Emlakwebtv 'İşimiz Gayrimenkul" programında Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, riskli alan ve riskli yapıların nasıl belirleneceğini anlattı
10 Ocak 2013 / emlakwebtv / Av. Ali Güvenç Kiraz
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasası, riskli alan ve riskli yapı tespitini öncelikli kılan bir yasa. Riskli alanlarla ilgili vatandaşlarımızı pek fazla yapabileceği bir şey yok. Çünkü riskli alanlar Bakanlar Kurulu kararıyla ilan ediliyor. Bu alanlarda ilan edilen taşınmazlarla ilgili yapım süreçleri de yine kamu süreçleri üzerinden yürüyecek.
Riskli yapı tespitleri ise direkt, hak sahipleri tarafından yürütülmesi gereken bir süreç oluyor. Riskli yapı tespitini, vatandaşlarımızdan herhangi biri, bulunduğu taşınmazda kendisi de isteyebilir veya yönetici marifetiyle de yaptırılabilir. Riskli yapı tespiti için yasanın ön gördüğü lisanslandırılmış kuruluşlardan rapor alınması zorunluluğu var. bu kuruluşlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarfından ilan edilmiş ve bakanlığı internet sitesinde de yayınlanmış durumda. Bu kuruluşlardan birisine binanızın riskli olduğunu iddia ederek başvuruda bulunuyorsunuz. İlgili kuruluş, taşınmazınızda karot dediğimiz bir yapı ölçüm testi yapılıyor. bu yapı ölçüm testi neticesinde, binanızın riskli olduğu tespit edilirse, varolan rapor Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne ilgili kuruluş tarafından gönderiliyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü aldığı raporu öncelikle Tapu Müdürlüğü'ne bildiriyor ve bunun tapu kaydına şerh düşülmesini istiyor. Tapu kaydına şerh düşüldüğünde, ilgili tapu müdürlüğü o taşınmazdaki tüm hak sahiplerine taşınmazın riskli olduğunu bildirir bir yazı tebliğ ediyor. bu tebligat çok önemli. Çünkü burada itiraz süreleri çok önemli hale geliyor. Tebliğden itibaren 15 günlük süre içinde hak sahibinin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne itiraz hakkı bulunuyor.
Yıkım sürecinde bir oran söz konusu değil
Riski yapının yıkım sürecinde bir oran söz konusu değil. Öncelikli olarak hak sahibine riskli binanızı yıkın, yıkmazsanız kamu olarak biz yıkarız denerek bir yazı gönderiliyor. bu 60 günlük bir ön süreyi ön görüyor. 60 günlük süre içerisinde taşınmazı hak sahipleri kendileri yıkarlarsa, taşınmazın yeniden yapım sürecine geçilebiliyor. 60 gün içerisinde hak sahipleri taşınmazı yıkmazlar ise, ilgili idare 30 günü geçmemek üzere son bir ek süre daha veriyor. Bu 30 günlük süre içinde de hak sahibi taşınmazı yıkarsa, yeniden yapım süreci başlıyor. bu sürelerin sonunda taşınmazı hak sahipleri kendileri yıkmazlar ise, o zaman devreye ilgili belediye girip, belediye bu taşınmazı kendisi yıkıyor ve yıkım bedelini de taşınmazın tapu kaydına bir bedel olarak, şerh olarak işliyor. Daha sonra da bunu tahsil etmek üzere süreci işletiyor.
Ali Güvenç Kiraz ve AGK Hukuk Bürosu Hakınnda Detaylı Bilgi İçin: http://www.agkhukuk.com/
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde