“Su yalıtımı sadece kamu binalarında değil, tüm binalarda zorunlu olmalı”
13 Aralık 2013 / emlakwebtv
Güvenli binalar inşa edilmesinde hayati önem taşımasına rağmen bugüne kadar su yalıtımının zorunlu olmasını sağlayacak herhangi bir yasal düzenleme yoktu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayınladığı ve Türkiye çapındaki Valilikler ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine gönderdiği genelge kapsamında su yalıtımı uygulaması kamu binalarında zorunlu hale getirildi. Türkiye’de su yalıtımı uygulamasının yasal bir zorunluluk olması için çalışmalar yürüten Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği (BİTÜDER) tarafından yapılan açıklamada; genelgenin sektör için çok sevindirici bir gelişme olduğu belirtildi ancak uygulamanın sadece kamu binaları ile sınırlı kalmaması, tüm binalarda zorunlu hale getirilmesi gerektiği vurgulandı.
Karahan: “kamu binalarında zorunlu hale getirilen su yalıtımı uygulamasının tüm binaları kapsaması konusunda bir umut ışığı doğdu”
BİTÜDER Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan; “Dernek olarak, uzun yıllardır ülkemizin güvenli yapılara sahip olması için su yalıtımının yasalarla zorunlu hale getirilmesinin ne kadar önemli olduğunu anlatıyorduk. Su yalıtımı uygulamasını kamu binalarında zorunlu hale getiren genelgenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanması biz sektör temsilcileri için 2013 yılının en sevindirici olayı oldu. Yapıları korozyona (paslanma) karşı korumanın en etkili yolu olan su yalıtımı uygulaması bugüne kadar isteğe bağlı olarak yaptırılıyordu. Ancak bu genelge ile kamu binalarında zorunlu hale getirilen su yalıtımı uygulamasının tüm binaları kapsaması konusunda bir umut ışığı doğdu” dedi.
Kentsel Dönüşüm projesi ile yeniden yapılanacak kentlerde güvenli binalar inşa etmek için su yalıtımının olmazsa olmaz bir uygulama olduğuna ve önümüzdeki süreçte eski hataların tekrarlanmaması gerektiğine dikkat çeken Karahan; uzun ömürlü, güvenli, sağlıklı ve konforlu yapılardan söz edebilmek için su yalıtımının şart olduğunu söyledi.
Türkiye’deki mevcut yapı stokunun yüzde 90’ında su yalıtımı olmadığını belirten Burhan Karahan; “Su yalıtımı olmayan binalar inşa edildikten 10 yıl sonra taşıma kapasitelerinin yüzde 66’sını kaybediyor. Bu da başta deprem olmak üzere felaketler karşısında binaların ayakta durmasını engelliyor. Deprem kuşağında yer alan ülkemizde halkımızın sağlıklı ve güvenli binalarda yaşaması için tüm yapılarda su yalıtımı uygulaması tercih değil zorunluluk olmalı. Kaliteli bir yaşam sürmemizde önemli bir role sahip olan binalarımıza su yalıtımı yaptırılırken kullanılan malzemeler büyük önem taşıyor. Maalesef her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de merdiven altı üreticiler var. Bu nedenle seçilecek su yalıtımı malzemelerinin CE Belgesi taşıması ve dünya standartlarında üretilmiş olması son derece önemli” dedi.
Karahan: “Ülkemizde su yalıtımı uygulamalarının hangi esaslara göre denetleneceği ile ilgili çok ciddi bir boşluk var”
Türkiye’nin halen bir Su Yalıtım Yönetmeliği’ne sahip olmadığını açıklayan Karahan, “Ülkemizde su yalıtımı uygulamalarının hangi esaslara göre denetleneceği ile ilgili çok ciddi bir boşluk var. Son olarak kamu binaları hakkındaki genelgenin de aynı noktada eksiklikleri olduğunu gördük. Su yalıtımının yasalarla zorunlu hale getirilmesi kadar önemli olan bir diğer konu da uygulamaların nasıl denetleneceği... Hâlihazırda bir Su Yalıtım Yönetmeliği olmadığı için su yalıtımında hangi tip malzeme kullanılacağı ya da denetimlerin hangi esaslara göre yapılacağı büyük bir soru işareti. Isı yalıtımı uygulamalarında olduğu gibi su yalıtımı için de bir yönetmelik hazırlanması büyük önem taşıyor” diyerek sözlerini noktaladı.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde