Prens Adaları olarak adlandırılan İstanbul açıklarındaki adaların en büyüğü Büyükada’dır.
Prens Adaları olarak adlandırılan İstanbul açıklarındaki adaların en büyüğü Büyükada’dır. Eski Yunanca adı prens anlamına gelen Prinkipos'tur. Bizans zamanında sürgün yeri olarak kullanıldı. Adalar, İstanbul’un Fethi’nden bir ay önce Fatih Sultan Mehmet tarafından alındı.
Tarihi ve doğal güzellikleri olan Büyükada, her mevsim yerli ve yabancı turisti kendine çekiyor. Resmi araçlar hariç motorlu araçlar yasak. Ulaşım bisikletle ve faytonlarla sağlanıyor. Yazın denize girmek isteyenler için plajlar mevcut.
Büyükada’da görmeniz gereken tarihi yapılar ve mekanlar;
Adaya gittiğinizde karşılaşacağınız ilk tarihi yapı, saat kulesi . Saat kulesi aynı zamanda adanın simgesi. Bu görkemli yapı 1923’te iskele meydanına yerleştirildi.
Aya Yorgi Kilisesi Büyükada’nın en yüksek noktasında bulunuyor. Bu yüzden oraya kadar çıkanlar muhteşem bir manzarayla karşılaşıyor. Kiliseye ulaşmak yokuştan dolayı biraz yorucu. Aya Yorgi Kilisesinin bir diğer adı Agios Georgios Rum Ortodoks Manastırı’dır. Adını Kapadokyalı Aziz Georgios'tan aldı. 1751’de inşa edildi. Kilise Hristiyanlar için Türkiye'deki iki hac noktasından biri kabul ediliyor. Bu yüzden de her yıl Nisan'ın 23'ünde ve Eylül'ün 24'ünde ziyaretçi akınına uğruyor.
Dünyanın en büyük ahşap yapısı olduğu söylenen Rum Yetimhanesi 1898-1899 yıllarında Fransız bir şirketi tarafından otel olarak inşa edildi. Binanın mimarı dönemin önemli mimarlarından olan Alexandre Vallaury'dir. Bina, dünyanın ilk çok katlı ahşap yapısı. Adada bulunan önemli tarihi yapılardan biri olan yetimhane, Rum Ortodoks Patrikhanesi'nin kontrolünde.
Büyükada’da bulunan tarihi köşkler adanın en güzel yerinde bulunuyor. Köşkler, mimarisi ile görenleri kendisine hayran bırakıyor. Büyük bir çoğunluğu 19. ve 20. yüzyılda yapılan bu köşkler, ziyaretçilerin de ilgi odağı.
Adakule’ye girmek için İstanbul Orman Müdürlüğünden izin almak gerekiyor. Buraya çıktığınızda kuş bakışı gözlem yaparak, adanın muhteşem manzarasını görebilirsiniz.
Binlerce belgenin ve yüzlerce objenin bulunduğu bu tarihi yapı ziyaretçilerini kültürel bir yolculuğa çıkarıyor.
Türk edebiyatının önemli isimlerinden Reşat Nuri Güntekin, 1930’larda Büyükada’ya yerleşti. Reşat Nuri Güntekin’in evi adanın güzel bir yerinde bulunuyor. Adada yaşadığı yıllar boyunca edebiyatçı dostlarını ve akrabalarını bu evde ağırladı.
Hamidiye cami, II. Abdülhamit zamanında yapılmış ve günümüze kadar gelmiş. Cami yaklaşık 117 yaşında. Adada denize nazır bir konumda yer alıyor.
Panayia (Meryem Ana) Kilisesi üç yortuya atfediliyor. Meryem Ana'nın doğumu (26 Ekim), Meryem Ana'nın Mabede girmesi (21 Kasım), Meryem Ana'nın ölümü (15 Ağustos). Kilise, adanın eski mezarlık alanında konumlanmış. Dış duvarları taş olan kilisenin arabacılar meydanına açılan altı penceresi ve yüksek bir çan kulesi bulunuyor. Büyükada’da görülmesi gereken önemli tarihi yapılardan biri.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde