Yıllardır Boğaz’da imar izni bekleyen arsalar, Sevda Tepesi’nin imara açılması için verilen kararı emsal alarak harekete geçiyor. Kutlutaş Holding de Boğaz’a otel yapacak
19 Haziran 2012
Milliyet Gazetesi’nden Yavuz Karaman’ın haberine göre, geçtiğimiz yıl Yargıtay’ın aldığı emsal kararın ardından, daha önceki yıllarda ilan edilen binlerce dönümlük yeşil alan sorununda önemli gelişmeler yaşanıyor. İstediği arsayı yeşil alan ilan eden ve burayı yapılaşmaya kapatan belediyeler artık ellerini kollarını sallayarak böyle kararlar alamayacak. Çünkü, bir arsa sahibinin açtığı dava sonucunda geçen yıl Yargıtay, belediyeye ‘Ya kamulaştırma bedeli öde ya da arsayı imara aç’ kararı almıştı.
Emsal teşkil eden bu kararın ardından da yıllarca yeşil alan mağduru olan arsa sahipleri de harekete geçerek dava açmaya başlamışlardı. Kamulaştırma bedelleri de belediye bütçelerini çok aşınca bu arsaları imara açmaktan başka bir çare kalmamıştı.
Boğaziçi Kanunu ile İstanbul Boğazı, 1983’te imara kapanmıştı
İstanbul Boğazı’nda da binlerce dönüm yeşil alan, koru ya da sit alanı olduğu biliniyor. 1983 yılındaki Boğaziçi Kanunu’yla birçok alanın yeşil alan ilan edilmesi arsa sahiplerinin elini kolunu bağlamıştı. Gelinen noktada Yargıtay’ın aldığı emsal karar ise Boğaz’da büyük önem teşkil ediyor. Çünkü belediyelerin Boğaz’daki yeşil alanları kamulaştıracak bütçesi bulunmuyor. Türkiye’nin en pahalı arsalarının bulunduğu İstanbul Boğazı’nda yeşil alan ilan edilen arsaların büyüklüğünün 10 milyar dolarları bulduğu ifade ediliyor.
Düşük yoğunluklu turizm imarı verilecek
Belediyeler de yüksek bedelleri nedeniyle kamulaştıramayacağı bu arsaları imara açıyor. Fakat, burada düşük yoğunluklu turizm imarı veriliyor. Bu sayede de Boğaz’ın beton yığını olmasının önüne geçilmesine çalışılıyor.
Zaten, İstanbul Boğazı’nda yıllar sonra Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın 1984’te aldığı Sevda Tepesi’ne verilen imar izni de turizm amaçlı oldu. Bunun ardından başlayan süreçte aynı durumdaki diğer yatırımcıların arsaları da imara açılıyor.
İstanbul Boğazı’nda birçok önemli isim ve firmaların aynı durumda arsalarının olduğu biliniyor. Son günlerde gözler Sevda Tepesi’nin ardından bu arsalara çevrilirken, Kutlutaş Holding, 30 yıldır beklettiği 52 dönümlük arsada otel yapmak için Boğaziçi İmar Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu ve olumlu cevap aldı.
Kutlutaş, 5 yıldızlı otel yapacak
Yurtiçi ve yurtdışında otoyol, enerji ve fabrika binaları inşa eden Kutlutaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Koçak, 1982 yılında satın aldıkları arsa için 30 yıldır beklediklerini ifade ederek, şu bilgileri verdi: “Sarıyer’de Boğaz öngörünümünde bulunan 250 dönüm arsayı aldığımızda üzerinde tuğla fabrikası vardı. Fabrikayı 1987’de yıktık ve bir bölümüne Sedatkent’i yaptık. Orası şimdi cennet gibi… 52 bin metrekarelik yer ise yeşil alan ilan edildi ve 30 yıldır bekliyoruz. Vergisini de veriyoruz. Son dönemde ise Boğaziçi İmar Müdürlüğü Boğaz’ın dokusuna uygun iyi bir turizm projesiyle gelmemiz durumunda imar vereceklerini söylediler. Biz de 5 yıldızlı iyi bir otel yapmak için fizibilite çalışmalarına başladık.”
Koçak, arsa için 6 bin metrekare taban alanı üzerinde 3 katlı turizm izni verileceğini belirterek, “Biz sadece mülkiyet hakkımızı kullanmak istiyoruz. İstanbul’a yakışır 150 yataklı 5 yıldızlı bir otel inşa edeceğiz. 20 milyon dolar civarında bir maliyeti olacak ve otel bittiğine işletmeye vereceğiz” dedi.
‘Ara formül’
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz da, 1983 yılındaki Boğaziçi Kanunu’yla bölgenin imara kapatıldığını belirterek, “Yargıtay arsa sahibi lehine emsal karar verince kamu sıkıntıya girdi. Bu durumda da bazı yerler mecburen imara açıldı” dedi. Boğaz’da ara formül bulunduğunu ifade eden Kiraz, “Davalar açılırsa kamulaştırma bedeli ödenemez. Bu nedenle Boğaz’da turizm ve sağlık imarı veriliyor. Bu düşük yoğunluklu yapılaşma demek” dedi.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde