Bodrum’daki ihmalkarlık gözleri çatılara çevirdi

ÇATIDER, Türkiye’de hatalı çatılar yüzünden her lodosta 300 çatı uçtuğuna dikkat çekti

13 Mart 2013 / emlakwebtv
Muğla’nın Bodrum ilçesinde şiddetli lodos sırasında bir ilköğretim okulunun çatısından uçan 14 kilogram ağırlığındaki boş su deposu iki öğrencinin yaralanmasına neden oldu.  Ve maalesef beyin ameliyatına alınan öğrencilerden biri henüz hayati tehlikeyi atlatamadı. Bu olay gözleri bir kez, daha başıboş bırakılan, yanlış inşa edilen, hesapsızca su deposu gibi ağırlıklar yüklenen hatalı ve eski çatılara çevirdi. Çatılarla ilgili her konuda kamuoyunu bilinçlendirmeyi amaçlayan Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER), hatalı çatıların ciddi can ve mal kayıplarına davetiye çıkardığını vurgulayarak konuyu değerlendirdi.

Gerekli hesaplar yapılmadan çatıya konulan su depoları saatli birer bomba!
Çatıların uçak kanadına benzediğini söyleyen ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, Türkiye’de yanlış ve eksik uygulamalar nedeniyle alttan giren rüzgarın çatıları havalandırdığını söyledi. “Florida’da hortum olduğunda bina uçuyor, çatı yine de uçmuyor. Singapur tayfun bölgesi, orada da çatılar uçmuyor. Türkiye’de ise her şiddetli lodosta ortalama 300 çatı uçuyor.” diyen Yavuz, gerekli hesaplar yapılmadan çatılara konulan su depolarının da saatli birer bomba olduğunu belirtti.

Bodrum’daki ilköğretim okulunun bahçesinde yaşanan üzücü olaya dikkat çeken Yavuz, “Günümüzde çatılar binayı bir kabuk olarak korumanın yanında ek işlevler üstleniyor. Sıcak su sağlamak için kullanılan güneş enerjisi ısıtıcılarının, bunların çatı üstündeki veya çatı aralarındaki su depolarının, elektrik elde etmek için kullanılan fotovoltaik panellerin, televizyonlar için çanak antenlerin, hatta bazen baz istasyonlarının bile çatıya konduğunu görüyoruz. Bu ekipman ve sistemlerin çatı üzerinde yer almaları bir hesaba ve projeye dayanıyor, usulüne uygun olarak yapılıyor ve yapımları denetleniyorsa sorun yaşanmaz. Ancak maalesef ülkemizde sıkça gördüğümüz üzere rastgele, izinsiz, hesapsız ve bilgisizce yapılan bu ilaveler, rüzgar, fırtına, deprem gibi durumlarda üzerinde bulundukları yapı ve çevredekiler için ciddi tehlike yaratıyor. Bu hesapsız ağırlıklar nüfusunun yüzde 95’i deprem tehdidi altında yaşayan Türkiye için çok büyük bir risk. ” dedi.

Çatıların ek sistemleri taşıma kapasitesi çok iyi incelenmeli
Yavuz, “Çatıların projelendirme, yapım veya bakım süreçlerinde bazı önemli safhalar isteyerek veya istemeyerek göz ardı edildiğinde; örneğin çatı projesi yapılmadığında, yapım tekniklerine uyulmadığında, standart dışı malzeme kullanıldığında veya yapım işleri bilgisiz, yetersiz, belgesiz kişilere bırakıldığında ciddi problemlerle karşılaşıyoruz. Sonra da bu çatı nasıl uçtu, çatı üzerindeki su deposu çatıya veya çevreye nasıl zarar verdi diye hayrete düşüyoruz. Tüm bunlar bilginin, standartların, yapım usul ve tekniklerinin, işçiliğin önemsenmemesinden kaynaklanıyor.” diye konuştu.

Bu tür malzemelerin çatı üzerine konmadan önce mevcut çatının bu sistemleri taşıyıp taşıyamayacağının incelenmesi gerektiğine dikkat çeken Yavuz, gerekiyorsa takviyeler ve ek taşıma yapıları oluşturulması gerektiğini söyledi. Çatının böyle sistemleri taşımadığı görüldüğünde tedbir alınmadan çatı üzerine ilave yükler konulmaması gerektiğinin altını çizen Yavuz, çatıların üzerine veya içine sonradan konacak her türlü ilave ekipman veya sistemin konusunda uzman ve bilgili personel tarafından, çatı uzmanı kişi veya kuruluşlara danışılarak yapılması gerektiğini açıkladı.

Fırtına ve depremde uçan çatılara karşı çatının binaya iyi bağlanması gerekiyor
Çatıların rüzgar ve deprem bağlantılarının hayati önem taşıdığını kaydeden Yavuz, şiddetli rüzgarlı havalarda olduğu gibi depremlerde de sıklıkla rastlanan çatı uçma olaylarının önüne geçilebilmesi için özellikle çatının binaya doğru bağlanmasına özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.
Sorunsuz çatılar için tek uzman danışma mercii ÇATIDER’e başvurun!

Çatının ve yapının sağlığı, enerji verimliliği ve çevre güvenliği için eski çatıların biran önce elden geçirilmesi, gerekli yenilemelerin ve yalıtımların yaptırılması gerektiğini vurgulayan Yavuz, tüketicilerin, mimar, mühendis ve müteahhitlerin çatılarla ilgili her türlü konuda bu alandaki tek başvuru mercii olan ÇATIDER’e başvurabileceklerini ifade etti. ÇATIDER için adres www.catider.org.tr


Yazar: emlakwebtv
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

DYO işbirliği ile gerçekleşen AURA Crea: “İzmir: Tarihin Renkleri” yarışmasının kazananları belli oldu

Silverline ile yılın son günlerinde mutfaklar yenileniyor

Kaleseramik ‘Atık Yönetimi’ ile ‘Sürdürülebilirlik İş Ödülü’nü kazandı

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR