Deprem sonucunda yıkılan binaların yapı malzemelerinin yetersizliği ve temelinin sağlam olmadığı söylenir. İşte depreme dayanıklı evlerin özellikleri...
Dünyanın farklı yerlerinde meydana gelen büyük depremler yapı sorununun dünya çapında gündeme oturmasını sağladı. Deprem sonucunda yıkılan binaların genellikle yapı malzemelerinin yetersizliğinin neden olduğu belirtiliyor. Peki, depreme dayanıklı evlerin özellikleri nelerdir?
Depremlerin etki alanları birbirinden oldukça farklıdır. Kimi depremler yıkıma sebep olurken, kimilerinin derinliğinden dolayı deprem olduğunu hissetmeyiz bile. Temeli ve yapı malzemeleri sağlam bir evde oturmak depreme dayanıklılık açısında önemlidir. Binanın temeli dışında depremin süresi de oluşabilecek hasarı etkileyen faktörlerden biridir. Herhangi bir binanın deprem yönetmeliğine aykırı inşa edilmesi durumu, deprem sonucunda yaşanabilecek hasarın en büyük nedenidir.
Yapıların depreme dayanıklı olup olmadığını anlamak için hasar raporu incelemek gerekir. Bunun yanı sıra, binanın tüm özelliklerini ortaya koyan depreme karşı dayanıklılık raporu alınması gerekir. Dayanıklılık raporu alırken öncelikle binanın beton kalitesi, içindeki çelik oranı ve kolonların konumu göz önünde bulundurulmalıdır. Sonra yapının proje detaylar titizlikle incelenmelidir.
Su yalıtımı olmayan binalar, 10 yılı geçmeden taşıma kapasitesini kaybeder. Bu durumda o bina risk grubunda bulunur. Deprem riskini en aza indirmek için su yalıtımı özelliğinin yapılarda öncelikli olması gerekir. Binaların projeye uygun olarak inşa edilmesi ve kullanılan malzemelerin kaliteli olması gerekir. Bunu için proje ve yapım aşamasında bina mutlaka denetlenmelidir.
Japonya'da binaların temelinde Sismik İzolasyon Yapı Sistemi bulunuyor. Türkiye'de kullanılan radye sisteme göre çok daha sağlam ve kaliteli olan sistem, depreme karşı binaları korunaklı hale getiriyor. Türkiye'de yavaş yavaş bazı bölgelerde uygulanmaya başlanan sistem ile özellikle yüksek standartlı binalar depreme karşı korunaklı bir hal alacak.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde