Çimento sektörü, yılın ilk dört ayında güçlü bir ihracat performansı sergiledi. Dışarıya yönelik olumlu tabloya rağmen üretim, iç satış ve ihracat kalemlerinde düşüş kaydedildi.
Türkiye çimento sektörü, 2017 yılının ilk dört ayında iç satışlardaki düşüşü ihracattaki artışla telafi etti. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği-TÇMB tarafından açıklanan yılın ilk 4 aylık dönemine ilişkin verilerde, iç satışlardaki kayba karşın, ihracatın umut vermekte olduğuna dikkat çekildi. TÇMB rakamlarına göre, 2017 Ocak-Nisan döneminde üretimi gerçekleştirilmiş olan çimentonun yüzde 12.6'sı ihraç edildi. İç satışlarda kaydedilen yüzde 5.3 seviyesindeki kayba yüzde 5.9 oranındaki üretim ve yüzde 0.3 oranındaki ihracat eşlik etti. İç satışlardaki kaybın derinleşmesini Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri'nin pozitif katkısı engelledi. Bu bölgelerde özellikle terör olayları sonrasında gerçekleştirilen kapsamle kentsel dönüşüm ve kentsel yenileme faaliyetlerinin önemli bir rol oynamış olduğu tahmin ediliyor.
Çimento sektöründe yüzde 6'ya yakın iç satış kaybı
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği, 2017 yılının Ocak-Nisan dönemine ilişkin satış verilerini kamuoyu ile paylaştı. Açıklanan verilerde yılın ilk dört ayında çimento üretiminin geçen yılın aynı dönemine kıyasla düşüş yaşadığı belirtildi. Bu düşüşün yüzde 5.9 oranında gerçekleştiğinin altının çizildiği açıklamada, söz konusu üretimin yüzde 12.6'lık kısmının ise ihracata konu olduğuna dikkat çekildi.
İhracatta ve iç satışlarda düşüş
TÇMB tarafından yayınlanan rakamlarda 2017 yılının ilk 4 ayında iç satışların yüzde 5.3 ve ihracatın ise yüzde 0.3 oranında gerileme kaydettiği görüldü. Tüm bu negatif yönlü rakamlara karşın sektör temsilcileri ihracat kalemindeki artışın olumlu bir düzey içerdiğine dikkat çekti.
Çimento sektörünün eli ihracatla güçlü
Yayınlanan rakamların ihracat kalemi ile umut verdiğini söyleyen Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği-TÇMB Başkanı M. Şefik Tüzün, 2017 yılının ilk 4 aylık dönemindeki olumsuz verilerin hava koşullarının geçen yılın aynı dönemine kıyasla daha sert geçmesine bağladı. Hava koşullarındaki bu bozulmanın düşüşlerin en önemli sebebi olduğunu, bölgesel bazda ise iç satışların Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri dışında düşüş yaşadığına değinen Tüzün, ihracattaki artışın ise umut verici olduğunu açıkladı. Tüzün:
"2017 yılı Nisan ayında 724 bin ton çimento ihracatı gerçekleştirilmiştir. Bunun 130 bin tonu ABD’ye, 113 bin tonu Suriye’ye gönderilmiştir. Çimento sektörü olarak geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ülkemize döviz girdisinde önemli rol üstleniyoruz. Ekonominin can damarı olmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Rakamlarla 2016-2017 Ocak-Nisan çimento üretimi karşılaştırması
- Çimento Üretimi: 2017 yılının Ocak-Nisan döneminde çimento üretimi, 2016 yılının Ocak-Nisan dönemine kıyasla yüzde 5.9 oranında düştü
- Çimento İhracatı: 2017 yılının ilk dört ayında üretilen çimentonun yüzde 12.6'sı ihraç edildi. İhracat, 2016 yılının Ocak-Nisan dönemine kıyasla yüzde 0.3 oranında düştü. 2017 yılı Nisan ayı içerisinde üretimi gerçekleştirilen çimento 724 bin ton olarak ölçüldü. Bu üretimin 130 bin tonluk kısmı Amerika Birleşik Devletleri'ne gönderildi. İhracatta ikinci sırada ise Suriye yer aldı. Suriye'ye gönderilen toplam üretim miktarı ise 113 bin ton olarak açıklandı.
- Çimento iç satışı: Çimento sektörü 2017 yılının ilk dört ayında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5.3 oranında iç satış kaybı yaşadı. İç satışta en hareketli bölgeler Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgeleri olurken, bu bölgeler dışında düşüş kaydedildi.
Üretim ve iç satışta Doğu ve Güney Doğu Anadolu
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği'nin resmi internet sitesinden alınan bilgilere göre, 2017 yılının Nisan ayı içinde üretim ve iç satış kategorilerinde sadece Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde pozitif bir gelişme seyredildi. 2016 yılı Nisan ayına kıyasla Marmara Bölgesi üretimi yüzde 7.49, Ege Bölgesi üretimi yüzde 12.65, Akdeniz Bölgesi üretimi yüzde 10.79, Karadeniz Bölgesi Üretimi yüzde 5.49 ve İç Anadolu Bölgesi ise yüzde 3.40 oranında üretim kaybı yaşadı. Diğer taraftan pozitif gelişmenin odağındaki Güney Doğu Anadolu Bölgesinde 15.52'lik artış kaydedildi. Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki pozitif gelişme ise yüzde 8.95'lik artış saptandı. Böylece Nisan ayı genelinde toplam üretim kaybı yüzde 5.88 olarak ölçüldü
İç satışlar kategorisinde de benzer bir tablo oluştu. Buna göre, 2106-2017 karşılaştırmasında Marmara Bölgesi'nin 3.15, Ege Bölgesi'nin 9.13, Akdeniz Bölgesi'nin yüzde 17.39, Karadeniz Bölgesi'nin 3.26 ve İç Anadolu Bölgesi'nin ise 4.05 oranında eksi yönlü iç satış hareketliliği gösterdiği görüldü. Buna karşın iç satışlarda Güney Doğu Anadolu Bölgesi yüzde 11.55 ve Doğu Anadolu Bölgesi ise 10.17 oranında gelişme gösterdi. Böylece iç satışlardaki kayıp toplamda 5.26 seviyesine dayandı.
Üretim ve ihracat tablosu
Açıklanan verilere göre Nisan 2017 döneminde toplam üretim 7 milyon 111 bin 142 ton olarak gerçekleşti. Bu üretimin en büyük kısmı 1 milyon 774 bin 147 ton ile Marmara, 1 milyon 550 bin 435 ton ile Akdeniz ve 1 miyon 290 bin 930 ton ile İç Anadolu Bölgesi'nde gerçekleşti. Artış kaydedilen iki bölge olan Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde ise sırasıyla üretim 512 bin 568 ton ve 563 bin 12 ton olarak kayıtlara geçti. Aynı dönem içinde ihraç edilen toplam miktar ise 763 bin 76 ton olarak belirlendi. İhraç edilen toplam rakam içinde en yüksek pay 439 bin 793 ton ile Akdeniz Bölgesi'ne ait iken Marmara Bölgesi'nin 156 bin 617 ton gerçekleştirdiği gözüktü. Diğer taraftan Ege Bölgesi'nin ihracata katkısı 85 bin 872 ton olarak kayıtlara geçti. Tüm bu rakamlara karşın ihracatta yüzde 0.31 oranında kayıp yaşandı.
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Hakkında
1957 yılında dernek statüsünde kurulan bir sivil toplum kuruluşu olarak çalışmalarını sürdüren Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği - TÇMB Türkiye genelinde 51 adedi entegre, 15 adedi ise öğütme tesisi olmak üzere toplam 66 kuruluşu temsil ediyor.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde