Catı Sanayici ve İş Adamları Derneği, Ege depremi ile ilgili açıklamasında: "Standartlara uygun olmayan çatı ve bacalar yıkıldı!" dedi
26 Mayıs 2014/Emlakwebtv
24 Mayıs Cumartesi günü, Gökçeada açıklarında meydana gelen 6.5 şiddetindeki depremle ilgili bir açıklama yayınlayan ÇATIDER Başkanı Nazım Yavuz, sarsıntı sırasında çok sayıda çatı ve bacanın zarar gördüğünü belirtti. Yavuz: "Nüfusunun yüzde 95'i deprem tehdidi altında yaşayan Türkiye'de modern standartlardan uzak, geleneksel metotlarla yapılmış yaklaşık 7 milyon çatı var. Ege depremi, çatıların da önemli bir risk unsuru olduğunu bir kez daha gösterdi. Yaz aylarında başlayan tadilat dönemi fırsat olarak değerlendirilmeli ve çatılar uzman kuruluşlar tarafından kontrol edilmelidir."dedi.
55 ilimiz birinci derecede deprem bölgesinde
Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, depremde can kaybı yaşanmamasının sevindirici olduğunu ancak birçok yapının depreme karşı yetersiz olduğunun tekrar hatırlandığını belirterek deprem bölgesinde yer alan Türkiye'nin yönetmelikleri yerine getirme zorunluluğuna dikkat çekti. "Türkiye'de 55 ilin" birinci derecede deprem bölgesinde yer aldığını söyleyen Yavuz: "Bu nedenle Türkiye depremin zararlarını gelişmi ülkelere oranla aha ağır yaşıyor." dedi.
7 milyon yapının çatısı standart dışı
Nazım Yavuz, Türkiye'de 7 milyon yapının standartla uygun olmadığının tahmin edildiğini belirterek, geleneksel uygulama metot ve malzemeleriyle yapılan çatıların büyük bir tehlike arz ettiğini söyledi. Yavuz açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Güven vermeyen çatılar, depremde oluşabilecek riskleri artırabilir. Deprem anında güvende olabilmemiz için yapıların temelden çatıya kadar her bölümünün dikkatli projelendirilmesi ve inşa edilmesi gerekiyor. Deprem ve fırtına gibi doğal afetlerde tehlike yaşanmaması için çatıların uzman kuruluşlar tarafından yapımı ve kontrolü gerekiyor."
Sağlıksız çatı bütün sokak için tehlikeli
ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, yaz aylarının tadilat için en uygun dönem olduğunu, bu dönemin fırsat olarak görülmesi gerektiğini vurguladı. Yavuz, şiddetli rüzgarlı havalarda ve depremlerde sıklıkla rastlanan çatı uçma olaylarının önüne geçilebilmesi için, özellikle çatının binaya doğru bağlanmasına özen gösterilmesi gerektiğini belirterek:
"Türkiye’de çatılar sadece düşey kuvvetler göz önüne alınarak, uzman olmayan kişiler tarafından yapılabiliyor. Depremdeki yatay yükleri karşılayan çapraz bağlantıların çatı, kolon, makas düzlemlerinde yapılmaması veya eksik yapılması deprem anında hasar ve yıkımlara sebep olabilir..." diye konuştu.
Uygun malzeme hayat kurtarır
Açıklamasında çatı imalatında çalışacak firma ve çatı ustalarının önemi de değinen Yavuz:
“Çatılarda çalışacak kişilerin çatı sistemleri, çatı yapımı ve teknikleri, yüksekte çalışma ve iş güvenliği konularında eğitimleri ve sertifikaları olmalı, sosyal sigortalar ile ilgili güncel mevzuata uyulmalı. Yapılan iş her safhasında çatı konusunda uzman bir teknik eleman tarafından kontrol altında tutulmalı. Biz ÇATIDER olarak sektörün ihtiyaç duyduğu uzman uygulama usta ve teknikerleri eğitiyoruz. Çatı konusunda toplumsal bilincin artması ve çatı sektörünün gelişmesi misyonuyla 12 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Bugüne kadar yüzlerce kişiye çatıcılık eğitimi verdik. ÇATIDER’in geliştirdiği 'Çatıcılık Mesleki Eğitim Müfredatı' okullarda referans alınarak uygulanıyor."
Firma Bilgisi: Çatider
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde