Yeni Afet Sigortaları Kanunu ile 'zorunlu deprem sigortası' yaptırmayanlar 18 Ağustos'tan sonra elektrik ve su aboneliğini başlatamayacak
14 Ağustos 2012 / emlakwebtv
Zorunlu deprem sigortasında son gün yaklaşırken, Türkiye'deki 16 milyon konutun sadece 4 milyonu afet sigortası yaptırdı. 18 Ağustos’a kadar zorunlu deprem sigortası yaptırmayan binalara ise elektrik ve su verilmeyecek. 18 Mayıs’ta yürürlüğe giren 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu’na göre artık abonelik işlemlerinde zorunlu deprem sigortası aranacak.
Abonelik esnasında istenilen evrakların içinde zorunlu deprem sigortası poliçesi de bulunacak. Zorunlu deprem sigortasının kapsamına giren binalarla ilgili yaptırılan abonelik işlemlerinde, zorunlu deprem sigortasının varlığı kontrol edilecek. Mevzuata ve projeye aykırı olarak inşa edilen binalar sigortalanmayacak.
Taşıyıcı sistemi olumsuz yönde etkileyecek şekilde tadil edildiği veya zayıflatıldığı tespit edilen binalar da kapsam dışında tutulacak. Kamu binaları, köy evleri ve mezralardaki yapılar da zorunlu deprem sigortası kapsamı dışında tutuldu.
Batı bölgeleri, sigortalı konut sayısında deprem riskinin en fazla olduğu doğuyu ikiye katladı. 17 Ağustos 1999 depreminde binlerce canını kaybeden Marmara’da sigortalı konut sayısı yüzde 31 olurken, geçmişte büyük depremler yaşayan Doğu Anadolu’da ise bu oran sadece yüzde 16’da kaldı. 17 Ağustos 1999’da yaşanan Marmara depreminden sonra uygulamaya konulan Zorunlu Deprem Sigortası, yüzde 98’i deprem riski taşıyan ülkemizde yeterli ilgiyi görmedi. 16 milyon 373 bin konutun bulunduğu Türkiye’de Zorunlu Deprem Sigortası yaptırılan konut sayısı yalnızca 3 milyon 944 binde kaldı.
DASK’ın sigortalı konut sonuçlarına göre deprem riskinin en fazla olduğu Doğu Anadolu Bölgesi’nde sigortalılık oranı yüzde 17 oldu. Doğu’daki 732 bin konutun 124 bini zorunlu deprem sigortası yaptırdığı ortaya çıktı.
Bu oran 1999 depreminin acısını yaşayan Marmara’da yüzde 31 olarak gerçekleşti. Marmara’da bulunan 5 milyon 550 bin konuttan 1 milyon 733 bini sigorta kapsamına alındı.
13 yılda değişen bir şey yok
Marmara’yı yüzde 18’lik sigortalı konut oranıyla İç Anadolu Bölgesi izledi. 17 Ağustos depremini yaşayan Marmara Bölgesi, bu acının üzerinden geçen 13 yıla rağmen, sigortalı konut sayısında bekleneni veremedi. Bölgedeki 5 milyon 550 bin konuttan ancak 1 milyon 773 binine sigorta yaptırıldı.
İstanbul’da 1 milyon 130 bin konutta zorunlu deprem sigortası yaptırıldı. İstanbul’u 151 bin konutla Bursa, 108 bin konutla da Kocaeli izledi. Marmara depreminde birçok insanın hayatını kaybettiği Sakarya’da ise 172 bin konuttan sadece 59 bini sigortalı oldu. Doğu Anadolu Bölgesi’nde ise en yüksek sigorta oranına yüzde 30’luk oranla 1992 depremini yaşayan Erzincan’da ulaşıldı. Geçtiğimiz yıl depremle sarsılan Van, Doğu Anadolu’da geçmişte birçok deprem felaketi yaşayan Erzincan ve Bingöl’ün ardından en çok sigorta yaptıran üçüncü il oldu. Türkiye’de binalarda kat sayısı arttıkça zorunlu deprem sigortası yaptırma oranı da düştü. 1-4 katlı binalarda 1 milyon 963 bin konut sigorta yaptırırken, 5-7 katlı binalarda bu oran 1 milyon 280 bine 8 kat ve üzeri konutlarda ise 700 bine düştü.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde