TÜİK'in 2018 yılının 1'inci çeyrek dönemine ilişkin büyüme rakamları analizi Türkiye ekonomisinin yüzde 7.4, inşaat sektörünün ise 6.9 puanlık büyüme performansı gösterdiğini ortaya koydu. Sektör temsilcileri inşaat sektörünün Türkiye ekonomisi için önemi
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan 2018 yılının birinci çeyrek dönemine ait Dönemsel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla rakamları Türkiye ekonomisinin yüzde 7.4, inşaat sektörünün ise 6.9 oranında büyüdüğüne işaret etti. Türkiye ekonomisinin büyümesine en yüksek katkı yüzde 10 ile hizmetler ve yüzde 8.8 ile sanayi sektöründen gelirken yüzde 6.9 büyüme gösteren inşaat sektörü ve yüzde 4 büyüme kaydeden tarım sektörü, makro ekonominin büyüme düzeyinin altında kaldı.
Türkiye İstatistik Kurum tarafından yayımlanan 2018 yılı ilk çeyrek büyüme rakamları üzerine değerlendirmede bulunan Türiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, 2017 senesinde G-20 ülkelerinde büyüme lideri olan Türkiye'nin 2018 yılına da hızlı bir başlangıç yaptığını belirterek: "Bu yıl, çeyrekler bazında karşılaşacağımız en yüksek rakamı elde ettik. İnşaat sektörü 2018 yılının ilk çeyreğinde yüzde %6,9’luk büyüme ile Türkiye’nin büyümesine katkı vermeye devam etmiştir" ifadelerini kullandı. Yavuz Işık, inşaat sektörünün geçen yılın ilk çeyrek döneminde yüzde 6.9 ve 2016 yılının ilk çeyrek döneminde ise yüzde 2.5 büyüme gerçekleştirdiğini de hatırlatarak:
"Bu yılın ilk çeyreğinde %6,9’luk büyüme gerçekleştirmiştir. 2017 yılında inşaat sektörünü geliştirmeye yönelik düzenlemelerin etkisi ile %8,9’luk büyüme yakalayan inşaat sektörü 2018 yılının ilk çeyreğinde, son 4 yılın en yüksek ilk çeyrek büyümesine ulaşmıştır” ifadelerini kullandı
Alınan sonuçların geçen yıl rekora imza atan gayrimenkul sektörü bileşenlerinin bir bütün halinde hareket ettiğnin göstergesi olduğunu belirten Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı da: "Burada çok ciddi bir başarı var. Bundan sonraki süreçte, ağırlıklı olarak tüketim yoğunluklu bir büyümeden biraz daha farklılaşacak stratejilere odaklanmak başarıyı daha da farklı bir boyuta getirecektir. Önümüzdeki erken seçim sonrası dönem piyasalar daha da rahatlayacak ve bu durumun yine büyümeye olumlu etkisi yıl geneli için görülecektir." şeklinde konuştu.
Kiler GYO Genel Müdürü Tarık Gürdil de, büyümenin sürdüğünü bununla birlikte geçen yılın ikinci yarısından itibaren piyasada kendini hissettiren durgunluğun büyüme verilerine de yansımış durumda olduğunu vurgulayarak: "Alınan tedbirlerin etkilerini olumlu olarak ikinci ve üçüncü çeyrek büyüme rakamlarında göreceğiz. Kiler GYO olarak biz de devam eden kampanyalarımız ile sektörün büyümesine destek olmaya devam ediyoruz. " ifadelerini kullandı.
Rakamların inşaat sektöründeki büyümenin devam ettiğini gösterdiğini vurgulayan Yamaç Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yamaç da, "Ekonominin, sektördeki büyümenin sürdürülebilmesi, yatırımların hız kesmeden devam etmesi ve istihdamın artması için sektörümüzün devletimiz tarafından desteklenmesine ihtiyacı var" şeklinde konuştu.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün yayımlanan rakamlar 2017 yılında Türkiye ekonomisinin 7.4 seviyesinde büyüdüğünü gösterdi. İnşaat sektörünün son çeyrekte epeyce düşen büyüme desteğine karşın yıl genelinde büyümenin ardında sanayi sektörü ile birlikte yaptığı katkı belirleyici bir rol oynadı. Türkiye bu rakamlarla birlikte OECD ülkeleri arasında en fazla büyüme gösteren ikinci ülke konumunda yer aldı
Türkiye'nin 2017 yılı genelinde 7.4'lük bir büyüme gösterdiğini hatırlatan KONUTDER Başkanı Altan Elmas, bu rakamın dünya ekonomisinin yüzde 85'lik bölümünü oluşturan G20 ülkeleri arasında liderliği getirdiğini söyledi. Elmas, son yayımlanan rakamlarla birlikte OECD ülkeleri araında en fazla büyüyen ikinci ülke olmayı başardıklarını vurgulayarak: "İnşaat sektörü en büyük büyümeyi gösteren 2. Sektör oldu. Son 3 – 4 yıldır hiç küçülmeyen sektör konumundayız. Yeni rakamlarda sanayi sektörümüzün de inşaat sektörümüzle aynı seviyelere gelmesi son derece sevindirici." dedi.
Gayrimenkul sektörünün yaşadığı tüm zorluklara karşın Türkiye'nin büyüme dinamosu olmaya devam edeceğini hatırlatan Elmas: "İnşaat sektörümüz % 30 seviyesinde iğneden ipliğe sanayi sektörümüze fayda sağlıyor. 2018’de de gayrimenkul sektörünün büyüme ivmesinin süreceğini öngörüyoruz" dedi. Elmas, büyüme rakamlarının Türkiye'nin başarısı olduğunu ve hükümetin sunduğu teşvikler ve aldığı önlemlerin de rakamların böylesine olumlu düzeye çıkmasında önemli rol oynadığını vurgulayarak:"Gayrimenkul sektörü, Türkiye’de üst üste büyüme kapasitesi göstermeye devam etti." dedi.
KONUTDER Başkanı Elmas, büyüme rakamlarının diğer sektörlerdeki kırılımlarına bakıldığında ülke içinde dikkat çekici bir büyüme hamlesinin gerçekleştirildiğini ve büyük resime topluca bakıldığında da sağlıklı büyümenin devam edeceğinin anlaşıldığını belirterek: "Tüm sektörlerimizde büyümenin olması bu durumun en büyük göstergesi. Geleceğe karamsar bir şekilde bakmak için hiçbir sebebimiz yok." şeklinde konuştu.
Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık da Türkiye reel sektörünün tarih yazmaya devam ettiğini ve 2017 yılını 7.4 gibi muhteşem bir büyüme rakamı ile kapadığına dikkat çekti. Bu başarının en önemli mimarının inşaat sektörü olduğun ve 2016 yılında zincirlenmi hacim endeks bazında yüzde 5.4 büyüme gösteren sektörün bu yıl yüzde 8.9'luk büyüme düzeyine ulaştığını söyleyen Işık: "2017 yılında bir yandan konut kredi faizlerinin aşağı çekilmesi, kentsel dönüşüme yönelik yeni düzenlemeler, konut tesliminde KDV düzenlemesi, tapu harcında yapılan indirim, yabancıların konut alımlarını teşvik eden düzenlemeler gibi pek çok uygulama ile inşaat sektörü dinamik tutulmaya çalışılmıştır. Bu gelişmeler neticesinde inşaat sektörü bu yıl kendisinden bekleneni fazlası ile vermiştir" dedi.
Yavuz Işık, inşaat sektörünün 2018 yılında da kendinden beklenen performansı yerine getirebilmesi için bankacılık kesiminin faizleri indirmesi gerektiğine de işaret ederek: "Merkez Bankası verilerine göre yüzde 14,5’i geçen konut kredi faizinin bu yükselişinin durdurulamaması durumunda konut kredisi faizleri son yılların en yüksek değerine kısa bir süre içerisinde ulaşacaktır. Bu da yalnızca inşaat değil tüm sanayinin çarklarının yavaşlaması anlamına gelecektir" şeklinde konuştu.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde