Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği tarafından hazırlanan Ocak ayı raporu, iç pazardaki daralmanın sürdüğüne işaret etti
Çimento sektörü iç pazardaki daralmayı ihracat artışıyla telafi etmeye çalışıyor. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği-TÇMB tarafından hazırlanan Çimento Sektörü 2019 Raporu'na göre mevsim normallerinin üstünde geçen sıcak kış aylarının da etkisiyle Ocak satışları beklenenin üzerinde gerçekleşti. Buna karşın son 5 aylık küçülmenin etkisiyle çimento iç satışlarındaki daralmanın sürdüğüne işaret eden raporda:
"Bölgesel bazda iç satış daralmasının en az olduğu bölge Güney Doğu Anadolu Bölgesi oldu" denildi.
Diğer taraftan çimento sektörünün iç pazarlarda yaşadığı kayıp ise ihracat ile dengelendi. Ocak ayında klinker ve çimento ihracatında yüzde 108 oranında artış yaşanırken değer bazında büyüme yüzde 89 olarak açıklandı. Sektörün Ocak ayı ihracat geliri ise 64 milyon Dolar oldu.
Yakın dönemde konut sektörü tarafından sert biçimde eleştirilen zam kararının altına imza atan çimento üreticileri kendini savundu. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, kamuoyunda çimentocuların yaptığı zamdan ötürü konut fiyatlarının yükseldiği şeklindeki tartışmanın yanlış olduğunu belirterek: "Bu yanlış bir söylem. Binaların cinsine göre inşaatın maliyeti içinde çimentonun payı yüzde 2 ila 4 arasında..." dedi.
Özdemir, Türkiye'nin dünyanın en ucuz çimentosunu kullandığını ve İstanbul'un toplam çimento üretiminin büyük bir kısmını kullandığını da hatırlatarak: "Bizler enflasyonla topyekün mücadelede büyük fedakarlık yaptık, yapmaya da devam edeceğiz." dedi. Çimentocuların iç piyasadaki daralmayı ihracatla kapatmaya çalışacağını ve Ocak ayı itibarıyla miktar olarak yüzde 100'ün üzerinde çimento ihracatı yapıldığını söyleyen Özdemir: "Şu anda sınır kapısındaki sıkıntıdan dolayı Suriye'ye ihracat yapamıyoruz. Talep var. Ama yapamıyoruz." ifadelerini kullandı.
İnşaat sektöründe çimento krizi büyüyor. Ocak ayındaki yüzde 40'lık zammın gösterilen tepkiler üzerine geri çekilmesine karşın yeni dönemde yüzde 50 zam kararı alan çimentoculara müteahhitlerden sert tepki geldi. İzmir Müteahhitler Federasyonu Başkanı Ziya Dağlıer kararı Rekabet Kurulu'na taşıyacaklarını söyledi.
Son dönemlerde faizlerin yükselmesi, döviz hareketleri ve inşaat maliyetlerindeki artışa paralel olarak inşaat sektörünün iyiden iyiye tıkandığını söyleyen Dağlıer, "Böylesine zor bir dönemde çimento firmalarının yüzde 50 zam yapılmasının kabul edilebilir bir tarafı yoktur." dedi. Dağlıer çimento şirketlerinin inşaat firmalarını daha da çıkmasa soktuğunu ve zamları Rekabet Kurulu'na taşıyacaklarını belirterek:
"Bu zammın hemen geri çekilmesi gerek. Maliyetlerimiz çok artmış ve konut fiyatları artmamışken bu zammı kabul edemeyiz. Tepkimizi ortaya koyacağız. Buna sessiz kalamayız." ifadelerini kullandı.
İzmir Müteahhitler Derneği Başkanı İslam Yıldırım da çimentoya yapılan zammın hiç bir gerekçesinin olmadığını ve yapılan zammı kınadıklarını belirterek: "Çıksınlar ve yüzde 50 zammın nedenini açıklasınlar. Biz de kabul edelim. Yerli hammadde ile üretilen ve döviz artışından çok az etkilenen çimentonun üreticilerinin yüzde 50 zammı fırsatçılıktır." şeklinde konuştu
Çimentoya zam tartışması geçen ay ülke gündemine oturmuş ama çimento fiyatlarında yaşanması beklenen fiyat artışları sektörün öncü kuruluşu Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği tarafından reddedilmişti. Medyada yer alan yüzde 40 oranında zam haberlerini yalanlayan TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir: "Artan maliyetlere rağmen yüzde 40 zam yok..." dedi.
Başkan Nihat Özdemir, son günlerde medyada yer alan yüzde 40'lık zam oranının gerçekleri yansıtmadığını ve 2018 yılının başından bu yana artan girdi maliyetlerinin sektörü olumsuz etkilediğini de vurgulayarak:
“Elektrik maliyeti ise yine son iki yılda yüzde 76 yükseldi. Aynı dönemde kömür maliyetindeki artış oranı yüzde 182, petrokok maliyetlerindeki artış ise yüzde 170 oldu. Genel olarak da 2016 yılının başından Kasım 2018’in sonuna kadar olan sürede üretici fiyat endeksi yüzde 73 arttı" dedi
Bu maliyet artışlarına rağmen 2019 yılında yapılması planlanan fiyat düzenlemelerinin gündeme geldiği üzerinde de duran Başkan Özdemir: "Bu şartlarda maliyet artışlarına rağmen Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı kapsamında sektör olarak yüzde 40 zam yapmayacağız.” dedi. ifadelerini kullandı.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde