Bir müteahhit deprem yasası gereği dairemi zorla satın almak istiyor

Danışma ücrete tabi değil programımızda müteahhitle sorun yaşayan izleyicimizin sorusunu cevapladık

Danışma Ücrete Tabi Değil Programı'nda gayrimenkul hukuku uzmanı Av. Süha Fazlı Erik sorularınızı yanıtlıyor

Av. Süha Fazlı Erik, her hafta gayrimenkul hukukuyla ilgili sorularınızı cevaplamaya devam edecek. Sorularınızı info@emlakwebtv.com mail adresine gönderin. Av. Süha Fazlı Erik cevaplasın. DANIŞMA ÜCRETE TABİ DEĞİL!

“Bir müteahhit deprem yasası gereği dairemi zorla satın almak istiyor. Ne yapmalıyım?”

-Son zamanlarda sıkça karşılaştığım bir soru. İstanbul’dan Mehmet beyin bir sorusu var. Büyükdere Caddesi üstünde bir binada babadan kalma iki dairem var. Bir müteahhit daireleri toplamış ve binayı yıkacağım ve yasa gereği yerlerinizi bana satmak zorundasınız diyor. Yasayı okudum 2/3 çoğunluğa sahip olan dilediğini yapabiliyor. Ne yapmayılım diyor.

-Mehmet Bey deprem yasasının yasasının üstünde medeni kanunun onun üstünde de anayasa var. Anayasa der ki herkes mülkiyet hakkına sahiptir ve bu hak ancak kamu yararı sebebi ile kısıtlanabilir. Binanın yasa uyarınca yıkıldıktan sonra kat mülkiyeti rejimi son bulur ve arsa müşterek mülkiyet rejimine tabi olur. Müşterek mülkiyet rejiminde de gerek paydaşların gerekse malı yönetme hakkına sahip olanların bazı hak ve yükümlülükleri vardır. Şimdi konuyu inceleyelim.
Bir defa depreme dayanıklı olmayan binanızın yıkılmasında kamu yararı vardır ki bunun 2/3 ile ilgisi yoktur. Herhangi bir kat maliki binanın depreme dayanıklı olmadığının tespitini talep edebilir ve binanız depreme dayanıklı değil ise yıkılır.

Ancak 2/3 ün istediği gibi at oynatabilmesinde bir kamu yararı yoktur. Mülkiyet hakkınız 2/3 e teslim edilemez. Bunun yanında 2/3 ortaklığı idare hak ve görevine sahiptir yani bu bir hem hak hem de diğer ortaklara karşı görevdir. Bunun yanında MK 2. Uayrınca herkes haklarını kullanmakta iyiniyet kurallarına uymakla yükümlüdür. Kimse haklarını başkasına zarar verecek şekilde kullanamaz. 689 hükmü gereğince, biraz zorlama bir çözüm olsa da, bütün paydaşlar malın değerinin korunması için gerekli önlemleri almak hak ve yetkisine sahiptir.

Şimdi ne yapılacak onu izah edeyim. Bir defa müteahhidin arsa hisselerini elinizden alabilmesi için geçerli şekilde yapılmış bir kat karşılığı inşaat veya satış vaadi sözleşmesine ihtiyacı var yoksa tapu sicil memurluğu hisse devir işlemlerini yapmaz. Bunun içinde noter vasıtası ile tarafınıza bir toplantı yer ve saatinin tebliğ edilmiş olması gerekiyor. Bu toplantının konusu arsanın nasıl değerlendirileceğidir. 2/3 çoğunluğa sahip olan ortak zaten dikte edeceği bir teklifle gelecektir. Siz de toplantıya başka inşaat şirketlerinden alacağınız teklifleri götürün. Çok önemli eğer yapabiliyorsanız noterden toplantı tutanaklarını tutması için katip isteyin. Bunu sağlayamazsanız iki arkadaşınızı götürün toplantıya ki teklifi sunduğunuz ispatlanabilsin.

Şayet makul olan teklifiniz kabul edilmez ise 2/3 çoğunluğa sahip olan ortağa öncelikle teklifiniz kabul edilmediği ve ortaklık iyi yönetilmediği için ve iyiniyet kurallarına aykırı davranıldığı için tazminat davası açabilirsiniz. Talep edeceğiniz zarar sunduğunuz teklif kabul edilse idi malvarlığınızın alacağı durum ile reddedildiği için aldığı durum arasındaki farktır.
    
Ayrıca bana göre ihtiyati tedbir yolu ile 2/3 ün aldığı karar ile akdedilen sözleşmenin ifası 689 uyarınca durdurulabilir ve sözleşmenin feshi ortaklık adına istenebilir. Çünkü yasa yürütmenin durdurulmasına karar verilemez diyor ihtiyati tedbirden bahsetmiyor.

Ancak sürecin başından beri bir avukat arkadaşın nezaretini muhakkak sağlayın.


    
 


Yazar: emlakwebtv
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

DAP Yapı’dan ‘Hababam’ sıcaklığı’nda Validebağ Konakları

Bağımsız Bölüm Nedir? İmar Barışı Bağımsız Bölüm Sayısı

Haciz Nedir?

İzale-i Şuyu Nedir? İzale-i Şuyu Davası Nasıl Açılır?

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR