Türkiye’de uygulanan zorunlu sigortalardan biri olan DASK nedir, nasıl yapılır? Dask yaptırmak zorunlu mu? Dask fiyatları nedir? Zorunlu Deprem Sigortası ile ilgili tüm merak edilenler bu yazımızda!
DASK, Türkiye'de uygulanan zorunlu sigortaların başında gelen DASK, 1999 yılındaki büyük depremden sonra gündeme gelen Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından sunulan bir sigortadır.
Zorunlu Deprem Sigortası, konutlarda depremin neden olacağı maddi zararların tazmin edilmesini sağlamaya yönelik olarak oluşturulan bir sigorta sistemidir.
Zorunlu deprem sigortası genel anlamıyla, belediye sınırları içinde kalan meskenlere yönelik olarak geliştirilmiş bir sigorta sistemidir. 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu gereğince, aşağıda tanımlanmış binalar güvence altına alınır:
• Tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar.
• 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler.
• Bu binaların içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler.
• Doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler.
Zorunlu Deprem Sigortası ayrıca yukarıdaki koşullara uyan
• Kat irtifakı tesis edilmiş binalar,
• Tapuda henüz cins tashihi yapılmamış ve tapu kütüğünde vasfı "arsa vs." olarak görünen binalar,
• Tapu tahsisi henüz yapılmamış kooperatif evleri için de geçerlidir.
Zorunlu deprem sigortası, sistemi topraklarını yüzde 96’sı, nüfusunun 98’i aktif deprem bölgelerinde bulunan Türkiye tarafından geliştirilmiştir. Sistemi yönetme sorumluluğu ise Hazine Müsteşarlığı’na bağlı olarak 2000 yılında kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu’na (DASK) verilmiştir.
Zorunlu deprem sigortası poliçesi depremin ve deprem kaynaklı yer kayması, yangın, infilak ve tsunaminin neden olabileceği hasarlara karşı konutları güvence altına alır.
Zorunlu deprem sigortası, konutu depremde hasar gören ev sahiplerinin, ister oturulamaz durumda ister kısmî hasarlı olsun, zararını en hızlı şekilde tazmin ederek yaşamın normale dönmesine aracılık eder.
Afet Sigortaları Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte zorunlu deprem sigortasının kontrol edildiği noktaların sayısı artırıldı. Konut kredisi ve tapu işlemlerinin yanı sıra elektrik ve su abonelik işlemlerinde de zorunlu deprem sigortası aranmaya başladı.
Ev sahipleri, konutlarının zorunlu deprem sigortasını yaptırmaktan ve yenilemekten sorumludur. Zorunlu deprem sigortasının her yıl yenilenmesi gerekir.
Hukuki olarak zorunlu sigortalar arasında bulunan DASK'ın yaptırılmaması durumunda cezai yaptırımlara maruz kalınacağı gibi; DASK'ı yaptırmayan daireler için kiralama ve alım-satım işlemleri de yapılamaz.
DASK'ı yaptırmak için öncelikli olarak en yakın bankaya ya da bu poliçeyi düzenleyen sigorta acentasına gitmek gerekir. Tabi DASK yaptırmak için bazı belgeleri de temin etmek şart. İşte DASK yaptırmaya giderken yanınızda bulundurmanız gereken o belgeler;
- Sigortalının adı, adresi, telefonu, varsa cep telefonu
- Sigortalının vergi kimlik numarası ve T.C. kimlik numarası
- Sigortalanacak yerin açık adresi
- Tapu bilgileri (ada, pafta, parsel, sayfa no) (mesken tapusu - veya arsa tapusu)
- Binanın inşa yılı (1975 ve öncesi, 1976 - 1996 arası, 1997 - 1999 arası, 2000 ve sonrası)
- Binanın yapı tarzı (çelik / betonarme karkas, yığma kagir, diğer)
- Binanın toplam kat sayısı
- Binanın hasar durumu (hasarsız, hafif hasarlı, orta hasarlı)
- Meskenin brüt yüz ölçümü (m2)
- Meskenin kullanım şekli (mesken, ticarethane, büro, diğer)
DASK yaptırmak için ne kadarlık bir ücretin cebinizden çıkacağını merakta ediyorsanız, bu hesaplamayı nasıl yapacağınızı da anlatalım. Binanın bulunduğu bölge, binanın yapısal özellikleri için belirlenen değer binanın alanı çarpılır. Zorunlu Deprem Sigortası hesaplama işleminde ayrıca binanın kalitesi çelik betonarme karkas, yığma kagir yapılar ve diğer yapılar olmak üzere üç ayrı seçenek ve binanın inşa tarihi gibi bilgiler de kullanılır.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde