Yeni Ekonomi Programı'nın sektörü ilgilendiren iki maddesi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2019-2021 yıllarında uygulanacak Yeni Ekonomi Programının ilkelerini açıkladı. Programda gayrimenkul sektörünü ilgilendiren iki önemli madde bulunuyor

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2019 ila 2021 yıllarını kapsayan Yeni Ekonomi Programı'nın ilkelerini açıkladı. Programda gayrimenkul sektörünü yakından ilgilendiren iki madde dikkat çekti. 

Kiralarda TÜFE'ye endeks ilkesi

Bakan Berat Albayrak'ın açıklamalarının ilk kısmı kiracılar ve ev sahiplerini yakından ilgilendiren kira artış oranları ile ilgili olacak. Buna göre bundan sonra kira artışında Üretici Fiyat Endeksi-ÜFE yerine Tüketici Fiyat Endeksi-TÜFE geçerli olacak. Kira artış oranlarındaki bu düzenleme ile birlikte her gerçekleştirilen kira artışının kiracıyı daha az etkileyecek şekilde gerçekleşmesi mümkün olacak. Bu sayede yılda en az bir kiranın kiracının cebinde kalacağı belirtiliyor. 

Konut ve arsa sahiplerine daha yüksek vergi

Yeni programdaki bir diğer madde ise arsa ve konut sahiplerinin daha yüksek vergi ödemelerine olanak tanıyacak. Kurulması planlanan değerleme sistemleriyle gayrimenkullerden rayiç bedel üzerinden değil, gerçek değer üzerinden vergi alınması sağlanacak. Böylece konut ya da arsa sahiplerinden alınacak vergi ödemelerinin artması sağlanmış olacak.

100 günlük eylem planında gayrimenkulün yeri

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan "Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kamuoyuna açıklanan projelerden 41 tanesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sınırları içindeki icraatlardan oluştuğunu söyleyen Murat Kurum: "Yeni hükümet sisteminde hızlı hareket etmek, hızlı karar almak istiyoruz." şeklinde konuştu.

 

 

Şirket mantığıyla işleri yürütmek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, süreci hızlı bir biçimde sürdürmek adına şirket mantığı ile hareket etmeyi hedeflediklerini vurgulayarak: "Tüm Türkiye genelinde projelerimiz var. Kentsel dönüşüm, millet bahçeleri, ulaşım projeleri gibi alanlarda çalışmalarımız olacak. 100 gün içinde bunların bir kısmına başlayacağız. Bir kısmını da tamamlayacağız." ifadelerini kullandı. 

100 Günlük Planın odağında inşaat projeleri var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yaptığı toplantı ile gelecek 100 gün içinde hayata geçirilecek 400 büyük projenin ayrıntılarını kamuoyu ile paylaştı. 46 milyar TL'lik bütçe ile hayata geçirilecek bu yatırımlar içinde inşaat projelerinin önemli bir yer tuttuğu görüldü

Büyük planın odağında inşaat projeleri oturuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları sonrasında hızlandırılması planlanan inşaat projeleri başında Kanal İstanbul'un geldiği görüldu. Kanal İstanbul Projesi çevre düzeni ve imar planlarını onaya sunmaya hazırlandıklarını ve bu projenin finansmanı itibarıyla 22 milyon metrekare arazinin TOKİ'ye devredileceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan: 

"Büyük ve stratejik bir Türkiye projesidir. Bunu hayata geçirmekte kararlıyız. Karadeniz'i Marmara'ya bağlayacağız. Bunun bize kazandırdığı dikkate değer stratejik durum, Boğaz'da yaşananlar. Şimdi biz buna alternatif üretiyoruz." şeklinde konuştu

Kanal İstanbul hattında iki butik şehir

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hat üzerinde iki butik şehir kurulacağını bunların da rezerv alanlar üzerinde uygulanacağını vurgulayarak: "Bu proje ile hem alternatif üretiyoruz hem de iki butik şehir kuruyoruz. Bir Süveyş Kanal ya da Panama Kanalı gibi olacak." dedi. Sürecin en kısa sürede yap-işlet-devret veya kamu-özel ortaklığı ile işletilecek şekilde hayata geçirileceği bilgisini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan projenin durdurulmasına yönelik itirazlara da:"Bu projenin durdurulması diye bir şey yok. Olmazsa olmazdır Kanal İstanbul. Bunu yapacağız." ifadelerini kullandı. 

Kanal İstanbul İdaresi hangi kurumlardan oluşacak. Ayrıntılar için Kanal İstanbul İdaresi haberimizi inceleyebilirsiniz

3. Nükleer Santral planı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı eylem planının en önemli bölümünü ise enerji projeleri oluşturdu. Özellikle yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali ve Sinop Nükleer Santrali'nin ardından uzun süredir tartışılmakta olan İğneada Nükleer Santrali tartışmalarını yakından ilgilendirne değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan: "3. Nükleer Santralimizi de Trakya'ya kurmayı planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

 

 

Türk firmaları Akkuyu'dan neden çekildi? Ayrıntılar için Akkuyu'da Türk Firmaları Neden Çekildi konulu haberimizi takip edebilirsiniz

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan diğer enerji yatırımları şöyle:

- Şırnak, Hakkari ve Artvin'e doğalgaz ulaşımı
- Akdeniz'de derin deniz ve sığ deniz sondajı
- 4.8 milyar dolar yatırım tutarında 3 bin megavat gücünde güneş enerjisi santralleri
- Tunçbilek ve Soma'da kamuya ait olan ve üretim yapılmayan kömür sahalarının özel sektöre açılması

3. Havalimanı ve 3 Katlı İstanbul Tüneli

Türkiye'nin son yıllarda hayata geçirdiği en önemli mega yatırımlardan biri olan Üçüncü Havalimanı'nın da 29 Ekim tarihinde hizmete gireceğini ve Atatürk Havalimanı'nın da çok kısa süre içinde buraya taşınacağını söyleyen Erdoğan: "Yine 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli'nin inşaası için de ihaleye çıkıyoruz. Birinci katta raylı sistem, ikinci katta ise lastikli sistem olacak." şeklinde konuştu. 

Türkiye'nin Mega Projeleri için 'Türkiye'nin Mega Projeler' kategorimizi inceleyebilirsiniz. 

Millet Bahçelerine yatırım planı

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan eylem planının diğer önemli ayağında ise Millet Bahçeleri projeleri olacak. 29 Ekim'de Atatürk Havalimanı'nın İstanbul 3'üncü Havalimanı'na taşınmasıyla birlikte eski alanın Türkiye'nin en büyük Millet Bahçesi'ne dönüşeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Eski stadlar Millet Bahçeleri'ne dönüşecek. Yeşil alanlarımızı çoğaltacağız." şeklinde konuştu. 

 

 

Dar gelirliler için 15 bin 500 konut

100 günlük yatırım planı içinde dar gelirli sosyal kesimlere yönelik konut satışı hakkında da değerlendirmede bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu dönemde 15 bin 500 konutun satışa çıkarılacağını vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan: "100 gün içinde 17 bin konut ve işyerini de hak sahiplerine teslim etmiş olacağız. Diğer taraftan İmar Barışı kapsamında da 13 milyon kayıtsız yapıyla ilgili işlemlerimizi tamamlayacağız." dedi. 

 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR