Danıştay net alan hesabını değiştirdi

Danıştay aldığı bir karar ile, net alan hesabını değiştirdi. Bundan böyle konutların net alan hesabı, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'ne göre yapılacak. Alınan kararla birlikte balkon gibi en az bir tarafı açık alanlar net alan hesabından çıkarıldı.

Danıştay, inşaat sektörü ile Maliye Bakanlığı arasında uzun süredir sorun yaratan 'net alan' tartışmasını sona erdirdi. Yürütmesini durdurduğu KDV Genel Uygulama Tebliği'nin 'net alan' hesabıyla ilgili kısmını 'esastan" iptal eden Danıştay kararı uyarınca, bundan böyle konutların net hesabında KDV Uygulama Tebliği  değil, Planlı Alanlar Tip İMar Yönetmeliği esas alınacak.

En az bir yönü açık alanlar net alana dahil edilemeyecek
Alınan kararın ilk önemli sonucu ise iptal edilen KDV Tebliği'nin yürürlüğe girdiği 5 Ocak 2014 tarihinden sonra teslime edilen ve edilecek olan konutların net alan hesabına ilişkin düzenleme oldu. Buna göre, en az bir cephesi açık olan, balkon, açık çıkma alanları, teraslar, çatı ve kat terasları, kat bahçeleri gibi alanl, 150 metrekarelik net alan hesabının içine alınamayacak. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kriteri kabul edildi
Danıştay kararından önce, net alan hesabının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından baz alınması istenen "Planlı Alanlar tip İmar Yönetmeliği'ne göre mi, yoksa Maliye Bakanlığı'nın KDV Genel UYgulama Tebliği Kapsamında mı belirleneceğine yönelik tartışmalar bulunuyordu. Alınan kararın bir diğer kazancı ise, sektörde oluşan tereddütlerin giderilmesi, KDV oranı ve KDV iadesi gibi problemlerde de netleşme sağlaması olacak. 

Sosyal alanlarda KDV iadesi de yeniden düzenlendi
Diğer taraftan Danıştay, KDV Genel Uygulama Tebiliği'nde yer alan bir diğer düzenlemeyi de yeniden biçimledi. Tebliğde yer alan, konutların ortak kullanımına ait sosyal ve kültürel ihtiyaçları karşılamaya yönelik alanlar gibi, konut yapımı için zorunlu kabul edilmeyen ödemelerde yüklenilen KDV'lere ilişkin yeni bir karar alan Danıştay, bu bölümlerde KDV iadesine hükmetti. Alınan karar ile birlikte, çocuk parkı, bahçe ve peyzaj alanları, kamelya ya da ekilmiş çim alanları, spor alanları veya havuz gibi alanların ortak kullanım alanlarından oluştuğu, bu doğrultuda da bu yerlere ilişkin harcamalar nedineyle yüklenilen KDV'nin iade edilmesi karara bağlandı. Danıştay böylece, tebliğin ilgili hükümlerinin aksi yöndeki uygulamasını da iptal etmiş oldu. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR