Devremülk alırken dikkat edilmesi gerekenler

Tatil sezonu ile birlikte devremülk talebi artıyor. İşte Devremülk alırken dikkat edilmesi gerekenler...

Devremülk, bir tatil beldesinde konutun belirli süre içerisinde (ömür boyu 15 günden fazla) satın alınan mülk olarak tanımlanıyor. Devremülk aldığınız zaman seçilen tarihler arasında ömür boyu tatil yapma fırsatınız oluyor. Devremülkü satabileceğiniz gibi seçtiğiniz tarihler arasında kiraya verme hakkınızı da kullanabiliyorsunuz.Televizyon ve internet reklamları ile tatilcilere fırsatlar sunan devremülk satıcıları bazen hiç umduğumuz gibi çıkmıyor. Bazı firmalar ise devremülk tatil çekilişleri ile tatilcilere devremülk satmak istiyor. 

Devremülk alınırken dikkat edilmesi gerekenler şöyle;

- Aksi resmi senetle kararlaştırılmadılça devre mülk hakkının bağlı olduğu pay,devrelerin sayı ve süreleri esas alınarak eşit bir biçimde belirlenir.

- Devre mülk hakkı ancak mesken nitelikli kat mülkiyetine veya kat irtifakına çevrilmiş veyahut müstakil yapılarda kurulabilir.

- Bir yıl içindeki devrelerin tamamı tapu sicilinde gösterilmelidir.

Devre mülk hakkının yılın belirli dönemlerine ayrılması ve 15 günden daha az süreli olmamalıdır.

- Üzerinde devre mülk hakkı kurulacak yapı veya bağımsız bölümlerin ortak malikler arasında dönem süresi devir ve teslimi ile istifade şekil ve usulleri, yöneticilerin seçimi ile hak ve sorumlulukları büyük onarım için ayrılacak dönem, bakım masrafları gibi hususlar devre mülk sözleşmesinde belirlenir. Bu hususları içeren ve bütün hak sahiplerince imzalanan devre mülk sözleşmesi resmi senede eklenir ve tapu kütüğünün beyanlar hanesinde gösterilir.

- Devre mülk üzerinde bu hakla bağdaşan ayni haklar kurulabilir. Devre mülk hakkı devir edilebilir ve mirasçılara geçer.

- Sözleşmede aksi kararlaştırılmamışsa devre mülk hak sahibi bu hakkın kullanımını başkalarına bırakabilir.

- Ana taşınmaz mal ile bağımsız bölümlerin ve müstakil yapıların tapu kütüklerinin beyanlar hanesine bağımsız bölüm veya yapı üzerinde devre mülk hakkı kurulduğu işaret edilir. Düzenlenecek tapu senedinde de bu husus belirtilir.

- Üzerinde devre mülk kakkı kurulan yapı veya bağımsız bölümün ortak malikleri aksi sözleşmede kararlaştırılmamışsa, giderilmesini isteyemezler.

- Devre mülk hakkı sahiplerinin hak ve borçları yetki ve sorumluluklarının tespit ve uyuşmazlıkların çözümlenmesinde, bu konuda sözleşmede veya yönetim planında hüküm bulunmayan hallerde Türk medeni kanunu ve ilgili diğer kanun hükümleri uygulanır.

- Devre mülk hakkı sahibi bu hakkın kurulduğu taşınmazların eklenti ve ortak  yerlerinden hissesi oranında ve kendisine ait olan süre içinde kullanma hakkına sahiptir.

- Kat mülkiyetine çevrilmiş birden fazla bağımsız bölümlerden bazılarının üzerinde devre mülk hakkı kurulması aksi yönetim planında kararlaştırılmamışsa diğer bağımsız bölüm maliklerinin izinlerine bağlı değildir.

- Devre mülk hak sahipleri kendilerine ayrılan ve tapu sicilinde belirtilen dönem süresi sonunda kullandıkları bağımsız bölüm veya yapıyı sözleşme hükümleri gereğince boşaltmaya ve yeni hak ve dönem sahibine teslime mecburdur.

- Dönem süresi sonunda tahliye olmadığı takdirde yararlanacak olan dönem sahibinden birisi veya yöneticinin tapu kaydını ve sözleşmeyi talebine ekleyerek ibraz etmesi halinde mahallin en büyük mülki amirinin emri ile başkaca bir işlem ve tebligata gerek kalmadan derhal zabıtaca boşalttırılır. İdare ve yargı organlarına yapılacak başvuru bu boşaltma işlemini durdurmaz. Tarafların kanundan ve sözleşmeden doğan hakları saklıdır.

- Anlaşmazlıklar ana gayrimenkulun bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinde çözümlenir.

14 günde cayma hakkı bulunuyor

Devremülklerde sözleşme imzaladıktan sonra, gerekçe göstermeden ve ceza ödemeden 14 gün içinde vazgeçebilirsiniz. Cayma bildirimi, tapu tesciline konu sözleşmelerde noterlikler aracılığıyla, tapu tesciline konut olmayan sözleşmelerde ise yazılı olarak yapılır. Cayma bildiriminde imzalanan sözleşmeden cayma hakkının kullanıldığını belirten bir beyanda bulunulması yeterli. 

İnşaat devam ediyorsa teslime kadar sözleşmeden dönme hakkı 

Süresi içinde cayma hakkını kullanıyorsanız firma sizden hiçbir bedel talep edemez. Cayma hakkının kullanılmasından önce sunulan bedava tatil gibi hizmetlerle ilgili olarak sizden herhangi bir bedel talep edilmesi de kesinlikle yasak. İnşaası devam eden devremülklerde ise teslime kadar sözleşmeden dönme hakkınız var. Projenin değişmesi durumunda bildirimden bir ay içinde bedelsiz olarak vazgeçebilirsiniz. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Noter Vekalet Ücreti 2021 Vekaletname Tasdik Ücretleri

Güncel Nisan 2019 Kira Artış Oranı/Zammı

İstanbul’da kaç tane belediye var? Belediye başkanları kim?

Asgari ücretli konut kredisi alabilir mi?

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR