Bodrum depremi turizmi vurdu

Bodrum depremi yerli turistlerin programlarını yarıda kesmesine yol açtı. Yerel işletmeler zaten var olan krize deprem etkisinin turizme ağır bir darbe vuracağına dikkat çekiyor.

Önceki gün Bodrum merkezli olarak gerçekleşen 6.6 büyüklüğündeki deprem yarımadada büyük paniğe neden oldu. Sakinlerin geceyi dışarıda geçirmelerine yol açan ana deprem ve artçı sarsıntıların en olumsuz etkisini ise turizmciler hissetti. Uzun süredir yabancı turistlerin gelişinde belirgin bir düşüş kaydedildiğini açıklayan yerel işletmeciler, yerli turistlerin deprem kararı sonrasında programlarını yarıda kesmeleri üzerine zor anlar yaşamaya başladı. Ortak kanaat yerel turizmin büyük bir darbe yaşayacağı yönünde.

Bodrum turizmi zaten ağır yaralıydı

Habertürk'te yer alan Gökhan Artan imzalı habere göre, son iki senedir turizmden beklediği performansın çok altında sonuç alan Bodrum, 2017'de de umduğunu bulamadı. Havalimanı raporlarına göre Ocak ayı ile Haziran arasındaki ilk 6 aylık dönemde Bodrum Milas Havalimanı'na iniş yapan yolcu sayısı geçen yılın aynı dönemine kıyas yüzde 7.4 oranında düşüş kaydetti. Toplam yolcu sayısının 151 bin kişiye gerilemesinin zaten var olan turizm krizine işaret ettiğini söyleyen yerel işletmeciler, bir de 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından organizasyonlarını yarıda keserek kentten ayrılmaya karar veren yerli turist oranıyla faaliyetlerin ağır bir yara alacağı kanaatini dile getirdi. Rezervasyon iptalleri ile turizmcilerin umutları da biterken, kentten ayrılma hareketindeki yoğunluk uçak bileti fiyatlarının da sıçramasına yol açtı.

Bodrum'dan kaçan kaçana

Bodrum yarımadasından yoğun kaçış eğilimi diğer taraftan havalimanlarında da beklenmedik yoğunlaşmaya sebep oldu. Bölgeyi ülkenin büyük kentlerine bağlayan iki havalimanı Bodrum Milas ve Dalaman'da ani yolcu trafiğine tanıklık edilirken yolcu bileti fiyatlarının ise tavan yapması dikkat çekti. Yoğunlukla birlikte THY, Pegasis ve Atlas gibi çok sayıda firmanın seferlerinde boş koltuk kalmazken, kimi havayollarının yalnızca bir kaç uçuşunda, yüksek sınıflı bölümlerde yer bulunabildi. Atlas Global firmasının Bodrum İstanbul seferlerinden birinde 637 TL'ye bilet duyurusu yapılması dikkat çekti.

Bodrum Depremi

Önceki gün 01.31 sularında meydana gelen Bodrum Depremi, kentte büyük bir panik yaratmış ve vatandaşların geceyi dışarıda geçirmesiyle sonuçlanmıştı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklamada Gökova Körfezi ile Akdeniz'de meydana gelen depremin aletsel büyüklüğü Mw 6.5 olarak ölçülen depremin odak derinliğinin 5 kilometre civarında ve sığda olan bir deprem niteliği taşıdığına dikkat çekilmişti. Deprem sonrasında ise Bodrum deniz seviyesi istasyonunda 10 cm boyutlarında tsunami talgası ölçüldüğüne dikkat çekilen Kandilli Rasatlanesi açıklamasında depreme neden olan fayın bileşeni alternatif faylar bulunduğuna da dikkat çekildi.

Ege'deki büyük depremler

Deprem Bölgesinin Aletsel Dönem Deprem etkinliği ile ilgili de bilgi veren Rasathane Bölgede Aletsel Dönemde meydana gelmiş en etkili 1900 yılı sonrası depremin 1926 yılında Oniki Adalar merkezli 7.7 ölçeğindeki deprem olduğu belirtildi. 1941 yılında da Muğla'da 6.5 büyüklüğünde bir deprem meydan gelmişti. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR