Dünya emtia fiyatlarındaki düşüş ve daralan ihracat pazarları çelik sektörünün ihracatını etkilemeye devam ediyor
05 Ağustos 2013 / emlakwebtv
Dünya emtia fiyatlarındaki düşüş ve daralan ihracat pazarları çelik sektörünün ihracatını etkilemeye devam ediyor. Çelik ihracatındaki gerileme Temmuz ayında da sürdü. Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre sektör, 2013 yılının ilk yedi ayını 8,6 milyar dolar ve 11,4 milyon ton çelik ihracatı ile kapattı. Toplam ihracatının yüzde 42’sini 4,73 milyon ton olarak Ortadoğu ülkelerine gerçekleştiren çelik sektörü en büyük gerilemeyi de bölgede Suudi Arabistan ve Mısır’da yaşadı.
7 aylık çelik ihracatımız 8.6 milyar dolar oldu
Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2013 yılı yedi aylık verilerine göre; Türkiye’nin çelik ihracatı değer bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,8 gerileme ile 8,6 milyar dolar, miktar bazında ise yüzde 2,1’lik düşüş ile 11,4 milyon ton olarak gerçekleşti.
Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin 2013 yılı yedi aylık dönemindeki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 11,9 milyon tona; değer bazında ise 9,8 milyar dolara ulaştı.
Ocak-Temmuz 2013 rakamlarına göre, bölgeler bazında ilk sırada 4,73 milyon tonluk ihracat ile Ortadoğu yer aldı. Ancak Ortadoğu ülkelerinden Suudi Arabistan ve Mısır geçen yılın aynı dönemine oranla ihracatın en çok azaldığı iki ülke oldu. Suudi Arabistan’a 2012 yılının ilk yedi ayında 1,10 milyar dolar ve 1,68 milyon ton olarak gerçekleştirilen çelik ihracatı bu yıl aynı dönemde 590 milyon dolar ve 978 bin tona düştü. Mısır’a gerçekleştirilen ihracat ise geçtiğimiz yılın ilk yedi ayında miktar bazında 509 bin tondan bu yıl 294 bin tona geriledi, aynı dönemler için değer bazında 350 milyon dolar olan çelik ihracatı ise bu yıl 195 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Bölgeler bazında Ortadoğu’yu 1,76 milyon ton ile Avrupa Birliği ve 1,22 milyon ton ile Kuzey Afrika izledi.
Yedi ay içerisinde en çok ihraç edilen ürünler, profil olarak gerçekleşti
Yedi ay içerisinde en çok ihraç edilen ürünler sıralaması ise; 5,05 milyon tonla çubuk, 1,28 milyon tonla kütük, 1,07 milyon tonla boru, 1,01 milyon tonla sıcak yassı ve 970 bin tonla profil olarak gerçekleşti.
Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2013 Temmuz ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında, miktarda yüzde 9,8’lik bir düşüş ile 1,43 milyon ton, değerde ise yüzde 11,3’lük gerileme ile 1,11 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bölgeler açısından incelendiğinde ise ilk sırayı 633 bin ton ile yine Ortadoğu aldı. Bu bölgeyi 183 bin ton ile Avrupa Birliği ve 174 bin ton Kuzey Afrika izledi.
Ekinci: “Türk çelik ürünlerine uygulanan tarife dışı engellemeler ve dünya ekonomisindeki genel durgunluk sektörümüzün ihracatının daralmasında etkili olan diğer nedenler”
Temmuz ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, Türk çelik sektörü ihracatının olumsuz yönde etkilenmesinin başlıca sebebini küresel pazarlardaki talep daralması ve dünya emtia fiyatlarında yaşanan düşüş olarak belirtti. Ekinci, “Bu nedenlere ek olarak; euro krizi ile Avrupa’ya çelik ihracatımızın azalması, hatta bazı ürünlerde sıfırlanması, Avrupalı üreticilerin ihracat pazarlarımıza yönelmesi, ithalatçı ülkelerin kendi üretim tesislerini kurarak çelik sanayilerini geliştirmeleri ve ithalatlarını azaltması da ihracatımızı azaltıyor. Ayrıca Libya, Suriye gibi Arap Baharı yaşanan ülkelerde pazarın daralması, bazı ülkelerin Türk çelik sektörünün önemli pazarlarına çok ucuza dampingli mal ihraç etmesi, dünya ticaret kuralları çerçevesinde ihracat gerçekleştirdiğimiz gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin pazarlarını korumak amacıyla haksız yere Türk çeliğine dampingli ürün muamelesi yapması, bazı ülkelerin hammadde ile enerjide birim fiyat üstünlüğüne sahip olması, Türk çelik ürünlerine uygulanan tarife dışı engellemeler ve dünya ekonomisindeki genel durgunluk sektörümüzün ihracatının daralmasında etkili olan diğer nedenler arasında yer alıyor” dedi.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde