Depozito nasıl geri alınır?

Gayrimenkul kiralamalarında ev sahipleri genellikle kendilerini güvence altına almak adına kira tutarında depozito bedeli talep eder. Peki, depozito nasıl geri alınır? İşte yanıtı...


Ev sahiplerinin kiracılarından talep ettiği depozito aslında kendilerini ve evlerine gelebilecek herhangi bir zarar için alınan teminattır. Kiracının evi boşaltması durumunda evin durumuna bağlı olarak depozitonun tamamı ya da bir kısmı kiracıya geri ödenir. Bazı durumlarda ise depozitonun hiç ödenmemesi söz konusu olur. Bu durum kiracının eve verdiği hasara göre değişebilir. Aynı zamanda ev sahipleri de depozitoyu geri verme konusunda zorluk çıkarabilir. 

Depozito miktarı nasıl belirlenir? 

Ev sahiplerinin kiracılardan talep ettiği depozito miktarı ilgili Borçlar Kanunu'nda bazı sınırlamalar yer alıyor. Buna göre ev sahibi depozito isterken belli bir miktar sınırlandırmasına tabi tutuluyor. Bazı durumlarda ise kiracılar ev sahibi ile anlaşarak daha düşük miktarda ya da taksitler halinde depozito ödemesi yapabiliyor. Aynı zamanda yasalarda belirtildiği üzere alınacak depozito en fazla üç kira bedeli olabiliyor. 

Depozito nasıl geri alınır? 

Kiracının depozitoyu geri alabilmesi için kira anlaşmasının sona ermesi ve evden çıkış yapması gerekiyor. Normal şartlarda eve herhangi bir hasarın verilmediği ve sözleşme şartlarının yerine getirildiği durumlarda, ev sahibi depozitoyu olduğu gibi kiracının hesabına geri yatırıyor. Kira sözleşmesinin feshedildiği tarihten itibaren 3 ay içinde ev sahibi, kiracıya sözleşme ile ilgili dava açtığını ya da icra veya iflas yolu ile takibe aldığını belirtmemişse, depozito tutarı kiracının isteği üzerinde hesabına banka tarafından yatırılıyor. 

Ev sahibiniz depozitoyu vermek istemezse

Ev sahibiniz eğer depozitoyu vermek istemezse ya da evin hasar durumunu abartarak depozitodan daha çok kesinti yapmak istemesi durumunda, kiracı ilk olarak ev sahibi aleyhine icra takibi açtırmalı ve depozitoyu ev sahibinden talep etmelidir. Bazı ev sahipleri ve kiracılar kendi aralarında anlaşarak depozito bedelinin kiradan düşülmesi gibi bir karar verebilir. Yasal olmayan bu işlem başta kiracı lehine gibi görünse bile ev sahibine dava açma hakkı doğacağı için kiracının aleyhine bir durum olabilir. 

Depozitosunu geri almak isteyen kiracı, öncelikle ev sahibine bu konuda başvurmalıdır. Herhangi bir sorun yaşanmaması adına yapılan başvurunun yazılı olması gerekmektedir. Bu sürecin hızlı ve sorunsuz olarak işlemesi için kiracı ile ev sahibinin ortak bir noktada buluşması büyük önem taşır. 
 


Yazar: emlakwebtv
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

Bağımsız Bölüm Nedir? İmar Barışı Bağımsız Bölüm Sayısı

Gayrimenkul Nedir?

Konut dokunulmazlığı nedir?

Uygulama İmar Planı Nedir?

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR