Devremülk nedir? Kiralık devremülk, devre mülk sözleşmesi nedir? Devremülk sistemi nasıl uygulanır? Hepsi ve daha fazlası bu yazımızda!
Devre mülk, hukukumuza 1980'li yılların ortasında girmiş dünyada çok sık kullanılan bir gayrimenkul edinme yöntemidir. Bu yöntemde aslında kiralama ve mülkiyet iç içe geçmiştir.
Bir gayrimenkul aslında size mülkiyet hakkı belli bir dönem kullanma amacıyla devredilmektedir. Devre mülkün esası budur.
Örneğin, turistik amaçlı olarak yapılan bir devre mülkte siz devre mülkün tapusunu satın almakta ancak o devre mülk süresi içerisinde yani size tahsis edilen sürede kullana bilmektesinizdir. Biliyorsunuz mülkiyet tam kullanmayı ve bütün haklardan faydalanmayı gerektirir.
Yine kiraladığınız bir yerde de kiraladığınız haklar kapsamında kiraladığınız yeri istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Ama devre mülk sisteminde mülkiyet hakkınız belli amaçta ve bellir bir mülkiyet hakkı tanımaktadır, size ancak tanına bu mülkiyet hakkı belli bir dönem orayı kullanabilme kiralıyabilme amacı ile verilmektedir.
Hem kira hukukunu hem mülkiyet hukukunu karıştıran karmaşık bir ilişki ve bir mülkiyet sistemedir. Ülkemizde çok yanlış kullanılmıştır, bu güne kadar ki uygulaması çok başarılı olamamıştır ancak temel de bakıldığında dünya ölçeğinde çok yoğun kullanılan düzgün kullanıldığında çokta başarılı olan bir sistemdir.
Günümüzde sıkça kullanılan devre mülk sistemi genellikle kaplıca ve ılıca gibi tatil tesislerinden tercih edilen bir haktır. Devre mülkün süresi en az 15 gündür. Daha fazla süre ile kullanılmak isteniyorsa bu süreler 15'in katları gibi olur.
Devre mülk kullanım süresi 10, 20, 30 yıl veya ömür boyu olabilir yada mirasçılara devredilebilir. Devre mülk hakkı, mesken nitelikli kat mülkiyetine veya kat irtifakına çevrilmiş olan yerlerde veya müstakil yapılarda kurulabilir.
İşyeri, arsa, ofis gibi taşınmazlarda devre mülk hakkı kurulamaz. Devre mülk hakları, herhangi bir evin satın alınmasından doğan haklar ile aynıdır.
Devre mülk satılabilir, kiralanabilir, hediye edilebilir ve miras olarak bırakılabilir. Kullanım tarihleri ise belirlenen tarihler arasında olabilir ve her yıl sadece belirlenen tarih aralığında kullanılabilir.
Devre mülk almayı düşünüyorsanız Devre mülk alırken dikkat edilmesi gerekenler yazımızı inceleyebilirsiniz.
Devre öülk ile devre tatil kavramını birbirinden ayıran bazı noktalar vardır.
Devre mülk 'mülkiyet hukukunun' devre tatil ise 'sözleşme hukukunun' parçasıdır.
Devre mülk anlaşmalarında tapu senedi kullanılır ve herhangi bir konutla aynı haklara sahipsinizdir. Devre tatilde ise herhangi bir gerekçe göstermeden 10 gün içinde cayma hakkına sahip olursunuz.
Devre mülk hakkı yılın belli dönemlerinde 15 günden az olmamak şartı ile kullanılır. Devre tatil ise en az 3 yıl için yapılan, yıl içinde 1 haftadan az olmayan bir dönem içinde kullanım hakkı içerir.
Devre mülk hakkı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda düzenlenir. Devre tatil şartları ise Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'nda belirlenmiştir.
Devre mülkte 1 yıl içindeki devreler tapuda gösterilir. Devre tatilde ise tapu kaydı yoktur.
Devre mülklerin aidatları devre tatil aidatlarına oranla daha düşüktür.
Devre mülk tapusuna sahip olan kişi, her yıl belirli dönemlerde kendisinin kullanımına izin verilen dairesini kullanmak istemezse bunu tesis yönetimine bildirerek aynı dönemler içinde başka bir kişiye kiralayabilir. O dönemler içinde devre mülk tapusuna sahip olan kişi kiraya verme yetkisine de sahiptir.
Ev satın alırken nelere dikkat etmeliyiz? detaylar için 'Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Devre mülk sistemi hukuken tanınan bir uygulamadır ve tapu tesis etme yöntemi ile geçerlilik kazandığından devre mülk tesisini yöneten şirket ve devre mülk almak isteyen alıcı arasında kurulacak hukuki ilişkiyi belirleyen sözleşmeye devre mülk sözleşmesi denir.
Sahibi olduğunuz devre mülkü satmak istiyorsanız öncelikle bilmelisiniz ki satın aldığınız firmaya satabilirsiniz. Satın aldığınız firmaya satmak istemiyorsanız devre mülkünüz için başka bir alıcı da bulabilirsiniz.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde