Hükümetin, Zorunlu Deprem Sigortası'na katılımı yüzde 100'lere çıkarma planı doğrultusunda, primlerin elektrik faturasına yansıtılarak zorunlu olarak tahsilatına gidilmesi yönünde çalışmaların başladığı öğrenildi
Hükümet Zorunlu Deprem Sigortası'na katılım oranına yönelik yeni çalışma planını oluşturmaya başladı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 2000 yılı ile 2017 arasında sürekli ve düzenli biçimde Zorunlu Deprem Sigortası işlemlerini yapan kişilerin toplama oranının yüzde 2'ler seviyesinde bulunduğunu belirterek, yeni çalışma ile bu oranı yüzde 100 seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 200-2107 yılları arasında zorunlu ve sürekli deprem sigortası yaptırma oranının çok düşük olduğunu vuguralayarak: "Hazine olarak çalışmalarımıza başlıyoruz. Bu düşük oranı artıracağız. Çalışmalar sonunda Zorunlu Deprem Sigortası oranını yüzde 100'lere çıkarmayı amaçlıyoruz." dedi. Çalışmalar kapsamında düzenli abonelikleri olan tüm bina ve birimlerde sigorta yapma çağrısı yapacaklarını ve mevcut poliçesini yenilemek istemeyenlere ise uyarılarda bulunacaklarını dile getiren Şimşek: "Poliçesini yenilemeye yanaşmayanlara uyarıda bulunacağız. Bu uyarıya yanıt vermeyenler ise otomatik olarak sigortalanacak ve prim tahsilatının yapılması için de mekanizma oluşturacağız..." dedi.
Hükümetin yeni Deprem Sigortası'nı yaygınlaştırma stratejisinde ise öncü rolü elektrik idarelerinin oynaması bekleniyor. İdareler deprem sigortasının takibinde önemli bir rol üstlenerek, elektrik bağlanırken yapılan deprem sigortası poliçesinin kısa sürede iptali ya da bir yıl sonra yenilenmemesi halinde 3 aylık periyotta 'yenilenmesi' yönünde hatırlatmalarda bulunacak. Şayet aboneler yapılan uyarılara yanaşmazsa, poliçelerin otomatik olarak yenileneceği ve primlerin tahsilatı için de elektrik faturaları kullanılacak. Böylece vatandaşlar, her elektrik faturası döneminde zorunlu deprem sigortası primlerini de ödeyecek. Bu sayede Hükümet, poliçenin iptalinin de önüne geçmeyi planlarken, deprem sigortasının zorunlu biçimde yapılmasına da olanak tanımış olacak.
Hükümetin bu işlem için ülke genelinde faaliyet gösteren 21 elektrik dağıtım şirketi ile birlikte çalışmalara yakın dönemde başlaması bekleniyor. Sistemin sağlıklı işleyebilmesi adına bu şirketlere deprem sigortası yapma yetkisinin dahi verilmesi gündeme gelirken, sigorta acentelerinin de mağdur olmasını engelleyecek bir mekanizmanın oluşturulmasına çalışılacak.
Konuyu Hürriyet Gazetesi'ndeki köşesine taşıyan Noyan Doğan da, konut sigortası primlerinin sürekli hale getirilmesi için elektrik hizmetlerinden yararlanılacağını yazdı. Halen Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından sürdürülmekte olan "zorunlu deprem sigortası"nın yeni su ve elktrik abonelikleri ve tapu işlemlerinde, aynı zamanda da bankalardan kredi ile konut alırken zorunlu tutulduğunu hatırlatan Doğan, siğorta poliçesi olmayana elektrik ve su bağlanmadığını yazdı. Doğan, bu bağlantıları yapılan vatandaşların da takiben poliçeyi iptal ettiğini ya da bir sene sonra poliçe yenilemeye yanaşmadığına da yazısında yer verdi.
Türkiye'deki konutların deprem sigortalılık oranlarına ilişkin veriler ise iç açıcı değil. 1999 Marmara Depremi'nin ardından uygulamaya alınan ve 2000 yılında Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun kuruluşu ile yaygınlaşan zorunlu deprem sigortası, 17 yıllık zaman dilimine karşın halen yeterli sonuçlara ulaşamadı. Yayınlanan verilere göre Türkiye genelinde sigortalanabilir 17 milyon 600 bin konuttan yalnızca 8 milyon 100 bin aded Zorunlu Deprem Sigortası'na sahip. Bu ise toplam konut sayısı içinde Zorunlu Deprem Sigortası'na sahip konut oranının yüzde 46'lar düzeyinde olduğunu gösteriyor.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde