek elektriğin alabildiğine pahalı olduğu zaten konuşulmaktaydı.
- Tüm bu itirazlara karşın Türkiye'yi zorlayan faktör doların TL karşısındaki hızlı değer artışı oldu. Şu sıralarda 3.45-3.46 seviyelerinde gezinmekte olan dolar, anlaşmanın imzalandığı dönemdeki kur dengesinin alabildiğine bozulduğunu gösteriyor. Zira bu dönemde dolar 1.50-1.60 seviyelerini gösteriyordu. Bu durumda da Rus şirketinin daha Santral kurulmadan zamlı elektrik satma olanağına sahip olduğu görüldü.
Akkuyu Nükleer vazgeçilmez değil
Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Enerji Bakanı Albayrak olmak üzere Türkiye'nin Nükleer Enerji Santralına sahip olmasının enerji açığının ve dışa bağımlılığın azaltılması açısından büyük öneme sahip olduğunu belirten en yetkili isimlerin, doların artışı karşısında anlaşmayı uygulamaya sokup sokmayacağı henüz net değil. Ancak kesin olan şu: Akkuyu Nükleer Santral koşulları ilk kez Türkiye açısından bu denli elverişsiz bir konuma ulaştı ve yine ilk kez Akkuyu'nun hiç de vazgeçilemez olmadığı yönündeki görüşler bu denli net biçimde dile getirilmeye başlandı.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde