Uzmanların öncü deprem uyarısı yaptığı Malatya çok daha ciddi depremlerle sarsılmaya devam ediyor. Arguvan ilçesi 4.5 şiddetindeki sarsıntı ile korkulu anlar yaşadı
21 Mart'dan bugüne (15 Nisan 2019) tarihine dek küçük sarsıntılar yaşamaya devam eden Malatya'nın iki ilçesi, giderek büyüyen şiddetle sarsıntılara tanıklık etmeye devam ediyor. Son olarak 4.5 büyüklüğünde sarsıntılara tanıklık eden Arguvan'da vatandaşlar korkulu anlar yaşadı. Bugün saat 07.41 sularında ve merkez üssü Arguvan olan sarsıntı AFAD verilerine göre yerin 4.7 kilometre altında meydana geldi.
Malatya'nın Hekimhan ve Arguvan ilçelerinde hissedilen ve büyüklükleri 3.0 ila 4.5 arasında farklılaşan sarsıntılar bölgede küçük çaplı hasarlara yol açtı. 250 farklı binada büyüklü küçüklü hasarlara sebebiyet veren sarsıntıları değerlendiren uzmanlar da, öncü deprem uyarısında bulundu.
İnönü Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Görevlisi Prof. Dr Mehmet Önal, sarsıntıların Ovacık-Malatya Fay Hattı üzerinde gerçekleştiğini belirterek, aktivitenin Arguvan kuzeyinden gönüyeni doğru dönüş yerinde yaşandığına dikkat çekti. Sarsıntıların kısmi depremler gibi gözükmediğini söyleyen Önal:
"Daha büyük deprem için tedbirli olmalıyız. Kaç büyüklüğünde yaşanır? Bunu kestirmek zor. Bu tip depremlerin ardından 1 puan yüksek artçılar yaşanabiliyor." dedi.
Sabah saatlerinde Denizli Acıpayam merkezli sarsıntı korku dolu anlara sebep oldu. Sabah saat 09.34'te meydana gelen ve İzmir ve Muğla'da da hissedilen depremin büyüklüğü ise Kandilli tarafından 5.7 olarak açıklandı.
Yerin 5 kilometre altında meydana gelen depremin şiddeti AFAD tarafından 5.5 olarak duyurulmuştu. Daha önce şiddeti 5.6 olarak duyuran Kandilli ve Deprem Araştırma Enstitüsü de 5.7'ye revize etti. Büyük depremin ardından arka arkaya 4.5 ve 4.8 ölçüsünde artçı sarsıntılar yaşandı. Denizli'nin kim köylerinde yıkıma sebep olan sarsıntı da can kaybı yaşanmadı.
Bursa'nın Karacabey ilçesi açıklarında meydana gelen deprem İstanbul, Çanakkale ve Balıkesir'de de hissedildi. Depremin büyüklüğü Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı tarafından 4.0, Kandilli tarafından ise 4.2 olarak duyuruldu. Kandilli depremi, Bursa'nın Bayramdere beldesi açıklarında ve yerin 11 kilometre altında olarak açıklandı.
Marmara'da arka arkaya yaşanan depremler "Büyük Marmara Depremi yakın mı?" sorusunu bir kez daha gündeme taşıdı. Mudanya'da 2.0 ve 3.2'lik sarsıntıların ardından Çanakkale'de yaşanan 5.0 şiddetindeki sarsıntıyı değerlendiren Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er: "Bu deprem öncü değil, uyarıcı..." yorumunda bulundu.
Kent Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Er, büyük paniğe sebep olan depremin yüzeye yakınlığı sebebiyle büyük bir etki alanı oluşturduğunu vurgulayarak: "Çanakkale Ayvacık depremi öncü değil, uyarıcıdır. Depremin Bursa'ya herhangi bir etkisi olmaz. Ancak kendini hatırlatması açısından uyarı niteliklidir." ifadelerini kullandı.
Açıklamasında Bursa'nın ciddi bir fay tehlikesi barındırdığına dikkat çeken Er: "Bursa'nın içinden aktif olarak üç fay, toplamda on fay segmenti geçiyor. Bu faylar aktif. Bu kadar aktif fay hattı üzerinde bulanan başka bir şehir de yok. Tehlike yaklaşıyor ve ciddiye alınmıyor." şeklinde konuştu.
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, dün gece Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde meydana gelen depreme ilişkin açıklamada bulundu. Richter ölçeğine göre 5.0 büyüklüğündeki deprem açıklamasında şiddetin VI olarak ölçümlendiği duyuruldu.
AFAD açıklamasında 20.02.2019 tarihinde Ayvacık'ta meydana gelen Mw 5.0 büyüklüğündeki depremden sonraki AFAD-RED Programı tarafından üretilen tahmini şiddet haritasının Maksimum Şiddet: VI olarak hesaplandığı belirtildi. Deprem bilimleri literatüründe VI şiddetinde bir deprem "hafif hasarlarla" sonuçlanan deprem olarak genelleniyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Marmara Depremi konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Osmangazi Köprüsü'nün bulunduğu bölgeden İmralı Adası'na kadar uzanan bölgedeki fay hattının deprem olasılığının tarihsel çerç evede yüzde 90'ı geçtiğini söyleyen Yaltırak bir çok deprem uzmanının da bilgilerini güncellemediğini söyledi.
Prof. Yaldırak İmralı Adası'nın kuzeyine uzanan fay hattında 2019 yılı ve sonrası için deprem olasılığının tarihsel bazda yüzde 90'ı geçtiği üzerinde de durarak: "Adalar fay hattının 10 kilometre güneyindeki bu hat 110 kilometre. Bugün kırılırsa 7.6 deprem üretecek." ifadelerini kullandı. Bölgedeki diğer fayların 7.2 ve 7.4 gibi depremler üreteceğini ve her biri kırılma eşiğinde çok sayıda fay bulunduğunu belirten Yaltırak: "Bu faylar Son 1.500 yılda genellikle doğudan batıya kırılmışlar." dedi.
Yaz aylarında Antalyalılara korkulu anlar yaşatan Kumluca depremi tekrarlandı. Merkez üssü Kumluca olarak açıklanan depremin büyüklüğü ise 4.1 olarak duyuruldu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı-AFAD'dan alınan bilgiye göre saat 11.30 sularında meydana gelen deprem Antalya genelinde ve çevre şehirlerde hissedildi. Depremin yerin yaklaşık 31.28 kilometre derinlikte meydana geldiği açıklandı.
Yalova ili Çınarcık ilçesi merkezli yeni bir deprem daha meydana geldi. Bugün (20.12.2018) saat 09.30 sularında meydana gelen deprem İstanbul'da da hissedildi.. İlk belirlemelere göre depremin şiddeti 4.5 olarak duyuruldu. AFAD merkez üssü Çınarcık olan depremin İstanbul'da hissedildiğini duyurdu.
AFAR'dan yapılan ilk açıklamalara göre deprem yerin 7 kilometre derinliğinde meydana geldi. Sarsıntı Bursa'dan da yoğun biçimde hissedildi.
Büyük Marmara Depremi ile ilgili önemli bir uyarı da Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Erdal Şafak'tan geldi. Şafak, depremin olasılıkla 30 yıl içinde ve yüzde 60 ihtimalle 7'nin üstünde gerçekleşeceğini belirterek: "Teorik olarak İstanbul'da gerçekleşecek." ifadelerini kullandı.
İstanbul genelinde kurulan acil müdahale sistemi ile 24 saat ölçüm yapan yaklaşık 900 istasyonun bulunduğunu ve dolayısıyla her 10 dakikada bir deprem haritasının çıkarılabileceğini de vurgulayan Erdal Şafak: "Her 10 dakikada bir deprem haritası çıkarabiliyoruz. Bu haritalar acil müdahale gerektiren durumlarda önem taşıyor." ifadelerini kullandı. Şafak depremi önceden belirleyen bir erken uyarı sistemi kurduklarını da vurgulayarak: "5-6 saniye önce haber verebiliyor ve ışık hızıyla en yakın istasyona bildiriliyor. Otomatik bilgisayar sistemiyle gazın hemen kapanmasını sağlayacak zamanımız var." dedi.
Geçtiğimiz hafta Çınarcık'ta yaşanan 4.1'lik sarsıntının ardından Büyük Marmara Depremi'ne ilişkin endişeler yeniden gün yüzüne çıktı. Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan yapılan bir açıklama ise endişeli bekleyişin daha da derinleşmesine yol açtı. Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı ve Yüksek Jeoloji Mühendisi Engin Er, yaşanacak olası bir büyük depremin İtalya'dan dahi hissedileceğini söyledi.
Engin Er, 30 Kasım tarihinde yaşanan 4.1 ölçeğindeki Yalova-Çınarcık Depremi'nin münferit bir deprem olduğunu buna karşın bölgedeki faylar üzerinde rahatlamaya neden olmadığını vurgulayarak: "Deprem bölgesindeki gerilim başka bir bölgeye taşındı. Bu taşınma yeni bölgedeki gerilimi artırdı. 4.1 depremi herhangi bir depremin öncüsü ya da artçısı değil. Bu depremi uyarı niteliğinde düşünmemiz gerekiyor." dedi.
Yapılan çalışmalarda büyük depremlerin 150 yıllık periyotlarda tekrarlandığının anlaşıldığını, bu hesaba göre de Bursa'daki büyük depremin her an gerçekleşebilirlik taşıdığını söyleyen Er: "4.1'lik deprem göz önüne alınırsa idarecilek uyanık olmalı." dedi. Er, 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek yönetmeliğıin bilimsel verilere uygun olmadığını da hatırlatarak: "Yalnızca ABD'nin bazı eyaletlerinde kabul edilen, Avrupa'Da kabul görmeyen deprem yönetmeliği ülkemize geliyor. Bu yönetmelik problemleri daha da artıracaktır." şeklinde konuştu.
Yalova Çınarcık merkezli sarsıntı, İstanbul'a beklenen Marmara Depremi'ni hatırlattı. Kısa sürede gündemin ilk maddesi haleni gelen Çınarcık Depremi çok sayıda vatandaşın korku dolu anlar yaşamasına yol açtı. Depremin Prof. Dr. Ercan'ın uyarısından yalnızca bir kaç saat sonra gerçekleşmesi ise ilgi çekici bir tesadüf olarak tarihe geçti. Depremin şiddetini AFAD 4.1, Kandilli ise 4.3 olarak açıkladı.
Bugün sabah saatlerinde Yalova'nın Çınarcık ilçesinde ana merkez olarak gerçekleşen 4.1 büyüklüğündeki deprem, İstanbul'da da yoğun biçimde hissedildi. Kısa sürede sosyal medyanın ve ülke gündeminin ilk maddesi haline gelen deprem, Türkiye'nin en önemli deprem araştırmaclarından Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın vatandaşları ve yönetim mercilerini depreme karşı uyarısından çok kısa bir süre sonra gerçekleşti.
Kısa süre önce Türkiye'nin ve İstanbul'un deprem tehdidi üzerinde değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Ercan, depremin yıkım gücünün yapılaşma niteliği ve depreme yakınlıkla doğrudan ilişkili olacağını hatırlatarak: "Yapı niteliği analizinden Anadolu Yakası yüzde 35, Avrupa yakası ise yüzde 65 oranında etkilenecek." demişti. Prof Ercan, deprem tarihi olarak da 2033 yılı ve sonrasını göstermiş ve en olası yılları da 2040 ile 2050 arası şeklinde nitelendirerek: "2033 yılına kadar deprem olacağını düşünmüyorum." ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Ercan, depremin öncelikli olarak Küçükçekmece, Silivri ve Marmara Ereğlisi gibi yerlerde etkili olacağını ve bu bölgelerde 15-20 bin kişinin yaşamını yitireceğinin tahmin edildiğini vurguladığı açıklamasında: " İstanbul'da ise 1 milyon 750 bin kişiyi kaybedebiliriz." şeklinde konuştu.
İstanbul'da tarihi yarımadanın da depremden önemli biçimde etkileneceğini ve Ayasofya Müzesi'nden Süleymaniye Camii'ne kadar güçlü bir etkilenim bölgesinin var olduğunu da belirten Prof. Dr. Ercan: "Küçükçekmece'de 6.4 ile 6.7 arasında orta büyüklükte, Marmara Ereğlisi ile Silivri arasında ise 7 ila 7.3 arasında deprem gerçekleşecek." şeklinde konuştu.
Akdeniz'de yaz aylarında yaşanan 5.2 büyüklüğündeki deprem Antalya'da korkulu dakikaların yaşanmasına sebep olmuştu. Kumluca'da güçlü biçimde hissedilen deprem Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı-AFAD verilerine göre 5.2, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre 5.3 şiddetinde gerçekleşti.
Yayınlanan verilere göre Kumluca'da güçlü biçimde hissedilen deprem Akdeniz açıklarında ve Kumluca'ya 65.45 kilometre mesafede meydana geldi. 40.19 kilometre derinlikte ve saat 09.21 sularında yaşanan sarsıntının Antalya'nın tüm ilçelerinin yanı sıra Burdur ve Isparta'da da hissedildiği görüldü.
Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Antalya Afet ve Acil Durum Bölge Müdürü Fevzi Timur, Kumlucu ilçesi açıklarından meypdana gelen deprem sebebiyle herhangi bir olumsuzluğun hissedilmediğini söyledi. Konuyla ilgili olarak kaymakamlık ve güvenlik birimleriyle görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyleyen Timur: "Denizde gerçekleştiği için karada pek hissedilmedi..." ifadelerini kullandı.
Marmara Depremi ile ilgili tüm sorularınız için 5 Soruda Marmara Depremi konulu haberimizi inceleyebilirsiniz
Diğer taraftan Antalya dün de büyük bir sarsıntı yaşamıştı. Döşemealti ilçesinde yoğun biçimde hissedilen sarsıntının şiddeti ise 4.8 olarak hesaplanmıştı. Bu deprem de Antalya'nın bütününde, Burdur ve Isparta'nın da bazı ilçelerinde hissedilmişti.
1999 İzmit Depremi'nin ardından Türkiye genelinde, farlı nokta ve şiddetlerde meydana gelen deprem sayılarında önemli artışlar kaydedildi. Online sigorta satış platformu Koalay tarafından gerçekleştirilen deprem analizine göre, bu tarihten itibaren, "deprem sayısı bazında" en yüksek düzeye 2017 yılında ulaştı. Çalışma, yalnızca geçen yıl 34 bin 9 deprem yaşandığını gösterirken, bu rakam 2018 yılının ilk 3 ayında da 6 bine yakın olarak saptandı.
2018 DASK Fiyatları için DASK 2018 Fiyatları konulu haberimizi inceleyebilirsiniz
Tüm Türkiye'yi sarsan 1999 Depremi'nin ardından ülke genelinde yaşanan sarsıntı yoğunluğu düzenli biçimde artamay devam ediyor. 1999 yılında ülke genelinde toplam 8 bin 699 adet deprem tespit eden Boğaziçi Kandilli Rasathanesi verilerine göre bu yoğunluğun zirveye ulaştığı yıl ise 2017 oldu. 2017 yılında bu rakam 34 bin 9 adede yükseldi ve son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. Diğer taraftan bu yoğunluk 2018 yılının ilk 3 ayında da sürde ve toplam 6 bin deprem tespit edildi.
Koalay.com tarafından derlenen bir diğer önemli bilgi ise deprem sigortasına sahip konut sayısının halen istenen düzeye ulaşamaması oldu. Veriler zorunlu deprem sigortası kapsamına giren toplam 17 milyon 661 bin 690 konuttan yalnızca 9 milyon 260 bin 510 konuttan yüzde 52.5'ünün DAST poliçesine sahip olmadığını gösterdi. Bu rakam ise toplam 9 milyon 260 bin konuta denk düşüyor. Konuyla ilgili olarak uzmanlar vatandaşları deprem sigortası yapmaları hususunda uyarırken, yıllık poliçe tutarının ise 100 TL gibi cüz'zi bir düzeye denk düştüğüne işaret ediyor.
Beklenen Büyük Marmara Depremi'nden en yüksek düzeyde etkilenmesi beklenen İstanbul'da ise DASK korumasına sahip olmayan çok sayıda konut bulunuyor. 7.2'lik bir depremin tehdit ettiği İstanbul'da sigortasız konut sayısı 1 milyon 576 bin 452 adet olarak ölçülürken, tehdit altındaki bir diğer kent Bursa'da da sigortasız konut oranı yüzde 50'nin üzerine ulaşmış durumda. Kocaeli kendinde ise bu oran yüzde 41.2, Bilecik'te ise yüzde 55 olarak hesaplanıyor.
Birinci derecede tehdit altında bulunan diğer yerlerde de DASK açığı korkutucu boyutlara ulaşmış durumda. Yapılan analizler Marmara Bölgesi'nde yer alan konutların yüzde 42.4'ünün deprem sigortasına sahip olmadığını gösterirken bu oran Ege Bölgesi'nde yüzde 53.9, Karadeniz Bölgesi'nde ise yüzde 60.3 düzeyine ulaşmış durumda. Sigortalılık oranı en yüksek şehir ise yüzde 91.40 ile Düzce olurken, Şırnak yüzde 8 ile deprem korumasının en az sağlandığı şehir olarak dikkat çekti. Marmara Bölgesi'nde deprem sigortası bulunmayan konut adedi 2 milyon 552 bin 633 adet olurken, bu rakam ege Bölgesi'nde 1 milyon 409 bin 714 adet olarak saptandı.. Karadeniz bölgesinde ise sigortasız konut sayısı 1 milyon 21 bin adet olarak gösteriliyor.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde